Ο Σταυρός του Κυρίου, η άκρα ταπείνωση, η αμέτρητη αγάπη, το μεγαλείο της ελευθερίας, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη.

“Σήμερον κρεμάται επί ξύλου”. Σήμερα, ολοκληρώνεται η προσφορά αγάπης, με την κενωτική κίνηση του Θεού προς τον άνθρωπο. Ο Σταυρός του Κυρίου, η άκρα ταπείνωση, η αμέτρητη αγάπη, το μεγαλείο της ελευθερίας, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη.

Τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν από τη Σταύρωση: στον Μυστικό Δείπνο, δηλ. τον δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, στον Ιερό Νιπτήρα, δηλ. το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Λουκά και του Ιωάννη, στην Υπερφυή Προσευχή, δηλ. την προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν από τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, και στην προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη.

Μεγάλη Πέμπτη, η Σταύρωση του Ιησού - Τι συμβολίζουν τα δώδεκα Ευαγγέλια


Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεθσημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, τη δίκη, τα βασανιστήρια, τη Σταύρωση.

Το εκκλησίασμα φέρνει λουλούδια στην εκκλησία που καταθέτει στον Εσταυρωμένο και τα οποία χρησιμοποιούν για τον στολισμό του Επιταφίου. Παράλληλα, στα ελληνικά σπίτια, αλλά και σε πολλές χώρες, είναι έθιμο να βάφονται αυγά με κόκκινο χρώμα, προκειμένου να τιμήσουν τη Σταύρωση του Ιησού.

thetoc.gr