Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Σταμέλλου στον “Βριλησσό”

3577

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησε το φυσιοδιφικό κοινό της Φυσιολατρικής Κίνησης “Βριλησσός” στα Βριλήσσια, την παρουσίαση του βιβλίου ‘‘Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό’’ του Ευρυτάνα συγγραφέα Στέφανου Σταμέλλου. Το οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας έγινε μέσα σε 11 ημέρες και το βιβλίο περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες στα 300 αυτά χιλιόμετρα που διήνυσε ο κ. Σταμέλλος., και αφορούν την χάραξη των συνόρων το 1832 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ το κλείνει με τα Πρακτικά της Οριοθετικής Επιτροπής, κείμενα με μεγάλο ενδιαφέρον για την αντίληψη που είχαν οι διπλωμάτες εκείνης της εποχής για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος και την Τουρκία και τρόπον τινά, μπορούν να ερμηνεύσουν την επαναστατική ζέση που διακατείχε τα ελληνικά εδάφη και τις αποτυχημένες προσπάθειες γα την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

‘‘Έχοντας υπ’ όψιν αυτά τα κείμενα ο Στέφανος ανιχνεύει μετά από δυο αιώνες σχεδόν, τον απόηχό τους στην περιοχή και προσεγγίζει με ιδιαίτερο τρόπο την εξέλιξη των πραγμάτων από τότε μέχρι σήμερα στην κοινωνία, στην οικονομία αλλά και στην ιστορία κάθε χωριού που για 50 χρόνια ήταν σε μια μεθοριακή ζώνη – με όσα συνεπάγετο μια τέτοια κατάσταση.

Σε αυτή τη μεθόριο, για ένα αιώνα σχεδόν παρατηρήθηκε και το παρεξηγημένο από πολλούς φαινόμενο της ληστείας, πράγμα που φλόγιζε την καθημερινότητα των εκατέρωθεν πληθυσμών και φούντωνε την φαντασία τους. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο παππούς του Στέφανου, ο Σταμελλογιώργης ο οποίος από εκεί ψηλά που βρίσκεται φαίνεται πως βάδιζε δίπλα στον Στέφανο, τον ενέπνεε και του έδειχνε τα μονοπάτια που βάδιζε ο ίδιος και οι όμοιοί του που βγήκαν στο κλαρί γιατί ήθελαν να είναι ελεύθεροι’’, σημείωσε ο δημοσιογράφος κ. Ηλίας Προβόπουλος που έκανε μαζί με τον κ. Κώστα Παπασπηλίου, την παρουσίαση του βιβλίου. Το οδοιπορικό έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους Στερεοελλαδίτες και Θεσσαλούς αναγνώστες που θέλουν να μάθουν τα χαμένα ιστορικά, πολιτισμικά και φυσιολατρικά χαρακτηριστικά, αυτής της διαδρομής που ενώνει την Δύση και την Αντολή της Κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας.