Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμμετέχει με μια ψηφιακή δράση εικονικής περιήγησης στην περιοδική έκθεση σύγχρονων μικρογλυπτών του Ευρυτάνα καλλιτέχνη Γιάννη Καστρίτση με τίτλο «Ο δρόμος προς τη θυσία» και βασικό θέμα τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα στο link. https://ephaflo.gr/exhibition.

Με αφορμή μύθους, ιστορίες και πρόσωπα της αρχαιότητας, αλλά και αντίστοιχα προσωπικά βιώματα, ο Γιάννης Καστρίτσης  αναπλάθει και δημιουργεί ένα δικό του σύγχρονο μικρόκοσμο με αναφορές στην πρόσφατη αγροτο-κτηνοτροφική κοινωνία. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα, επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση ανθρώπου-ζώου και θέτει ερωτήματα που τελικά αφορούν τη δράση του σύγχρονου ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, αφού η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα αντικατοπτρίζει την ευρύτερη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον. Ο Γιάννης Καστρίτσης, γνωστός ζωγράφος, πολυσχιδής καλλιτέχνης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του σε πηλό, επιχειρώντας ένα διάλογο με την αρχαιότητα, κινούμενος στο χώρο του μύθου, της λατρείας, της καθημερινότητας και αποδεικνύοντας ότι διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων.

Με την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας οι επισκέπτες, εκτός από τη μόνιμη έκθεση, θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και στην έκθεση «Ο δρόμος προς τη θυσία» δια ζώσης, ως τις 31 Αυγούστου 2021 (ώρες λειτουργίας: Τετάρτη ως Δευτέρα 8:30-15:30).