Η ανανέωση της σύμβασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το ΕΛΓΟ Δήμητρα και το ΑΠΘ, με αντικείμενο έρευνας το ευρυτανικό μέλι, ήταν η αφορμή να ασχοληθούμε πιο επισταμένα με τον μεγαλύτερο –ίσως- θησαυρό της Ευρυτανικής γης.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επειδή δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξοπλισμό, συνεργάζεται με το ΕΛΓΟ Δήμητρα, αλλά και με αυτόνομες συμβάσεις με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας – Παράρτημα Καρπενησίου και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του ΑΠΘ, για την εκπόνηση του εφαρμοσμένου ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Δράσεις ανάπτυξης της Mελισσοκομίας του Νομού Ευρυτανίας και ταυτοποίησης του παραγόμενου μελιού». Το έργο που έχει ξεκινήσει από το 2018 και θα διαρκούσε μέχρι το Νοέμβριο του 2020, αλλά πήρε παράταση για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη, είναι απόρροια του στόχου της Π.Ε. Ευρυτανίας περί παρακολούθησης των μελιτοεκκρίσεων και μελισσοκομείων – δεικτών, εκπαίδευση- ενημέρωση μελισσοκόμων, στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, με σκοπό: α) την αύξηση της παραγωγής μελιού, με ταυτόχρονη διατήρηση και βελτίωση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών β) την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων του μελισσιού που παράγονται στον νομό.

Το ευρυτανικό μέλι, μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν θα πάρει πιστοποίηση ΠΟΠ (Προστασία Ονομασίας Προέλευσης) αλλά πολύ πιθανόν μετά τους ελέγχους των πανεπιστημίων που θα πραγματοποιηθούν να πάρει πιστοποίηση ορεινής προέλευσης και εμπορικό σήμα. Όλη αυτή η μελέτη, ουσιαστικά, στοχεύει σε τρία πράγματα 1) να υπάρχει αρκετή τεχνογνωσία με στοχευμένες κινήσεις για τους παραγωγούς μελιού, 2) να γίνει καλή καταγραφή της χλωρίδας της περιοχής με σκοπό να φυτευτούν τα κατάλληλα φυτά  και 3) να υπάρχει εργαστηριακή ανάλυση του προϊόντος.

Αναμενόμενα οφέλη

Τα οφέλη που θα προκύψουν από το προτεινόμενο πρόγραμμα αφορούν όλο τον κοινωνικό ιστό του Νομού Ευρυτανίας. Κατ’ αρχήν ο τομέας της Μελισσοκομίας έχει ιδιαίτερη σημασία τοπικά αλλά και εθνικά, δεδομένου ότι αξιοποιεί εκτάσεις ορεινές – μειονεκτικές, που θα ήταν δύσκολο να αξιοποιηθούν διαφορετικά. Πέραν αυτού οι δράσεις του προτεινόμενου προγράμματος θα δώσουν στα τοπικά προϊόντα της μέλισσας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, θα τα καταστήσουν διακριτά, επώνυμα και ανταγωνιστικά στην εγχώρια, όπως και στη διεθνή αγορά, αυξάνοντας έτσι την προστιθέμενη αξία τους. Ως συνέπεια αυτού θα βελτιωθεί η ευημερία των οικογενειών που ασχολούνται με την παραγωγή τους, την τυποποίηση τους, την διάθεσή τους, αλλά και την παραγωγή άλλων προϊόντων, τροφίμων, προϊόντων κοσμετικής, με πρώτη ύλη τα προϊόντα της μέλισσας. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα και σε άλλες οικονομικές ομάδες, επαγγελματίες της Περιφέρειας, να τα χρησιμοποιήσουν, αξιοποιώντας την διάκρισή τους και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά, κ.α 

Τα προϊόντα αυτά θα αντανακλούν την ταυτότητα, την φυσιογνωμία και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, ενώ θα διαδραματίσουν ρόλο «πρεσβευτή» στην εξωστρέφεια του Νομού.

