Σάλος με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου για τη λειτουργία της

Τι δηλώνουν Διοικητές και φορείς

Έντονη ανησυχία προκάλεσε στην Κοινότητα του Καρπενησίου,αλλά και γενικότερα σε ολόκληρο το Νομό η είδηση σχετικά με την υπολειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.

Αναλυτικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δημήτρης Καρατσίκης γνωστοποίησε με έγγραφό του στην 5η ΥΠΕ την αδυναμία λειτουργίας της Παθολογικής, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού! Μάλιστα στο εν λόγω έγγραφο τονίζεται ότι κατά τις ημερομηνίες 2,5,7,8,15,22,27 και 29 Σεπτεμβρίου 2022 δε θα πραγματοποιείται εισαγωγή Παθολογικών περιστατικών τις συγκεκριμένες ημέρες στο Νοσοκομείο μας, με αποτέλεσμα τα περιστατικά που θα προκύψουν, θα πρέπει να διακομίζονται σε όμορα Νοσοκομεία και σε Νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειάς μας. Στο πρόβλημα αυτό συμβάλλει και η αναστολή στην οποία εκ νέου έχουν τεθεί οι ιατροί, οι οποίοι δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό τους, μετά από απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση που επικρατεί στο υγειονομικό σύστημα ολόκληρης της χώρας και κυρίως των επαρχιακών Νοσοκομείων.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ δεν έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Καρατσίκη, διότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο στην περίπτωση ελλείψεων σε μια κλινική από ιατρικό προσωπικό, οι ανάγκες καλύπτονται για μικρό χρονικό διάστημα από γιατρούς άλλων κλινικών του νοσηλευτικού ιδρύματος. Αυτό οδηγεί στην απόφαση η παθολογική του Νοσοκομείου Καρπενησίου να συνεχίσει να δέχεται κανονικά περιστατικά όλες τις ημέρες του μήνα, όπως συμβαίνει και στο Νοσοκομείο Λαμίας όπου λόγω ελλείψεων, τα κενά προσωρινά καλύπτονται από γιατρούς άλλων κλινικών.

Οι αντιδράσεις

Μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου του Νοσοκομείου Καρπενησίου που αναφέρει ότι θα παραμείνει κλειστή η Παθολογική Κλινική κάποιες μέρες του μήνα λόγω έλλειψης προσωπικού, οι αντιδράσεις πολιτών έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αναρτήσεις άλλοτε οργισμένες και άλλοτε με ανησυχία εκφράζουν τον ίδιο φόβο: ‘θα κλείσει το Νοσοκομείο Καρπενησίου ή θα υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας;’

Γα το θέμα τοποθετήθηκε το ΚΚΕ Ευρυτανίας καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας Μωυσής Μπερμπερής, ενώ εκατοντάδες αναρτήσεις ζητούν άμεση παρέμβαση και λύση του προβλήματος.

Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για την ορεινή Ευρυτανία, μένει όμως να δούμε τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν για το θέμα αυτό.

Η Δήλωση του Διοικητή του Γ.Ν. Καρπενησίου Δημήτρη Καρατσίκη

«Είμαστε το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που έχουμε τόσες απώλειες γιατρών και ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ή έχει λήξει το πιστοποιητικό νόσησής τους. Αυτό μας έχει δημιουργήσει ένα μείζον θέμα, το οποίο προέκυψε από τις αρχές του Σεπτέμβρη με το πρόβλημα των εφημεριών, δεν ήταν τέτοιο που να καλύπτει όλες τις μέρες του μήνα από πλευράς παθολόγων. Εμείς κάνουμε το αυτονόητο. Βγάλαμε μια ανακοίνωση η οποία ενημέρωνε τα όμορα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ ότι σε περίπτωση μέρα που δεν εφημερεύει παθολόγος προσέλθει περιστατικό και δεν μπορεί να το χειριστεί ο εφημερεύων γιατρός του τομέα θα πρέπει να έχει την ετοιμότητα το ΕΚΑΒ να το διακομίσει σε κάποιο Νοσοκομείο. Οι συνάδελφοι έχουν κάνει υπερβάσεις όλα αυτά τα χρόνια και θέλω να τους ευχαριστήσω για όσα έκαναν ως τώρα και να κάνω και μια έκκληση όσο μπορούν να κάνουν υπομονή για όσα περνάμε. Εμείς ενημερώσαμε τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ που είναι σήμερα σε συνάντηση με τον Υπουργό και θα μεταφερθούν τα θέματα και του Νοσοκομείου μας. Αναφορικά με τη στελέχωση του Νοσοκομείου τρέχει τώρα προκήρυξη που αφορά και θέσεις στον Νομό μας και ελπίζουμε να καλυφθούν, καθώς πρόκειται για θέσεις διευθυντών. Θα πρέπει επίσης να επανεξεταστεί το θέμα των εμβολιασμένων ιατρών, καθώς πλέον τα δεδομένα με τον ιό έχουν αλλάξει κυρίως για το Νομό μας, οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα».

Δήλωση του Δημάρχου Καρπενησίου Νίκου Σουλιώτη

«Ο Δήμος δεν είναι υπεύθυνος για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Καρπενησίου. Επειδή όμως είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας βρισκόμαστε σε επαφή με τον Βουλευτή Ευρυτανίας, τον Διοικητή του Νοσοκομείου, αλλά και με θεσμικούς παράγοντες και θα βοηθήσουμε για την παροχή των καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους δημότες μας. Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουμε την προσωρινή στελέχωση που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια στο νοσοκομείο και διεκδικούμε το καλύτερο για τους δημότες μας.»

