Αυξάνονται τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης Καρπενησίου

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Τι λένε Λερογιάννης – Σουλιώτης στον Ευρυτανικό Παλμό

Για αδικία μιλά ο Δημήτρης Λερογιάννης σχετικά με την αύξηση τελών ύδρευσης – αποχέτευσης 2021

Σε μεγάλη ‘κόντρα’ εξελίσσεται η συζήτηση για τα δημοτικά τέλη του Δήμου Καρπενησίου για το έτος 2021, με την αντιπολίτευση να αντιδρά στην οποιαδήποτε αύξηση τελών αλλά και να κατηγορεί τη δημοτική αρχή για ανείσπρακτα τέλη ετών που αγγίζουν το ποσό των 600.000 ευρώ από δημότες και επιχειρήσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου Δήμαρχος και αντιπολίτευση θα κληθούν να λάβουν απόφαση για το θέμα.

Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρη Λερογιάννη, του οποίου και η αντίδραση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, υπήρξε έντονη.

Ε.Π. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καρπενησίου, η παράταξή σας καταψήφισε το θέμα ορισμού των δημοτικών τελών για το 2021. Βλέπουμε μια αύξηση στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης στο Δήμο. Πώς το κρίνετε αυτό ως μείζων αντιπολίτευση; Τι αντίκτυπο πιστεύετε θα έχει στους δημότες; Θα αποφέρει οφέλη στο Δήμο;

Δ.Λ. «Στην προτελευταία οικονομική επιτροπή συζητήθηκαν, όπως γίνεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, ο ορισμός των τελών του επόμενου οικονομικού έτους. Ενώ σε όλες τις κατηγορίες τελών τα ποσά παρέμεναν σε περσινά επίπεδα, στα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης η δημοτική Αρχή εισηγήθηκε αύξηση της τάξης των 5 ευρώ ανά παροχή σε κάθε λογαριασμό με αιτιολογία την έναρξη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Ήτοι, ένας λογαριασμός επιπλέον το χρόνο για κάθε παροχή, για να το πούμε πιο απλά. Την οποία και καταψηφίσαμε διότι θεωρήσαμε ότι είναι άδικη. Φυσικά, αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου και έχουμε αποδείξει ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια μας βρίσκει καθολικά σύμφωνους αλλά μεμονωμένα η συγκεκριμένη αύξηση τελών, ακόμη και για αυτό το σημαντικό λόγο, χαρακτηρίζεται ολοκληρωτικά άδικη.

Η αδικία εντοπίζεται στους εξής λόγους:

1. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η οικονομία, λόγω της πανδημίας, βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν. Με το μέλλον αβέβαιο, αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση και αν θα επιδεινωθεί ή όχι. Με την πλειοψηφία των καταστημάτων κλειστά, με τους περιορισμούς συνεχώς να γίνονται πιο αυστηροί και το οικογενειακό εισόδημα καθημερινά να συμπιέζεται, αντί να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, επιβαρύνουμε τους δημότες με επιπλέον χρεώσεις, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουν το στόχο τους. Επιπλέον να προσθέσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη Αρχή εισηγείται και αποφασίζει αύξηση τελών σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες προϋπολογισμού.

2. Οι ανεξόφλητες οφειλές από τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης προς το δήμο ανέρχονται στο ποσό των 600.000 ευρώ!!! Ένα ποσό το οποίο παραμένει σταθερό, παρόλο που έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος ρύθμισης χρεών των 100 δόσεων. Χωρίς να θέλουμε να χρεώσουμε στην συγκεκριμένη Αρχή την ευθύνη δημιουργίας αυτού του χρέους, αλλά πιστώνεται την αδράνεια ως προς την διαχείρισή του. Με ήδη διογκωμένο το πρόβλημα είσπραξης των τελών θα κληθούν πάλι να καλύψουν το οικονομικό κενό αυτοί που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και το οφειλόμενο ποσό συνεχώς θα αυξάνεται, αφού αυτοί που δεν πλήρωναν θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν.

3. Μεγάλα έργα όπως ο βιολογικός καθαρισμός είναι επιβεβλημένα και άκρως απαραίτητα στις σύγχρονες κοινωνίες. Πόσο μάλλον σε μια περιοχή που φημίζεται και αποτελεί τουριστικό προορισμό για το καθαρό της περιβάλλον. Η μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού για τόσα χρόνια έχει σίγουρα ως αποτέλεσμα την μόλυνσή του. Όμως, δεν αρκεί μόνο να βρούμε τη χρηματοδότηση, να εκπονήσουμε τις απαιτούμενες μελέτες και να κατασκευάσουμε το έργο. Εξίσου και ίσως πιο σημαντικό είναι και η πρόβλεψη για την συντήρηση και τη λειτουργία του. Αντί αυτού βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και φτάνουμε λίγο πριν την λειτουργία του να ψάχνουμε εύκολες και άδικες λύσεις. Για να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς, έστω και την τελευταία στιγμή κατόπιν και δικής μας παρότρυνσης από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου εκπονείται μελέτη ενεργειακής αυτονομίας του βιολογικού καθαρισμού και πεποίθηση μας είναι ότι μετά την υλοποίηση του έργου θα έχουμε άμεση μείωση των τελών.

