Η Κομματική Οργάνωση  ΚΚΕ Ευρυτανίας για το Μεταναστευτικό και τις πολιτικές εξελίξεις

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τις αντιδράσεις πολιτών για την πιθανή εγκατάσταση μεταναστών στο Καρπενήσι, η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τοποθετείται επί του συγκεκριμένου θέματος αλλά και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Ανακοίνωση τους χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η όξυνση του προσφυγικού-μεταναστευτικού έχει τη σφραγίδα της ΝΔ όπως είχε πρωτύτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα θα διογκώνεται όσο η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη συνθήκη ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ και στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που κρατάνε εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα πρώτης υποδοχής, εν προκειμένω την Ελλάδα.

Οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ  και των άλλων αστικών κομμάτων ας μην χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα». Γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι οι επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (που προσκυνάνε) που γεννάνε το πρόβλημα. Ξέρουν ότι είναι οι πολιτικές των ως τώρα κυβερνήσεων που το συντηρούν και το οξύνουν γεννώντας αίσχη τύπου «Μόριας».

Όλα αυτά τα ξέρουν. Είναι όμως πιο βολικό να στρέφουν τον κόσμο ενάντια στους ξεριζωμένους-θύματα των επεμβάσεων παρά ενάντια στα κόμματά τους και την πολιτική που εκπροσωπούν. Είναι πιο εύκολο να εκτρέφουν τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία προσπαθώντας να διασώσουν τις πολιτικές τους καριέρες και να επιβιώσουν στον μεταξύ τους αδυσώπητο ανταγωνισμό.

Την ίδια ώρα δεν βγάζουν άχνα :

-για τους εκατοντάδες εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους που εδώ και δύο μήνες «μένουν σπίτι» χωρίς εισόδημα, στο χείλος της εξαθλίωσης

-για τους αγρότες της Ευρυτανίας που ξεπουλάνε τα μισά ζώα τους για να πάρουν ζωοτροφές για τα υπόλοιπα, έρμαια των εμπόρων και των μεσαζόντων

-για τους εκατοντάδες νέους που θα έφευγαν για «σεζόν» στα νησιά και που βλέπουν την κυβέρνηση να προσφέρει δισεκατομμύρια στους μεγαλοξενοδόχους και καμιά μέριμνα για τους ίδιους

-για το Νοσοκομείο, το Θεραπευτήριο και τα Κέντρα Υγείας που μαραζώνουν εδώ και πολλά χρόνια χωρίς μόνιμο προσωπικό και υποδομές

-για το καινούριο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που κουβεντιάζεται αυτές τις μέρες στη βουλή και που θα αποτελέσει ουσιαστικά την ταφόπλακα των ευρυτανικών βουνών.

-για το αντιεκπαιδευτικό νοσμοσχέδιο που υποβαθμίζει οριστικά το Λύκειο σε εξεταστικό Κέντρο και την εκπαίδευση συνολικά σε χώρο κατάρτισης και φτηνών δεξιοτήτων.

Μόνο για τον τουρισμό μιλάνε, λες και δεν ξέρουν ότι η καταβαράθρωση του τουρισμού της Ευρυτανίας οφείλεται στη φτωχοποίηση λόγω των μνημονίων και τις απαξιωμένες υποδομές (αθλητικό κέντρο, δρόμοι κ.α). Και γι΄αυτά οι ίδιοι και τα κόμματά τους φταίνε.

Όμως, η κρίση στην οποία ήδη έχει μπει η χώρα και όλος ο καπιταλιστικός κόσμος θα είναι πιο αδυσώπητη από ποτέ. Η κρίση ήταν προδιαγεγραμμένη και η πανδημία του covid 19 δεν είναι παρά ο καταλύτης που την επιταχύνει και την βαθαίνει. Η χώρα μας  πληρώνει από πάνω και  τα ιδεολογήματα περί «εξωστρέφειας» περί «τουρισμού-βαριάς βιομηχανίας» κτλ. Η κρίση θα είναι πολύ βαθιά και ήδη μας ζητάνε να «μοιραστούμε τα βάρη» σε μια επανέκδοση του «μαζί τα φάγαμε». Ήδη, τα μέτρα που παίρνονται (ελαστική εργασία, αναστολή συμβάσεων κ.α) αποτελούν το πρώτο κύμα της επίθεσης. Και ακολουθούν πολλά ακόμα με σκοπό να φορτωθεί ξανά ο λαός τα βάρη της κρίσης.

Ο λαός της Ευρυτανίας μπορεί και πρέπει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Να παραμερίσει τους διάφορους «σωτήρες» που τόσα χρόνια όλο  μας «σώζουν» (και  όλο καταστρεφόμαστε) και να βγει στον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης.

Για το μεταναστευτικό διεκδικούμε:

-κατάργηση των συνθηκών Δουβλίνο ΙΙ και ΕΕ-Τουρκίας. Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών και προώθησή τους στις χώρες προορισμού τους. -Υπηρεσίες ασύλου με ευθύνη της ΕΕ εντός της Τουρκίας και άμεση προώθηση απευθείας στις χώρες προορισμού. -κατάργηση κάθε εμπλοκής ΜΚΟ. Αποκλειστική διαχείριση του προβλήματος από το κράτος -ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Μέτρα υγιεινής. Κανένα γκέτο ούτε στα νησιά ούτε στην ενδοχώρα.

Αγωνιζόμαστε για:

-άμεση ενίσχυση με υποδομές και μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου, του Θεραπευτηρίου, των Κέντρων Υγείας. Μονιμοποίηση του επικουρικού Προσωπικού – συμβασιούχων. -Μέτρα Ατομικής Προστασίας για τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης -Μαζικά  διαγνωστικά τεστ -άμεση κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων και των περιορισμών λαϊκών ελευθεριών που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου – καμιά μείωση μισθών ή συντάξεων. Κάλυψη των απωλειών των εργαζομένων, των ανέργων και των αγροτών και όχι ζεστό χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει το λαό όχι απλά έξω από το σπίτι, αλλά πιο δυνατό, οργανωμένο, αποφασισμένο, για να αντιπαλέψει την προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου να πληρώσουν και αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι και οι λαοί. Το μήνυμα “Μένουμε δυνατοί – Δεν μένουμε σιωπηλοί” πρέπει να ακουστεί τώρα πιο δυνατά».