Μια αγκαλιά αρκεί

20941

Τη Δευτέρα που μας πέρασε ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Μια γιορτή που δεν είναι επίσημη, αλλά γιορτάζεται σε πολλές χώρες και πόλεις με εκδηλώσεις όπως «μαραθώνιους» αγκαλιάς! Άλλη μια παγκόσμια ημέρα που δείχνει πόση ανάγκη έχουμε να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, πόση δυσκολία αντιμετωπίζουμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας κάτι τόσο απλό που πολλές φορές αρκεί για να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Η σημασία της αγκαλιάς φαίνεται στην αντίδραση των παιδιών, που όταν τα αγκαλιάζουμε νιώθουν ζεστασιά, ασφάλεια, αγάπη, τρυφερότητα και όταν τους τη στερούμε αμέσως γίνονται νευρικά, επιθετικά και δύστροπα. Τα ίδιο συμβαίνει και με τους ενήλικες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν λάβει μια τρυφερή αγκαλιά εδώ και χρόνια, και πολλοί που δεν την έλαβαν ποτέ, ειδικά οι παλιότερες γενιές που μεγάλωναν σε πολύ σκληρά περιβάλλοντα και η εκδήλωση τρυφερότητας απείχε κατά πολύ από τη φυσική επαφή και πόσο μάλλον από μια αγκαλιά.
Σε ένα άρθρο που διάβασα στην Εναλλακτική Δράση, υπάρχουν και επιστημονικές έρευνες για τα οφέλη της αγκαλιάς. Κάποια από αυτά είναι:
1. Η μέση αγκαλιά διαρκεί 3,17 δευτερόλεπτα
Μία έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Dundee ανέλυσαν 188 αυθόρμητες αγκαλιές ανάμεσα σε αθλητές και στους προπονητές τους, τους συναθλητές και τους υποστηρικτές τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα αποτελέσματα; Η μέση αγκαλιά διαρκούσε 3,17 δευτερόλεπτα και δεν ήταν επηρεασμένη ούτε από το φύλο, ούτε από την εθνικότητα.
2. Οι άνθρωποι αγκαλιάζονταν χιλιάδες χρόνια πριν
Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε συνέβη η πρώτη αγκαλιά ανάμεσα σε δύο άτομα, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αγκαλιές υπάρχουν στο «μενού» των συμπεριφορών τουλάχιστον για κάποια χιλιάδες χρόνια. Το 2007, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τους «Εραστές του Valdaro» σε Νεολιθικό Τάφο κοντά στη Mantua της Ιταλίας. Οι εραστές βρίσκονταν θαμμένοι και σφιχτά αγκαλιασμένοι. Είναι τουλάχιστον 6000 χρόνων, οπότε γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αγκαλιάζονται ήδη από τα Νεολιθικά χρόνια.
3. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιαζόμαστε από τα δεξιά – αλλά τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το πώς αγκαλιαζόμαστε
Όταν αγκαλιαζόμαστε, τυλίγουμε τα χέρια μας γύρω από το άλλο άτομο. Τυπικά, κατευθύνουμε την αγκαλιά με το ένα χέρι μας. Μια Γερμανική έρευνα ανέλυσε αν οι άνθρωποι προτιμούσαν να αγκαλιάζουν με το αριστερό ή το δεξί τους χέρι. Σε αυτή την έρευνα, παρατήρησαν ζευγάρια σε αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων σε διεθνή αεροδρόμια και ανέλυσαν βίντεο όπου άτομα με δεμένα μάτια αγκάλιαζαν αγνώστους στο δρόμο.

Συμπέραναν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιάζονταν από τα δεξιά. Καθώς το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει το δεξί μισό του σώματος και το αντίστροφο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αριστερόστροφη αγκαλιά οφείλεται στη μεγαλύτερη εμπλοκή του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα.
4. Η αγκαλιά βελτιώνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το στρες
Οι δημόσιες ομιλίες είναι στρεσογόνες σχεδόν για όλους – αλλά η αγκαλιά πριν ανέβουμε στη σκηνή μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το στρες. Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρεια Καρολίνα εξέτασε πώς η αγκαλιά πριν από ένα στρεσογόνο γεγονός μείωνε τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους στο σώμα. Στην έρευνα υπήρξαν δύο ομάδες ζευγαριών: στη μία ομάδα, δόθηκαν στα ζευγάρια 10 λεπτά να κρατήσουν χέρια και να παρακολουθήσουν μια ρομαντική ταινία, που ακολουθούταν από μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων. Ύστερα, ο ένας σύντροφος έπρεπε να συμμετέχει σε μια πολύ στρεσογόνα δημόσια ομιλία και μετρήθηκαν η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός ενώ μιλούσε.
Τα αποτελέσματα; Τα άτομα που είχαν λάβει μια αγκαλιά από το σύντροφό τους πριν τη ομιλία παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν αγγίξει τους συντρόφους τους.
Ας αγκαλιαστούμε λοιπόν!
Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα
Εκδότρια