Ανοιχτά, αλλά χωρίς μόνιμο προσωπικό λειτουργούν τα τρία μεγαλύτερα μουσεία στο Δήμο Αγράφων, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να πρέπει πολλές φορές να αναζητήσουν τον πρόεδρο της εκάστοτε Τοπικής Κοινότητας για να περιηγηθούν στο μουσειακό χώρο ή κάποιον εθελοντή. Το συγκεκριμένο πρόβλημα στελέχωσης των μουσείων παρατηρείται τόσο στο Καρπενήσι, όσο και στα Άγραφα, μη αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους φίλους του πολιτισμού.
Να τονίσουμε ότι στα Άγραφα λειτουργούν τρία μουσεία, το Καφαντάρειο στην Ανατολική Φραγκίστα, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Βίνιανη και το Λαογραφικό Μουσείο στη Γρανίτσα.
Η Αντιδήμαρχος σε θέματα πολιτισμού Δήμου Αγράφων κα Αννέτα Κοτρώνα ανέφερε τα εξής για το θέμα: «Στα δικά μας μουσεία, δυστυχώς δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Τα λειτουργούμε με τους Πρόεδρους των Κοινοτήτων στη Βίνιανη και στη Φραγκίστα, οι οποίοι κάνουν και αυτή τη δουλειά, ώστε να ανοίγουν τα μουσεία. Στη Γρανίτσα το μουσείο ανήκει στην Αδελφότητα Γρανιτσιωτών και δεν έχει περάσει ακόμη στο Δήμο. Τώρα γίνονται οι διαδικασίες μεταβίβασης στο Δήμο. Κατά διαστήματα όταν έχουμε άτομα από κοινωφελή προγράμματα καλύπτουν τις θέσεις αυτές, αλλά μόνο πρωινές ώρες. Οι πρόεδροι όμως ευτυχώς και προς τιμήν τους εξυπηρετούν όποτε προκύψει ανάγκη. Το Μουσείο στη Βίνιανη λειτουργεί κανονικά, αλλά περιμένουμε να τελειώσει ο προϋπολογισμός, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Οι μόνιμες προσλήψεις είναι πολύ χρονοβόρες. Ο Δήμος Αγράφων όμως είναι υποστελεχωμένος και δεν έχει βασικό διοικητικό προσωπικό, οπότε οι μόνιμες προσλήψεις στα μουσεία είναι μια μακροπρόθεσμη πρόβλεψη».