Τέσσερα νέα μωρά γεννήθηκαν τον τελευταίο μήνα σε διάφορα χωριά της Ευρυτανίας με τη βοήθεια του προγράμματος HOPEgenesis και της εταιρείας Γιώτης Α.Ε., η οποία στηρίζει το έργο του οργανισμού, ώστε να μειωθεί η υπογεννητικότητα στη χώρα και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι συνθήκες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την απόφαση των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά.

Το πρώτο μωρό της HOPEgenesis για το 2020, είναι αγόρι κατάγεται από τον Άγιο Νικόλαο Καρπενησίου και γεννήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Θερμός υποστηρικτής υπήρξε η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. που μέσα από το πρόγραμμα «Μια Ελπίδα Γεννιέται» στηρίζει την περιοχή, ενώ ο ιατρός Δρ Ντικίμπο Ταμουνοσέπριε παρείχε την ιατρική φροντίδα στη μητέρα.

Το δεύτερο μωρό του 2020, είναι επίσης, αγόρι κατάγεται από το Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων και γεννήθηκε στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα Αγρινίου.  Την ιατρική φροντίδα στη μητέρα, παρείχε ο ιατρός Δρ Αθανάσιος Νικολακόπουλος.

Λίγο πριν φύγει το 2019 γεννήθηκαν ακόμα δύο μέλη στην οικογένεια του HOPEgenesis. Ένα κοριτσάκι που κατάγεται από την Παλαιοκατούνα Ευρυτανίας και γεννήθηκε στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Ίδρυμα, Αγρινίου, με την ιατρική φροντίδα του Δρ Νικόλαου Κανή.

Καθώς και ένα αγοράκι με καταγωγή από τους Δομιανούς Ευρυτανίας, το οποίο γεννήθηκε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Ο οργανισμός ευχαριστεί θερμά την εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. που μέσα από το πρόγραμμα «Μια Ελπίδα Γεννιέται» στηρίζει την περιοχή καθώς και τον Δρ Νίκο Αγγελόπουλο για την βοήθειά του. 

HOPEgenesis είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη μέρα του τοκετού τους.

Η οργάνωση επικεντρώνεται κυρίως στις γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή απομονωμένα νησιά στην Ελλάδα. Για να είναι πιο αποτελεσματική η δράση της, η HOPEgenesis έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες.

Η έρευνα, έδειξε ότι οι βασικοί λόγοι για τα χαμηλά ή/και μηδενικά ποσοστά γεννήσεων σε αυτές τις περιοχές δεν είναι αποκλειστικά οικονομικοί. Η ανασφάλεια και η έλλειψη ιατρικών υποδομών συνέβαλαν επίσης σε αυτήν την πραγματικότητα. Η HOPEgenesis παρέχει στις γυναίκες που ζουν σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες στερούνται μαιευτικών υποδομών προγεννητικών διατάξεων, με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας και φροντίδας. Στόχος της είναι να αναστρέψουμε τα ανησυχητικά αρνητικά ποσοστά γεννήσεων στις περιοχές αυτές.

Η αδυναμία αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης θα έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όχι μόνο για τις περιφέρειες αυτές αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.