Με επισημότητα και άρωμα εκλογών γιορτάστηκε η 76η Επέτειος της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

3411

Με βροχή γιορτάστηκε στις 25 Νοεμβρίου του 2018 τα 76 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στο ιστορικό σημείο που έλαβε χώρα μια από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942 προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που ενωμένες οι αντιστασιακές οργανώσεις έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και συνεργάστηκαν. Περίπου 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα μαζί με 14 Βρετανούς έγραψαν ιστορία και ανέτρεψαν τα σχέδια του Χίτλερ. 76 χρόνια μετά, στην επέτειο μνήμης, όλοι μίλησαν για την ανάγκη για ενότητα που μας υπενθυμίζει ο Γοργοπόταμος.

Μετά από πρόσκληση του Δήμου Λαμιέων από πλευράς Κυβέρνησης εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και από πλευράς αντιπολίτευσης ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με λόγους που είχαν περιεχόμενο ενωτικό και κατά του ολοκληρωτισμού, κινήθηκαν οι περισσότερες ομιλίες των επισήμων, με έκδηλο το προεκλογικό ύψος, γεγονός που φανέρωναν και οι παρουσίες πολλών υποψηφίων και φημολογούμενων υποψηφίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Παρόντες Βουλευτές της Φθιώτιδας και Ευβοίας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς κ. Φάνης Σπανός, η πρώην Υπουργός κα. Κατερίνα Μπατζελή, ως εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος» κ. Νότης Μαριάς, ο Ευρωβουλευτής της Ν. Δ. κ. Γεώργιος Κύρτσος και όλη η δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση του Δήμου Λαμιέων.

Στην ομιλία του ο κύριος Σπίρτζης τόνισε:«πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και να φτιάξουμε εκείνες τις γέφυρες, εκείνους τους θεσμούς που δεν θα επιτρέπουν στις δυνάμεις του φασισμού και της ακροδεξιάς να αναπτύσσονται όπως αναπτύσσουν και σήμερα όπως αναπτύχθηκαν και τότε, πρέπει τώρα, σήμερα να ξεκινήσουμε μία μεγάλη μία προσπάθεια για να μην ξαναζήσουμε την οικονομική κρίση του μεσοπολέμου να μην εκχωρηθεί άλλη μία φορά η εθνική μας ανεξαρτησία εκεί που παραδόθηκε τα τελευταία χρόνια.».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: «οι φλόγες από τα εκρηκτικά του Μάγιερς και του Γούντχαουζ και από τα όπλα του Ζέρβα και του Βελουχιώτη δεν έσβησαν με το τέλος του σαμποτάζ.
Έγιναν αστέρια που φώτισαν, τότε, τον δρόμο της απελευθέρωσης. Αλλά και μετά το μονοπάτι της κοινής δράσης και της συμφιλίωσης. Τα ίδια αστέρια νομίζω ότι κρατούν και σήμερα τη λάμψη τους. Και δείχνουν, πλέον, τη μεγάλη λεωφόρο της ενότητας, των τολμηρών υπερβάσεων και της αναγέννησης της χώρας».

Το παρόν έδωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, 76 χρόνια μετά. Ο ίδιος στην ομιλία που πραγματοποίησε, αναφέρθηκε στο νόημα της επετείου που δεν είναι άλλο από την «Ενότητα», αλλά και στην ανάγκη συνεχούς αναζήτησης του “Μαζί”.

«Η Ελλάδα σε κρίση, αποτέλεσε το πιο πρόσφορο έδαφος για τη σπορά της διχόνοιας. Για να ανθίσουν και πάλι τα ψευτοδιλήμματα και το τεχνητό μίσος που δηλητηριάζει τον λαό, στο βωμό της εξουσίας. Η τοξικότητα του δημόσιου διαλόγου και η άκριτη εκμετάλλευση των πληγών του παρελθόντος, παγίδευσε το πολιτικό μας σύστημα. Οδήγησε σε κοντόφθαλμες πολιτικές που έβλαψαν ανεπανόρθωτα τη χώρα. Στον καιροσκοπισμό και τη δημαγωγία. Αγώνες και ιδανικά υπέστησαν βίαιη καπήλευση, στο όνομα ενός δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος» τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης.

Ευρυτανικές παρουσίες στον Γοργοπόταμο

Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους στην επετειακή εκδήλωση του Γοργοποτάμου, βρίσκονταν φέτος ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος και ο κατά τις φήμες υποψήφιος Βουλευτής Ευρυτανίας στις επερχόμενες εκλογές κ. Κλεομένης Λάππας