Πέραν αυτών θα παράσχει σε όλους του πολίτες τρόφιμα ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας, τα οποία παράγονται με βιώσιμο τρόπο, σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το περιβάλλον, την υγεία και την ορθή μεταχείριση της χλωρίδας και της πανίδας και την δημόσια υγεία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα

Η Δρ. Σοφία Γούναρη,  Αναπλ. Ερευνήτρια, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρει στη σύνοψη του προγράμματος ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑ&Τ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν 2.500 μελισσοκομικές μονάδες, το 14% του συνόλου της χώρας, με 200.000 μελισσοσμήνη. Η ετήσια παραγωγή μελιού κυμαίνεται μεταξύ 2.000-3.000 κιλών και αποτελεί το 16% της συνολικής παραγωγής.

Το μέλι που παράγεται κυρίως είναι μέλι μελιτώματος ελάτης, και ανθόμελο ποικίλης ανθοφορίας (ερείκης, κουμαριάς, ανοιξιάτικο). Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού Ευρυτανίας, όσον αφορά στη Μελισσοκομία, είναι ακριβώς το «μειονέκτημά του», ο ορεινός χαρακτήρας του. Εδώ είναι συγκεντρωμένοι ορεινοί όγκοι, Τυμφρηστός, Άγραφα, οι οποίοι διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελληνική Μελισσοκομία, καθώς σ’ αυτούς παράγεται το ιδιαίτερο μέλι ελάτης, και μάλιστα από το ελληνικό έλατο (κεφαλληνιακή ελάτη, που απαντάται μόνο στη νότια Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο). Το μέλι ελάτης αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές κατηγορίες αμιγούς ελληνικού μελιού, με ιδιαίτερη γεύση και υψηλή θρεπτική αξία και βιολογική δράση.

Μεθοδολογία της έρευνας

Το έργο ξεκίνησε απευθύνοντας κάλεσμα στους μελισσοκόμους του νομού. Ταυτόχρονα και με την συνεργασία τους καθορίστηκαν οι περιοχές, όπου τοποθετήθηκαν τα μελισσοκομεία – δείκτες, ολοκληρώθηκε ο χάρτης των εκτεταμένων δειγματοληψιών κι οργανώθηκαν επίσης και οι ομάδες των μελισσοκόμων που θα διενεργούν τις δειγματοληψίες. Παράλληλα θα γίνονται δειγματοληψίες χλωρίδας με έμφαση στα μελισσοκομικά φυτά και τον αριθμό αφθονίας τους (τόσο σε αριθμό ειδών, όσο και σε αριθμό ατόμων). Τα μελισσοκομεία – δείκτες θα τοποθετηθούν σε περιοχές όπου παράγονται και τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη μελιού του νομού, έλατο, ρείκι, ανοιξιάτικο ή φθινοπωρινό ανθόμελο ή άλλο. Έτσι θα μπορούν να δίνουν και δείγματα μελιού προς ταυτοποίηση.

Ταυτοποίηση του ευρυτανικού μελιού

Σύμφωνα με τη Δρ Γούναρη, η Ταυτοποίηση του μελιού Ευρυτανίας- Ανάδειξη της ποιότητάς του και των βιολογικών του δράσεων, θα έρθει ως αποτέλεσμα της έρευνας. Για την δράση αυτή θα καθοριστούν συγκεκριμένες περιοχές που αποδίδουν σημαντικές ποσότητες των κυριοτέρων ειδών που παράγονται στον νομό, έλατο, ρείκι, ανοιξιάτικο ανθόμελο ή φθινοπωρινό ανθόμελο. Σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους θα συλλέγονται δείγματα μελιών με τη χρήση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου δειγματοληψίας και θα αποστέλλονται στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του Α.Π.Θ (ΕΜΣ -ΑΠΘ). Τα δείγματα μελιού θα διατηρούνται σε συνθήκες κατάψυξης και θα αναλύονται με τις επίσημες μεθόδους ανάλυσης, με στόχο τον προσδιορισμό φυσικοχημικών και μικροσκοπικών χαρακτηριστικών, ώστε να καθοριστεί η ταυτότητα του μελιού που παράγεται στην περιοχή και να διερευνηθεί η πιθανή του ιδιαιτερότητα τόσο ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όσο και προς τις βιολογικές του δράσεις. Ειδικότερα οι αναλύσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι: Προσδιορισμός υγρασίας, Προσδιορισμός ηλεκτρικής αγωγιμότητας, HMF (μέθοδος White), Διαστάση (μέθοδος Schade), Υδατανθρακικό προφίλ, Χρώμα, Οργανοπηπτικός έλεγχος (αποτίμηση, χρώματος, γεύσης, αρώματος και οσμής), Πλήρης γυρεοσκοπική ανάλυσης (μέθοδος Louveaux), Αντιοξειδωτική (μέθοδος FRAP).

