Ποιοι παρευρέθηκαν

Τα αιτήματα και οι δηλώσεις

Μαζική ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων της Ευρυτανίας στο κάλεσμα δεκάδων συλλόγων και φορέων την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου, με αφορμή την έναρξη εργασιών για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και φωτοβολταϊκών στην Ευρυτανία και στα Άγραφα.

Εκατοντάδες ήταν οι Ευρυτάνες και Ευρυτάνισσες που βρέθηκαν από νωρίς την κεντρική πλατεία της πόλης, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην επέλαση των επενδύσεων ΑΠΕ στην Ευρυτανία. Στη συγκέντρωση προσήλθαν μαζικά και συγκροτημένα με αυτοκινητοπομπή και προσυγκέντρωση οι αγρότες και οι νεολαίοι της Δυτικής Ευρυτανίας με το πανό της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα φωτοβολταϊκά στη Βαλαώρα. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, οι Αντιδήμαρχοι, Πάνος Γκορόγιας και Χρυσούλα Σουλιώτη και ο Γενικός Γραμματέας Αγράφων Γρηγόρης Παπαθανάσης, καθώς και οι κάτοικοι του Κρικέλλου και των χωριών της Ανατολικής Ευρυτανίας με τα πανό των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής ενάντια στην καταστροφή της φύσης μέσω της εγκατάστασης πλέγματος ανεμογεννητριών σε όλες τις κορφές.

Ακόμα έδωσαν το ‘παρών’ δεκάδες φορείς και κινήσεις πολιτών για την προστασία των Αγράφων, της Οξυάς, ενάντια στη λεηλασία του ορεινού περιβάλλοντος, όπως αναφέρουν. Μαζική ήταν και η κινητοποίηση των εργατικών σωματείων του Καρπενησίου με το δικό τους δυναμικό μπλοκ. Στην συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γιαννούλης από την Επιτροπή Αγώνα Βαλαώρας και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Αγράφων και ο Βασίλης Ελευθερίου από το Συντονιστικό Αγράφων με έδρα την Καρδίτσα. Στην συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς, τον Τάσο Χρονά περιφερειακό σύμβουλο, τον Δημήτρη Γκορόγια, δημοτικό σύμβουλο Καρπενησίου. Στην συνέχεια ακολούθησε μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης με θυροκόλληση ψηφίσματος στην ΠΕ Ευρυτανίας και στο Δασαρχείο Καρπενησίου.

Ποια τα αιτήματα πολιτών και συλλόγων

Τα αιτήματα των πολιτών και των συλλόγων στην κινητοποίηση αυτή ήταν: 1. Να ανακληθούν οι άδειες εγκατάστασης ΒΑΠΕ στην Ευρυτανία και στα Άγραφα.2.Nα χαρακτηριστεί ο ορεινός όγκος Αγράφων (Θεσσαλικά και Ευρυτανικά)Ιστορικό Εθνικό Πάρκο (Συμφιλίωση Νιάλας) 3.Να αποχαρακτηριστεί ολόκληρη η Ευρυτανία από ΠΑΠ 2. 4. Προσανατολισμός όλης της Ευρυτανίας και του ορεινού όγκου της Καρδίτσας στην Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη, με ήπιες δραστηριότητες. 5.Η χώρα χρειάζεται άμεσα Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για ΑΠΕ6.Να σταματήσουν οι απειλές, οι εκφοβισμοί εναντίον των πολιτών, των υπαλλήλων, καθώς και ο εκμαυλισμός των κτηνοτρόφων, αγροτών, επαγγελματιών. Οι πολίτες προειδοποιούν με τη σειρά τους, τους αρμόδιους αναφέροντας τα εξής: «Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Και ο αγώνας αυτός όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεχαστεί, αλλά θα ενταθεί, γιατί είναι μια μάχη από την κοινωνία για την κοινωνία». Παράλληλα το Κίνημα των Πολιτών τονίζει: «Απορρίπτουμε υποκριτικές οικολογικές προθέσεις και λεγόμενες επενδύσεις, καθώς και την φαινομενική αγωνία για την δήθεν διάσωση του πλανήτη!! Δεν είμαστε αντίθετοι με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αρκεί να μην κινδυνεύει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες(παραγωγικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές κά), η ζωή και η υγεία των οργανισμών».