Ε.Π. Η Δημοτική αρχή προεκλογικά είχε εξαγγείλει απαλλαγή δημοτικών τελών για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες του Δήμου. Υλοποιήθηκε κάτι τέτοιο;

Δ. Λ. Η σοβαρότητα μιας δημοτικής αρχής φαίνεται στην συνέπεια λόγων και έργων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα λόγια απέχουν αρκετά από τα έργα. Πιο συγκεκριμένα, η μοναδική απαλλαγή δημοτικών τελών στις δύο αυτές κατηγορίες οικογενειών είναι η απαλλαγή τελών καθαριότητας στις πολύτεκνες οικογένειες και μόνο σε αυτά. Οι τρίτεκνες οικογένειες έχουν μια έκπτωση της τάξης του 25% στα αντίστοιχα τέλη και καμία έκπτωση στα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης. Επίσης, οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν έκπτωση 40% στα ύδρευσης-αποχέτευσης.

Τι απαντά ο Νίκος Σουλιώτης

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο Καρπενησίου, κ. Νίκο Σουλιώτη, τοποθετήθηκε επί του θέματος και εξηγεί τη θέση της δημοτικής αρχής για την ψήφιση των δημοτικών τελών.

Ε.Π. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καρπενησίου, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καταψήφισε το θέμα των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία αυξάνονται. Τι δηλώνετε γι’ αυτό;

Ν.Σ. Φέτος από μία σειρά  περίπου 12 διαφορετικών τελών που ψηφίζουμε κάθε χρόνο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού αυξάνουμε μόνο μία κατηγορία. Η αύξηση αφορά στα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης και μόνο για τους κατοίκους της πόλης, του οικισμού Γοργιανάδων και της τοπικής κοινότητας Κορυσχάδων. Η αύξηση γίνεται για να καλυφθεί τμήμα του κόστους από τη λειτουργία του νέου βιολογικού που θα ξεκινήσει την λειτουργία του στις αρχές του 2021, και γι’αυτό η επιβάρυνση αφορά μόνο τους δημότες που εξυπηρετούνται από τη λειτουργία του βιολογικού. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης μόνο το κόστος από την κατανάλωση ρεύματος ανέρχεται σε 110.000 ευρώ το χρόνο. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί το κόστος του προσωπικού καθώς και των αναλώσιμών που απαιτούνται. Σύμφωνα με την σύμβαση για τους πρώτους 6 μήνες το προσωπικό που θα λειτουργεί τον βιολογικό θα πληρώνει ο εργολάβος του έργου. Ήδη  η δημοτική αρχή βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης μελέτης και εξεύρεσης χρηματοδότησης μέσα από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για την κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του βιολογικού, αλλά και των αντλιοστασίων του δήμου. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου εννοείται θα γίνει άμεσα μείωση των τελών. Σε ό,τι αφορά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει τα τέλη που αφορούσαν την λειτουργία του βιολογικού δυστυχώς δεν ακούσαμε ρεαλιστική αντιπρόταση, που θα διασφάλιζε την λειτουργία του έργου που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ε.Π. Τι αντίκτυπο πιστεύετε θα έχει στους δημότες και μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία; Θα αποφέρει οφέλη στο Δήμο;

Ν.Σ. Η επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρή, αφορά μόνο τους χρήστες όπως ανέφερα και έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να είναι προσωρινή. Η προστασία του περιβάλλοντος και εν προκειμένου των υδάτων του Καρπενησιώτη είναι πολύ σημαντική γιατί όλοι ξέρουμε την σημασία που έχει ο συγκεκριμένος ποταμός. Σε κάθε περίπτωση η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι φθηνή κοστίζει. Από την άλλη και η αξία του περιβάλλοντος είναι ανεκτίμητη.

Ε.Π. Η παράταξη Λερογιάννη σας κατηγορεί για μη είσπραξη των δημοτικών τελών από κάποιους δημότες και επιχειρήσεις, εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρέος προς το Δήμο 600.000 ευρώ συνολικά από τέλη. Ισχύει κάτι τέτοιο; Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό;

Ν.Σ. Οι οφειλές των δημοτών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Παραλάβαμε οφειλές δημοτών, άλλα κάθε χρόνο κάποιοι εξοφλούν και κάποιοι δημιουργούν νέες. Δηλαδή η οφειλή των 600.000 που αναφέρετε και εγώ σας λέω ότι είναι και μεγαλύτερη δεν δημιουργήθηκε το 2020 ή το  2019. Αυτό που εμείς κάνουμε και όχι με χαρά αλλά με πολύ προβληματισμό είναι η στέρηση της φορολογικής ενημερότητας όλων όσων οφείλουν πάνω από 1.000 ευρώ και η κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών όσων οφείλουν πάνω από 2.000 ευρώ. Επίσης κατά καιρούς προχωράμε  και σε διακοπές στην ύδρευση των οφειλετών, χωρίς διακρίσεις με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια. Τέλος προτρέπουμε τους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν τις κατά καιρούς ευεργετικές ρυθμίσεις δόσεων και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, αλλά κυρίως να τηρούν το πρόγραμμα των δόσεων. Δυστυχώς αν και τόσο καιρό το αποφύγαμε, θα αναγκαστούμε στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε και σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των μεγάλων οφειλετών, κυρίως γιατί διαφορετικά θα υποστούν άνθρωποι που δεν φταίνε τις συνέπειες του νόμου και αυτό θα ήταν άδικο.    Για άλλη μία φορά θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να είναι συνεπείς για να εισπράττουμε λίγα από πολλούς και όχι πολλά από  λίγους. Οι εποχές είναι δύσκολες το κατανοώ, αλλά δύσκολα είναι και για το Δήμο.

