Η συνάντηση των κατοίκων με τις αρχές του τόπου

Διαδοχικές συναντήσεις, όπως πρώτος έγραψε ο Ευρυτανικός Παλμός, είχε την Δευτέρα 25 Μαΐου το Τοπικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Βελαώρας, με τον  Αντιπεριφερειάρχη  Ευρυτανίας κ. Τασιό, τον Βουλευτή κ. Κοντογεώργο και τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο με την ενεργό παρουσία και την υποστήριξη του Δήμου Αγράφων σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά της αλλαγής χρήσης γης 3.205 στρεμμάτων δηλωμένων βοσκοτόπων, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό του Νομού. Μία επιλογή που ισοδυναμεί με την καταστροφή των κτηνοτρόφων και τον αφανισμό του χωριού, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι σε ανακοίνωσή τους. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τασιός εξέφρασε την αντίθεσή του περί των σχεδιασμών φωτοβολταϊκών στο χωριό μας, την στήριξή του στον αγώνα μας και τη διαφύλαξη του κτηνοτροφικού χαρακτήρα στην περιοχή. Δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς, προσδοκώντας  ανάλογη απόφαση. Ο βουλευτής κ. Κοντογεώργος  επίσης, παρ΄ ότι, όπως  ο ίδιος δήλωσε είναι υπέρ των ΑΠΕ στον Νομό μας, είναι αντίθετος για Φωτοβολταϊκά στη Βαλαώρα γιατί πλήττουν τους κτηνοτρόφους. Δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα με αναφορά στη βουλή και να αναλάβει πρωτοβουλίες για επαφές με την επιτροπή και με τους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης. Την στήριξή του εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος  δηλώνοντας ότι είναι πρόθυμος να παραστεί σε συναντήσεις με τους αρμοδίους κυβερνητικούς, κομματικούς και πολιτικούς παράγοντες».

Και συνεχίζουν απευθυνόμενοι στους συντοπίτες τους:

«Πιστεύουμε ότι οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε θα εκφραστούν και με δημόσιες δηλώσεις τους, καθώς με ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τον αγώνα μας για την ακύρωση αυτών των επιχειρηματικών σχεδίων στο χωριό μας, ότι θα πράξουν όσα τους αναλογούν από τη θέση που βρίσκονται και θα είναι μαζί στον αγώνα των κατοίκων. Εμείς δεν θα σταματήσουμε τις επαφές με κάθε αρμόδιο, απαιτώντας τις ενέργειες και τις αποφάσεις που τους αναλογούν, πρέπει όμως να μη βασιστούμε μόνο στις συναντήσεις αυτές, γιατί με κυβερνητικές αποφάσεις διεκδικούν τον τόπο μας οι κερδοσκόποι και με πολιτική κάλυψη θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν τα σχέδιά τους. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι μηχανισμοί που τα υπηρετούν είναι ισχυρότατοι. Εκείνο που θα καθορίσει θετικά την εξέλιξη και θα αποτρέψει τα σχέδια των επίδοξων κερδοσκόπων, είναι η θέληση και η αποφασιστικότητά μας ως κάτοικοι του χωριού, να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και την προοπτική του. Σας καλούμε σε επαγρύπνηση, χωρίς ηττοπάθειες και μοιρολατρία. Κάθε παρουσία αγνώστου στην περιοχή για οποιεσδήποτε ενέργειες πρέπει να θεωρείται ύποπτη. Με αλληλοενημέρωση και συσπείρωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τον τόπο μας με κάθε τρόπο και μέσο. Εμείς θα σας ενημερώνουμε για κάθε μας ενέργεια και για τις επαφές μας με κάθε αρμόδιο».

Αναφορά Κοντογεώργου στη Βουλή για τα φωτοβολταϊκά στη Βελαώρα

Το αίτημα του Βουλευτή εκ μέρους των κτηνοτρόφων

Στη Βουλή των Ελλήνων έφτασε το θέμα εγκατάστασης πάρκου φωτοβολταϊκών στη Βελαώρα μέσω της αναφορά του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου. Να θυμίσουμε ότι έχει ήδη προηγηθεί επιστολή των κτηνοτρόφων της περιοχής προς τον Βουλευτή Ευρυτανίας για το θέμα αυτό, ενώ παράλληλα στο πλευρό των κτηνοτρόφων βρίσκεται το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγράφων, όπου ομόφωνα αποφάσισαν τη μη εγκατάσταση πάρκου φωτοβολταϊκών στην Τ.Κ. Βελαώρας, τη νομική στήριξή τους και την κοινοποίηση του θέματος αυτού προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Το μείζον αυτό θέμα ανέλαβε να αναδείξει και στη Βουλή των Ελλήνων ο κ. Κοντογεώργος αναφέροντας ότι πρόκειται για «μια έκταση 3205 στρεμμάτων με δημόσιο χαρακτήρα, ενώ περιλαμβάνει και δεκάδες ιδιοκτησίες, με μέσο υψόμετρο τα 400μ., πλησίον της Λίμνης Κρεμαστών, μεταξύ των Κοινοτήτων Βελαώρας και Σιβίστας του Δήμου Αγράφων». Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για έναν αποκλειστικά κτηνοτροφικό χώρο, στον οποίο ζουν σπάνια ήδη αλόγων και βοοειδών, ενώ το 80% των ανθρώπων της περιοχής δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα της κτηνοτροφίας από όπου και βιοπορίζονται. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφέρει και την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους, η απόφαση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην περιοχή, καθώς και ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει το τρίτο τελειωτικό χτύπημα, τόσο ως προς την παραγωγική βάση, όσο και ως προς τον αφανισμό των κατοίκων της Τ.Κ. Βελαώρας. Κλείνοντας την αναφορά του ο κ. Κοντογεώργος υπογραμμίζει «…Οι Ευρυτάνες είναι δημιουργικοί και εργατικοί πολίτες και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, σε μια δύσκολη από κάθε άποψη περιοχή, συμμερίζονται και τον προγραμματισμό της πολιτείας για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τις διεθνείς δεσμεύσεις της για την κλιματική αλλαγή.Εξάλλου έχουν συνεισφέρει τεράστιο φυσικό απόθεμα για τον σκοπό αυτό (Λίμνη Κρεμαστών δυναμικότητας 450MW, πλήθος μικρο-υδροηλεκτρικών φραγμάτων, φωτοβολταϊκών σταθμών κλπ).Το συγκεκριμένο έργο όμως, έχει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αντίθετο, γιατί στην ουσία καταστρέφει την κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής και οδηγεί σε αφανισμό τους κατοίκους της.

Εξάλλου δεν μπορεί να συγκριθεί το συλλογικό συμφέρον των πολιτών της Κοινότητας Βελαώρας με το ατομικό συμφέρον μίας μονοπρόσωπης κεφαλαιουχικής εταιρείας με 100 ευρώ κεφάλαιο. Κατόπιν των προαναφερομένων Αιτούμαστε, την άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή σας, προκειμένου να σταματήσει «εν τη γενέσει» η αδειοδότηση τέτοιου έργου, για να επέλθει η ηρεμία και να αισθανθούν και οι πολίτες της Κοινότητας Βελαώρας του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας την δίκαια κρίση του απρόσωπου κράτους, το οποίο οφείλει να σέβεται τα συνταγματικά του δικαιώματα.»