Προκειμένου να καλυφθεί η παραλλακτικότητα σε επίπεδο είδους μελιού και σε επίπεδο χρονιάς η δειγματοληψία και οι αναλύσεις των δειγμάτων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον για δύο έτη. Με δεδομένο ότι θα συλλέγονται δείγματα από 3 τρύγους ανά χρονιά (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο) και επίσης ότι τα δείγματα κάθε δειγματοληψίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20, τα δείγματα που θα αναλυθούν θα είναι τουλάχιστον 120. Η παρούσα δράση θα αποδώσει το πλήρες προφίλ του μελιού (φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, βιολογικές δράσεις) συνδυασμένο με την βιοποικιλότητα τη χλωρίδας του νομού Ευρυτανίας. Στόχος είναι το παρόν πρόγραμμα να είναι βιώσιμο και μετά τη λήξη του και τα αποτελέσματά του να είναι μόνιμα στην μελισσοκομία του τόπου.

Το ερευνητικό έργο του Τμήματος Δασοπονίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Ένα τμήμα του ερευνητικού έργου του πρότζεκτ έχει αναλάβει να εκτελέσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος  Καρπενησίου. Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Γ. Φωτιάδης, Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και στο πρόγραμμα συμμετέχει η κα Α. Τσούκα Ε.Τ.Π. του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Ο κ. Φωτιάδης μας ανέφερε σχετικά με τον στόχο της επιστημονικής έρευνας που έχει αναλάβει η ομάδα του: ‘‘Η μελέτη περιλαμβάνει δυο σκέλη, την συλλογή κλαδιών ελάτου και την μελέτη των κόμπων τους στο εργαστήριο για την παρατήρηση της ενεργοποίησης τους που δίνει το μέλι και την καταγραφή των φυτικών ειδών που υπάρχουν γύρω από μελίσσια και πιθανές θέσεις που μπορούν να τοποθετηθούν οι κυψέλες. Όταν ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας η επιστημονική ομάδα θα είναι σε θέση να ενημερώνει έγκαιρα τους μελισσοκόμους για την δράση των εντόμων και άρα την συνολική ποιότητα και ποσότητα του μελιού ελάτης’’.

Η ερευνητική ομάδα

Υπεύθυνο για την έρευνα είναι το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και επιστημονική υπεύθυνη η Δρ. ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΝΑΡΗ,  Αναπλ. Ερευνήτρια, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Την ερευνητική ομάδα αποτελούν η Δρ Γούναρη, η Δρ. Χρυσούλα Τανανάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια και επιστημονική υπεύθυνη στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ – ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ , Α.Π.Θ. και ο Δρ. Γεώργιος Φωτιάδης Επίκουρος Καθ. Και επιστημονικός υπεύθυνος, ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΦΠ, ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Τι δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, δήλωσε για το έργο:

«Το συγκεκριμένο έργο αφορά την ανάπτυξη της Μελισσοκομίας του Νομού Ευρυτανίας και την ταυτοποίηση του Παραγόμενου Μελιού. Ουσιαστικά μέσα από την συνεργασία με τρείς επιστημονικούς φορείς, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, εμπλουτίζουμε με έρευνα και τεχνογνωσία ένα από τα σημαντικότερα Ευρυτανικά προϊόντα, το μέλι ελάτης, το οποίο απασχολεί αρκετό εργατικό δυναμικό και είναι από τα προϊόντα τα οποία κερδίζουν την θέση τους στο ράφι του καταναλωτή. Με το συγκριμένο έργο στοχεύουμε στην αύξηση της παραγωγής μελιού του Νομού Ευρυτανίας, με ταυτόχρονη διατήρηση και βελτίωση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών, μέσω της χρήσης μεθόδων ακριβείας, καθώς και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων του μελισσιού που παράγονται στον Νομό, μέσω της μοντελοποίησης και καθετοποίησης της παραγωγής, όπως και της ταυτοποίησής τους. Άλλωστε αποτελεί στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας η επένδυση στον Πρωτογενή τομέα ο οποίος δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Ευρυτανικό μέλι με ‘τίτλο ευγενείας’