Ε.Π. Η Δημοτική αρχή προεκλογικά είχε εξαγγείλει απαλλαγή δημοτικών τελών για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες του Δήμου. Υλοποιήθηκε κάτι τέτοιο;

Ν.Σ. Όντως είχαμε υποσχεθεί και δεσμευθεί θα έλεγα για απαλλαγή των πολύτεκνων οικογενειών από τα δημοτικά τέλη και την μείωση κατά 50% των τελών  για τις τρίτεκνες οικογένειες. Ήδη από το 2020 τηρήσαμε την δέσμευσή μας και απαλλάξαμε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες από τα δημοτικά τέλη, κάτι το οποίο εννοείται θα ισχύσει και το 2021. Σε ό,τι αφορά τις τρίτεκνες οικογένειες μειώσαμε τα τέλη κατά 25% το 2020 και θα συνεχίσουμε με 25% μείωση και το 2021. Δυστυχώς οι ιδιαίτερες ανάγκες και υποχρεώσεις που προέκυψαν το 2020 λόγω της πανδημίας δεν μας επέτρεψαν περαιτέρω μείωση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα το κάνουμε την επόμενη χρονιά. Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι τα μέτρα στήριξης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις μας το 2020 ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι απώλειες εσόδων από το φόρο παρεπιδημούντων και την ακύρωση του παζαριού ανέρχονται σε πάνω από 200.000 ευρω ακόμη.

Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη ύδρευσης & αποχέτευσης

Την αύξηση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης Κοινότητας Καρπενησίου προτείνει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρπενησίου για το έτος 2021. Ειδικότερα, η ελάχιστη κατανάλωση των 20 κ.μ από 17,00 ευρώ με ΦΠΑ αυξάνεται σε 20,00 ευρώ με ΦΠΑ. Η χρέωση της αποχέτευσης παραμένει στο 30% επί της κατανάλωσης του νερού αλλά πλέον θα υπολογίζεται  από το 1ο κυβικό και όχι από το 21ο που ήταν μέχρι σήμερα. Ο Δήμος θα πραγματοποιεί μετρήσεις δύο φορές το χρόνο (Μάιος –Οκτώβριος). Το πρόστιμο που προβλέπει ο κανονισμός ύδρευσης του Δήμου Καρπενησίου ορίζεται στο ποσό των 500,00 €. Το δικαίωμα επανασύνδεσης ορίζεται ως εξής: εντός δύο ετών 31 ευρώ και μετά από δύο έτη 62 ευρώ. Η εγγύηση που προβλέπεται ορίζεται στο ποσό των 25,00 €.

Ειδικό Τιμολόγιο

Στο ειδικό τιμολόγιο εντάσσονται οι πολύτεκνοι – οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα μέλη και πάνω(μείωση 40%). Έκπτωση 40% στην τιμή του τιμολογίου οικίας θα έχουν οι πολύτεκνοι των οποίων τα παιδιά θεωρούνται προστατευόμενα μέλη. Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται τα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας, άτομα που υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία και οι φοιτητές. Στο τιμολόγιο αυτό εντάσσονται και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Χρέωση την ελάχιστη κατανάλωση σε όσα άτομα έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, καρκινοπαθείς, τυφλοί, πάσχοντες από μεσογειακή δρεπανοκυτταρική αναιμία και γενικά όσες άλλες παθήσεις δίνουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Δικαίωμα σύνδεσης

Το τέλος σύνδεσης ύδρευσης εντός σχεδίου ορίζεται στα 115,00 €/παροχή, εκτός σχεδίου 500,00 €/παροχή. Τέλος σύνδεσης αποχέτευσης (εντός ή εκτός σχεδίου) 1,60 ανά τ.μ του ακινήτου. Κόστος παροχής ύδρευσης 50,00 €/Μ.Μ, Κόστος παροχής αποχέτευσης 100,00 €/Μ.Μ. Αποκατάσταση οδοστρώματος ύδρευσης & αποχέτευσης 45,00 €/Μ. Φρεάτιο ύδρευσης 35,00 €/τεμ, υδρομετρητής35,00 €/τεμ.και συλλέκτες 20,00 €/θέση. Για τις υπόλοιπες κοινότητες Δήμου Καρπενησίου το τέλος σύνδεσης ύδρευσης ορίζεται στα 100,00 €/παροχή και το τέλος σύνδεσης αποχέτευσης 100,00 €/παροχή. Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.