Την έγκριση της μεταφοράς των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Αγράφων στην Τράπεζα της Ελλάδος από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα Ελλάδας κατά ποσοστό 95% επί των συνολικών διαθεσίμων αποφάσισε ο Δήμος Αγράφων. 

Ειδικότερα, με νεότερο έγγραφό του Υπουργείου Οικονομικών, γνωστοποιήθηκε στο Υπ. Εσωτερικών κατάλογος φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουν μεν προβεί στο άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ αλλά, παρά τις συνεχείς υπομνήσεις, εξακολουθούν να μην έχουν μεταφέρει τα εκ του νόμου απαιτούμενα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα τους σε αυτόν, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Ως εκ τούτου δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που αφορούν στη μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων τους στην Ταμειακή τους Διαχείριση στη ΤτΕ και στην τήρηση του ορίου ρευστότητας εκτός ΣΛΘ μέχρι του ορίου του 5% επί των συνολικών τους διαθεσίμων, καθώς και στη διενέργεια των υποχρεωτικών συναλλαγών των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης μέσω του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην ΤτΕ. Στις υποχρεωτικές συναλλαγές εντάσσεται και η καταβολή των πάσης φύσεως αμοιβών του προσωπικού των ΦΓΚ, οι οποίοι μισθοδοτούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ). Η σταδιακή μετάπτωση των πάσης φύσεως αμοιβών των ΦΓΚ στην ΤτΕ είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους 2022.

Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγράφων αποφάσισε την έγκριση της διενέργειας των υποχρεωτικών συναλλαγών του Δήμου Αγράφων μέσω του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρείται στην ΤτΕ. Στις υποχρεωτικές συναλλαγές εντάσσεται και η καταβολή των πάσης φύσεως αμοιβών του προσωπικού του Δήμου, οι οποίοι μισθοδοτούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ). Ως ταμίας του Δήμου, ορίστηκε η κ. Βλάχου Διαμάντω του Συμεών, ως εξουσιοδοτημένου οργάνου για τη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας, με αναπληρωτή σε περίπτωση απουσίας της τον κ. Πεσλή Δημήτριο του Βασιλείου.