Το μέλι Ελάτης Ευρυτανίας της μελισσοκομικής επιχείρησης «μélite», προϊόν 2ης γενιάς μελισσοπαραγωγών της οικογένειας Γιαννιώτη, έχει βρεθεί αρκετές φορές στις κορυφαίες θέσεις γευσιγνωστικών διαγωνισμών μελιού εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Κορυφαία διάκριση η κατάκτηση του πλατινένιου βραβείου στον διεθνή διαγωνισμό «London International Honey Competitions-LIHA 2019» που διοργανώθηκε πέρσι τον Απρίλιο στο Λονδίνο. Το μέλι ελάτης Ευρυτανίας βρέθηκε στην πλατινένια πεντάδα των καλύτερων μελιών του κόσμου επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τα υψηλά επίπεδα ποιότητας και γεύσης του, αλλά και της υπεροχής του μελιού ελάτης.

Χρυσικός Θέμης

Μοναστηράκι Αγράφων

«Η αγάπη μου για τη μέλισσα και η αύξηση του εισοδήματός μου με έκαναν να ασχοληθώ με την μελισσοκομία. Γεννημένος και μόνιμος κάτοικος τα τελευταία δέκα χρόνια στο χωριό Μοναστηράκι Αγράφων, ακολουθώ τα χνάρια των παππούδων μας που εκτός των άλλων εργασιών ασχολούνταν και με την μελισσοκομία. Ο τόπος μας παράγει αγνά και παρθένα προϊόντα σε αυτά περιλαμβάνονται και τα προϊόντα της μέλισσας. Το εξαιρετικό μέλι ελάτης, το μέλι ερείκης, κουμαριάς, το παρεξηγημένο λόγω της εμφάνισής του, μέλι δέντρου ή βελανιδιάς και το σπάνιο μέλι από το φυτό περδικάκι, καθώς και τα άλλα παράγωγα της μέλισσας όπως Βασιλικό πολτό / Γύρη / Πρόπολη. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης Μελισσοκομίας πολλές και με αρκετό οικονομικό κόστος. Η παροχή βοήθειας από την πολιτεία είναι ελάχιστη έως μηδαμινή όπως πχ η διαφήμιση και η προβολή αυτού του προϊόντος και η θρεπτική του αξία και των άλλων παραγώγων της μέλισσας. Η διάνοιξη παράπλευρων των δασικών δρόμων (τύπου ραμπών) να τοποθετούμε τα μελίσσια μας. Οι διαφορές εισαγωγές από τρίτες χώρες με μέλι αδιευκρίνιστης ποιότητας και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Η αλλαγή στις καιρικές συνθήκες της κάθε εποχής λόγω της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει πολύ τις νομές και τη μέλισσα και από την άλλη η καθόλου καλή οργάνωση του κλάδου των μελισσοκόμων δεν βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων. Για αυτούς τους λόγους το καθιστούν δύσκολο επάγγελμα και για να το κάνεις πρέπει να το αγαπάς.!»

Παναγιώτης Μπράζιας

Ραπτόπουλο

«Αναμφισβήτητα τα ευρυτανικα βουνά όπως και τα ημιορεινά είναι από τα πιο καθαρά μέρη της Ευρώπης. Η μελισσοκομία εδώ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ενασχόληση ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η βιοποικιλότητα είναι αυτή που δίνει υπεραξία στο παραγόμενο εδώ μέλι. Ιδιαίτερα μέλια όπως ερείκης, καστανιάς, κουμαριάς κ.α. το μέλι ελάτης είναι ένα από τα πιο ποιοτικά αλλά και εμπορεύσιμα μέλια, παράγεται εδώ, και χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως υπερτροφή. Επίσης στα πολύ ορεινά φύονται πάρα πολλά αρωματικά φυτά και βότανα όπως ρίγανη, τσάι του βουνού (σιδερίτης) άγριο τριφύλλι, άγρια μέντα κτλ. Ένα από τα φυτά που ξεχωρίζει είναι το περδικάκι το οποίο φύεται μόνο εδώ, όπου σε μια αρμονική “συνεργασία” με τον έλατο συντελεί στην δημιουργία ενός από τα πιο ποιοτικά, εύγευστα και θρεπτικά μέλια. Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και δισεπίλυτα. Η έλλειψη οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών)όσο και σε κεντρικό επίπεδο (επιδοτήσεις πετρελαίων, δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων κτλ) έχουν επιβραδύνει την εξέλιξη του κλάδου ως προς την παραγωγή και την διάθεσή του σε μια αρκετά καλή τιμή η οποία θα είναι αντάξια της ποιότητας του προϊόντος. Οι αθρόες εισαγωγές υποβαθμισμένων μελιών από τρίτες χώρες (πολλές φορές ούτε καν μέλια αλλά υποκατάστατα) εξευτελίζουν την τιμή του δικού μας μελιού. Ένας ακόμη λόγος που δυσχεραίνει τις συνθήκες είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Καταληκτικά η ευαισθητοποίηση σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο και η συνεργασία με τους φορείς, κρίνεται αναγκαία, ώστε να λάβει και στην Ευρυτανία, επιτέλους, ο κλάδος τη θέση που του αξίζει».

