Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας για την διαχείριση

της πανδημίας, Ανδρέας Τοουλιάς, με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους πολίτες ότι μετά από τρία χρόνια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία τον covid19 και σήμανε συναγερμό σε όλο τον πλανήτη, από την Πέμπτη 4/5 με ανακοίνωση του ο Γενικός Διευθυντής του, σήμανε τη λήξη συναγερμού για τον κορωνοϊό, καθώς όπως ανακοίνωσε δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Για περισσότερο από ένα χρόνο η πανδημία φθίνει σταδιακά και η τάση αυτή επέτρεψε στις περισσότερες χώρες του κόσμου, να επιστρέψουν στη ζωή τους όπως την ήξεραν πριν τον covid19. Πλέον τα κρούσματα και οι θάνατοι από covid19 βρίσκονται σε ύφεση.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Π.Ο.Υ. τα τρία χρόνια της πανδημίας ο κορονωϊός μόλυνε πάνω από 690 εκ. ανθρώπους και κόστισε τη ζωή σε περίπου 7 εκ. Στην Ελλάδα είχαμε περίπου 6 εκ. κρούσματα και 37.000 θανάτους. Στην Στερεά Ελλάδα είχαμε περίπου 245.000 κρούσματα και 1.390 θανάτους. Οι θάνατοι στη Στερεά αποτελούν περίπου το 3,75% των συνολικών θανάτων στη χώρα.

Επειδή μετά τη νόσηση, σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών παρατηρείται παράταση της συμπτωματολογίας τους, τους συνιστούμε αν έχουν συμπτωματολογία πέραν των έξι εβδομάδων (longcovidsyndrome) να επισκέπτονται τους θεράποντες ιατρούς τους και να ακολουθούν τις συστάσεις και τις υποδείξεις τους.