Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των Ευρυτανικών Χρονικών

6117

Το νέο τεύχος του περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», που εκδίδεται από την Πανευρυτανική Ένωση,   κυκλοφορήθηκε πρόσφατα με πλουσιότατη και ποικίλη ύλη, όπως πάντα.



Πρόκειται για το διπλό τεύχος (53-54) των δύο πρώτων τριμήνων του 2017, (Ιανουάριος – Ιούνιος 2017), αφιερωματικό στον νεομάρτυρα άγιο Σεραφείμ Φαναρίου τον «εξ Αγράφων», τον οποίον τίμησαν οι Ευρυτάνες της Αθήνας στις 10-12-2016 και κατά την καθιερωμένη πλέον εδώ και μια δεκαετία από την Πανευρυτανική Ένωση.

Το εξώφυλλο του τεύχους αυτού έχει την εικόνα του αγίου Σεραφείμ παρμένη από την ακολουθία  του ιερομάρτυρα, που εκδόθηκε το 1790, ενώ στις πρώτες σελίδες  του περιοδικού υπάρχουν εμπεριστατωμένα άρθρα των: α) Παταπίου, μοναχού Καυσοκαλυβίτου με θέμα: «Ο άγιος Σεραφείμ Φαναρίου ο εξ Αγράφων και  το μήνυμα της θυσίας των νεομαρτύρων» (σελ. 3-12) και β) του Κωνσταντίνου Σπ. Τσιώλη με θέμα: «4 Δεκεμβρίου. Μνήμη  αγίου Σεραφείμ του εξ Αγράφων» (σελ. 12-17).

`Άλλα ενδιαφέροντα άρθρα: Εκατό χρόνια από το Έπος 1912-13. Εκδηλώσεις στα Γιάννενα για τον διπλασιασμό της Ελλάδας. Ιστορική ομιλία του ποιητή Μιχάλη Γκανά του Ηλία Μπουμπουρή (18-26), Οι Ευρυτάνες της Αθήνας τίμησαν τους προγόνους μας Βαλκανιομάχους, της Σύνταξης (27-30), Η συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, εισήγηση του  στρατηγού Αθανασίου Νικολοδήμου κατά την παρουσίαση του σχετικού τόμου των πρακτικών Συνεδρίου της Πανευρυτανικής Ένωσης (30-38), Ξεφυλλίζοντας στη Βιβλιοθήκη μου (1.- Καρπενησιώτικά: Η καταστροφή του ιστορικού Καρπενησίου από τους Γερμανούς, Καρπενήσι «το χωριό που ξαναζεί», Ο χαλασμός του Καρπενησίου, Η διαμαρτυρία διά την ολοσχερή καταστροφή του Καρπενησίου, Φροντίδες προς λύσιν του οικονομικού και επισιτιστικού αποκελισμού, Καρπενήσι 12 χρόνια μετά την καταστροφή, Καρπενήσι 1957, Οκτώβριος του 19ο9 στο Καρπενήσι, Ευρυτανία. Ένας ακούραστος διδάσκαλος,  Ο Γ. Καραϊσκάκης στη Δομνίστα Ευρυτανίας, Εμποροπανήγυρη (παζάρι) στη Δομνίστα Ευρυτανίας το 1909), του Γιάννη Μάκκα, Ανακήρυξη νέων ευεργετών, της Σύνταξης,  Γιάννης Πάζιος (1912-2016), Ένας φωτισμένος και αγωνιστής Δάσκαλος, του Θωμά Κώτσια, Αναμνήσεις για τον Γιάννη Πάζιο, του Γεωργίου Φλώρου, Ευρυτανία και Βιβλία (Επιμέλεια Κώστα Αντ. Παπαδοπούλου) ποιήματα, Αλληλογραφία, Ψηφίσματα.