Γιάννης Σκαρπής

Μελισσοτρόφος

Η Ευρυτανία στα μάτια ενός μελισσοκόμου, φαντάζει με μια απαστράπτουσα, απρόσιτη κόρη που περιμένεις να κερδίσεις ένα της βλέμμα, ένα της χαμόγελο. Η Ευρυτανία είναι βουνά, είναι ποτάμια, είναι δάση. Δάση πυκνά, δάση απρόσιτα, δάση παρθένα, δάση γεμάτα έλατα, έλατα που στάζουν μέλι. Το μέλι ελάτης. Μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού θεωρεί το μέλι ελάτης σαν τον βασιλιά των μελιών. Για να το αντιληφθούν και οι υπόλοιποι καταναλωτές, πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι Ευρυτάνες μελισσοκόμοι. Νέοι άνθρωποι από τους λιγοστούς που μείναν  πίσω, δίνουν στο επάγγελμα της μελισσοκομίας μια ιδιαίτερη δυναμική.

Παρότι προέρχομαι από μελισσοκομική οικογένεια, σαν νέος, δυστυχώς έπρεπε να φύγω για πιο ζεστά μέρη αναζητώντας σπουδές και εργασία. Ο Αττικός κάμπος μαγεύει πολύ εύκολα ένα παιδί της επαρχίας. Μα όταν είσαι μαθημένος σε μέλισσες, σε άπαρτα βουνά και σε αηδόνια που γλυκολαλούν την άνοιξη, ψάχνεις τρόπο να φύγεις το γρηγορότερο. Να φύγεις και να επιστρέψεις σε ένα νομό το 2011 όπου η οικονομική κρίση ερχόταν σαν φουσκοθαλασσιά για να τον πνίξει τα επόμενα χρόνια. Νιώθω ευλογημένος που κληρονόμησα την μελισσοκομική ιστορία της οικογένειας μου. Νιώθω τυχερός που η έδρα μου είναι το πιο τουριστικό χωριό της Ευρυτανίας. Όμως αυτά τα δύο από μόνα τους δεν φτάνουν. ¨Αν παντρευτούν μεταξύ τους τα παραπάνω μπορεί να προκύψει κάτι ενδιαφέρον,¨ σκέφτηκα. Το 2014 εντάχθηκα στο σχέδιο εγκατάστασης  Νέων Γεωργών με ένα όνειρο και μια ελπίδα. Να μπορέσω να βγάλω το μέλι ελάτης από το κλασικό τσίγκινο ντενεκεδάκι της πλαστικής μπλε σακούλας και να μετατρέψω την μελισσοκομική μου αποθήκη σε ένα εργαστήριο παραγωγής και τυποποίησης μελιού όπου ο επισκέπτης θα παρακολουθεί και θα συμμετάσχει στις μελισσοκομικές εργασίες της μελισσοκομίας. Κάτι τέτοιο φυσικά ήθελε υπομονή, πίστη και αποφασιστικότητα. Ο επισκέπτης να μπορέσει να φορέσει την μάσκα προστασίας και να κάνει επιθεώρηση στο σταθερό μελισσοκομείο δίπλα από το εργαστήριο. Το παιδί του να μπορέσει να ανοίξει την κάνουλα από το βαρέλι και να γεμίσει το βάζο μόνο του. Στόχος της επιχείρησης μου είναι, να επιστρέψει ο επισκέπτης στον προορισμό του έχοντας να πει μια 15 λεπτη ιστορία. Μιλώντας για το μέλι ελάτης, μιλάς για την Ευρυτανία, μιλάς για τα καλά και τα δύσκολα αυτού του δυσπρόσιτου τόπου. Πρέπει αυτό το απρόσιτο να μετουσιωθεί σε brand name για το μέλι ελάτης. Πρέπει να βγάλουμε αυτό το θησαυρό μέσα από απρόσωπα βάζα και να το τυλίξουμε με μια 15 λεπτη ιστορία. Μια ιστορία που θα έχει τίτλο Μέλι Ελάτης Ευρυτανίας.