Η δήλωση Αλέξη Καρδαμπίκη

‘’Είναι μια μεγάλη κινητοποίηση που γίνεται σήμερα στην πλατεία Καρπενησίου. Σύσσωμος ο Δήμος Αγράφων και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, όπως υποστηρίξαμε ομόφωνα ψηφίσματα, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να στηρίξουμε τον αγώνα. Η πρόταση είναι μία: πολιτική απόφαση να σταματήσουν τα πάντα μέχρι να γίνει το εθνικό χωροταξικό. Αυτή τη στιγμή αυτή έχουμε Κυβέρνηση, αυτή πρέπει να πάρει την απόφαση και ξεκάθαρα όλοι πρέπει να πουν την αλήθεια. Πρέπει να πουν στον κόσμο με ποιον είναι. Μόνο έτσι μπορεί να σταματήσει αυτό που πάει να γίνει. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρυτανίας είναι το περιβάλλον και αυτό οφείλουμε να το προστατεύσουμε. Ο Δήμος Αγράφων και ο Δήμος Καρπενησίου δώσαμε τα μέγιστα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη λίμνη των Κρεμαστών. Δεν έχουμε πάρει τίποτε μέχρι στιγμής, ξεκληρίστηκε κόσμος, επαγγέλματα έχουν αφανιστεί και άλλα πολλά χωρίς να πάρει τίποτε ο τόπος μας…Η Κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τα αυτιά της και να ακούσει την κοινωνία. Αν δεν ακούσει την κοινωνία, θα έχει η ίδια πρόβλημα’’.

Η δήλωση της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ

“Η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ χαιρετίζει την μαζική κινητοποίηση εκατοντάδων Ευρυτάνων, στο Καρπενήσι, σήμερα 1 Αυγούστου 2021, ενάντια στην καταστροφή της ευρυτανικής φύσης στο όνομα της «Πράσινης Ανάπτυξης». Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, αγρότες, νεολαίοι που έδωσαν το ‘παρών’ στη σημερινή κινητοποίηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας συνεπάγεται από τη μια νέα επέλαση στο λαϊκό εισόδημα μέσω των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος, ενεργειακή φτώχεια, βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, καταστροφή του περιβάλλοντος και της παρθένας φύσης των ευρυτανικών βουνών. Από την άλλη τα κέρδη του κεφαλαίου αυγαταίνουν λεηλατώντας τις κρατικές επιδοτήσεις (που τα επόμενα χρόνια θα φτάσουν τα 25-30 δις) και το ενεργειακό δυναμικό του τόπου μας.

Η σημερινή, ιστορικού μεγέθους για τα δεδομένα της Ευρυτανίας, ενωτική κινητοποίηση δεκάδων φορέων, συλλόγων, κινήσεων, εργατικών σωματείων, έδειξε ότι οι Ευρυτάνες είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους, θα υπερασπιστούν τη γη τους. Γυρνάνε την πλάτη στους παλιούς και νέους σωτήρες που υπόσχονται  ότι από το ξεκοκάλισμα του ενεργειακού πλούτου θα περισσέψουν και μερικά ψίχουλα για τον λαό. Δεν διστάζουν μπροστά σε απειλές, αγωγές και τρομοκρατία. Θα παλέψουν μέχρι τέλους για να μην δοθεί η χαριστική βολή στην Ευρυτανία των λαϊκών αγώνων, στην Ευρυτανία-κοιτίδα της λαϊκής αντίστασης.

Οι κομμουνιστές της Ευρυτανίας θεωρούμε ότι είναι η ώρα να βαθύνει ο συντονισμός και η κοινή δράση όλων των φορέων στη βάση της ξεκάθαρης καταδίκης της πολιτικής που θυσιάζει την φύση και τα δικαιώματα του λαού στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ σε όλο τον νόμο θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.”