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης

«Οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας στην Ευρυτανία είναι διαχρονικές και οφείλονται κυρίως στον κεντρικό σχεδιασμό που γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της δυσπρόσιτης περιοχής και του γηραιότερου Νομού. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται η ίδια δικαιολογία εμείς προκηρύσσουμε θέσεις αλλά δεν έρχεται κανένας και φεύγουν και αυτοί που έχουμε. Αντί να αλλάξουμε την συνταγή και να δώσουμε κίνητρα οικονομικά και κίνητρα εξέλιξης των γιατρών συνεχίζουμε σε ένα δρόμο αναποτελεσματικό και αδιέξοδο.

Εμείς ως Δήμος Αγράφων για τις διακομιδές ασθενών σε συνεργασία με εθελοντές και τη χορηγία του ομίλου υγεία φέραμε ασθενοφόρο για τις έκτακτες καταστάσεις και δύο απινιδωτές που εγκαταστάθηκαν σε Ραπτόπουλο και Βαλαώρα.

Ταυτόχρονο εκπονήσαμε και παρουσιάσαμε σε δυο υπουργούς Υγείας ένα πιλοτικό συμπληρωματικό πρόγραμμα ενίσχυσης της υγείας και παρότι θεωρήθηκε πρωτοποριακό , καινοτόμο και χαμηλού κόστους δεν προχώρησε. Συνεχίζουμε να το διεκδικούμε από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και είμαστε στο στάδιο των προεργασιών κατασκευής του πρώτου αδειοδοτημένου ελικοδρομίου στη Στερεά Ελλάδα για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα των ελικοδιακομιδών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις δυσπρόσιτες περιοχές όπως είναι η δικιά μας με νοσοκομεία υποστήριξης τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Πάτρας.

Για να έχουμε θετικά αποτελέσματα, στα αυτονόητα όπως είναι η υγεία, οι δρόμοι και οι αναπτυξιακές υποδομές πρέπει να είμαστε ενωμένοι συνεργατικοί και διορατικοί. Μια συνάντηση εργασίας και όχι αντεγκλήσεων θα μπορούσε να προσφέρει πολλά. Σε διαφορετική περίπτωση θα αρκούμαστε στις διαπιστώσεις όπως είναι η πραγματική μείωση του πληθυσμού και η εκτόξευση του μέσου όρου ηλικίας των διαμενόντων στην Ευρυτανία.

Ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Μπερμπερή Μωυσή           

Προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό έθεσε ερώτηση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μωυσής Μπερμπερής στην οποία αναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες στην Π.Ε Ευρυτανίας έχει προκληθεί έντονη αναστάτωση αναφορικά με την υπολειτουργία της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καρπενησίου, κατάσταση που αναδείχθηκε και μέσα απ τον τοπικό αλλά και τον περιφερειακό τύπο. 

Η εν λόγω κλινική έχει μείνει πλέον μόνο με έναν ειδικευμένο γιατρό.

Με επιστολή του προς την 5 ΥΠΕ ο Διοικητής του Νοσοκομείου ζητά ουσιαστικά αναστολή λειτουργίας της κλινικής για αρκετές μέρες το μήνα Σεπτέμβρη και τη διακομιδή των ασθενών σε όμορους νομούς. Η απάντηση της ΥΠΕ είναι το να καλυφθούν οι ανάγκες των εφημεριών από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων καρδιολόγο, πνευμονολόγο κτλ. .

Τα υπόλοιπα βέβαια τμήματα είτε υπολειτουργούν είτε και λείπουν παντελώς σημαντικές ειδικότητες, αναμένεται δε, το αμέσως επόμενο διάστημα, ένας σημαντικός αριθμός συνταξιοδοτήσεων.

Συνέπεια όλων των παραπάνω και αν δεν ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα το Νοσοκομείο να οδηγηθεί είτε σε κλείσιμο είτε στην καλύτερη περίπτωση σε υποβάθμιση σε Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου.

Το πρόβλημα σαφώς και είναι καθολικό για όλη την περιφέρεια και δεν αφορά μόνο την Ευρυτανία.

Η Π Ε Ευρυτανίας όμως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, είναι ένας απομονωμένος χώρος, φτωχός, μικρός και με γερασμένο πληθυσμό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πιο έντονη την ανάγκη για φροντίδα, από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.

Η δε εμμονή του υπουργείου με το να έχει σε αναστολή τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς επιτείνει το πρόβλημα.

Η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε ένα διαρκές και ακατανόητο μπρα ντε φερ πείσματος, που βλάπτει κυρίως τους πάσχοντες.

Ακόμη οι όποιες λίγες προκηρύξεις για νέες προσλήψεις γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία αποβαίνουν συνήθως άγονες και αυτό πρέπει να ερμηνευθεί και να προβληματίσει σοβαρά την πολιτεία.

Τα Αυγουστιάτικα πανηγύρια τέλειωσαν και σιγά σιγά προσγειωνόμαστε στη σκληρή πραγματικότητα.

Η περιφερειακή αρχή και στο βαθμό που της αντιστοιχεί πρέπει να ασχοληθεί στα σοβαρά και με τα προβλήματα των λίγων εναπομείναντων.

Οι επισκέπτες έφυγαν και θα ξανάρθουν με το καλό του χρόνου και για μια δυο βδομάδες.

Θα θέλαμε μια επίσημη ενημέρωση και την άποψη της περιφερειακής αρχής αναφορικά με το ζήτημα και πως προτίθεται να κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε το Νοσοκομείο μας να βρει τη θέση που του αρμόζει στον υγειονομικό χάρτη».