Ευαγγελία Καρανίκα
Μελισσοκόμος Επιχειρηματίας
Καρπενήσι

Μέλι Ευρυτανίας! Το Ελατόμελο ανήκει στην ανώτερη κατηγορία ποιοτικά μελιού. Η Ευρυτανία με τα απαράμιλλης ομορφιάς δάση της που το γνωρίζουν όλοι λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας της προσδίδει μοναδικά ποιοτικά στοιχεία στο μέλι! Ένα προϊόν το οποίο το «κυνηγούν» γενικά οι καταναλωτές τα τελευταία έτη, όχι μόνο για την ποιότητά του αλλά κυρίως γιατί είναι δυσεύρετο τα τελευταία 4 έτη!

Η Μελισσοκομία είναι ένα επάγγελμα που το καθιστά καθαρά εξαρτώμενο από τις καιρικές συνθήκες. Του είναι γνώριμο του αγρότη παρόλο την πολύ μεγάλη προετοιμασία που έχει κάνει μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη να χαθούν ΌΛΑ! Έτσι και με τις μέλισσες, μπορεί να έχεις ετοιμάσει τα μελίσσια σου να είναι τα καλύτερα εργοστάσια αλλά να μην ευνοήσει ο καιρός! Άρα ο μελισσοκόμος έχει κατά νου το μεγάλο ρίσκο και την τύχη!

 Το μεράκι για τη δουλειά, η αγάπη για τις μέλισσες& της Ευρυτανίας μας ωθούν να συνεχίσουμε την οικογενειακή παράδοση τεσσάρων γενεών της οικογένειας μας!

Το Σεπτέμβριο 2005 μετά τις σπουδές μου αποφάσισα να ανοίξω το κατάστημα «Το Σπίτι του Μελιού – Μελισσοκομία Καρανίκα» στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου. Ο στόχος μου ήταν και είναι να προσφέρω στους καταναλωτές γεύσεις οι οποίες είναι αυθεντικές όπως παλιά. Ποιότητα με λίγα λόγια!

Αφού οι πελάτες έμειναν ευχαριστημένοι, ξαναερχόντουσαν και έγιναν μόνιμοι πελάτες μας και κατ΄ επέκταση ξεκίνησαν έντονα οι τηλεφωνικές παραγγελίες επειδή δεν μπορούσαν να επισκεφτούν το Καρπενήσι, ζητούσαν αν γίνεται να τους σταλούν αυτά που επιθυμούσαν, λιγότερο δαπανηρός τρόπος σε χρήματα και χρόνο. Παρατήρησα ότι επειδή οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να καλέσουν ώρες καταστημάτων γιατί και οι ίδιοι εργαζόντουσαν με προέτρεψαν να ετοιμάσω ένα οργανωμένο E-SHOP, που άνοιξα το Φεβρουάριο 2018!

Επίσης, η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα τα τελευταία έτη με έκανε να ετοιμάσω ένα μαγαζί ανοιχτό 24 ώρες το 24ώρο ώστε να μπορώ να επεκτείνω τους ορίζοντες του φυσικού καταστήματος σε μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό αλλά και να εξυπηρετήσω καλύτερα τους προϋπάρχοντες πελάτες μας στην Ελλάδα, με μερικά κλικ τα προϊόντα μας να φτάνουν στην πόρτα τους. Κάτι το οποίο αυτή την στιγμή έχει τεράστια απήχηση και από τους Έλληνες του εξωτερικού!Κυρίως από Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι βλέπουν το E-SHOP στέλνουν e-mail και κάνουν την παραγγελία τους, γιατί το E-SHOP αυτή την στιγμή εξυπηρετεί το αγοραστικό κοινό στο Ελλαδικό χώρο μόνο! Μελλοντικά στοχεύω να επικεντρωθώ εκεί πιο οργανωμένα!