Νέες σχολές στην Ευρυτανία ζητά ο Κώστας Κοντογεώργος από τον Υπουργό Παιδείας

1635

Πρόταση για τμήμα Αρωματικών Φυτών και Μελισσοκομίας

Καταπέλτης για ακόμη μια φορά ήταν ο λόγος του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων, σχετικά με θέματα παιδείας. Στο στόχαστρο αρχικά βρέθηκε η κ. Βάκη Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς της χαρακτηριστικά πως «δεν ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πανεπιστήμια, αλλά πολλοί πατριώτες που δούλεψαν με ζήλο». Ενώ, στην συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία διαθέτουν αναχρονιστικά προγράμματα που δεν ανταποκρίνονται σε όσα ζητά η αγορά εργασίας και είναι κατώτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την απροθυμία του Υπουργού Παιδείας για διάλογο. Τέλος, ο κ. Κοντογεώργος δεν παράλειψε να αναφερθεί στην αναβάθμιση του Τμήματος Δασοπονίας Καρπενησίου του ΤΕΙ Λαμίας σε Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, πενταετούς φοιτήσεως αλλά και να προτείνει την δημιουργία νέου τμήματος, στον βραβευμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ Νομό Ευρυτανίας, όπως για παράδειγμα Τμήμα Αρωματικών Φυτών και Μελισσοκομίας Καρπενησίου, αλλά και την μετεγκατάσταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Στερεά Ελλάδα.
Αποσπάσματα από τον λόγο του Βουλευτή Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργου
«…Ακούγοντας την κυρία Βάκη, την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, αποκόμισα την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας. Αυτή την εντύπωση μού έδωσε, λες και όλα έγιναν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη χώρα. Κυρία Βάκη, πρέπει να αντιληφθείτε ότι πριν από σας υπήρξαν πάρα πολλοί πατριώτες που δούλεψαν με ζήλο, με αυταπάρνηση, με αντικειμενικότητα, δημιούργησαν το δημόσιο σύστημα Παιδείας που εσείς σήμερα, αντί να μιλάτε με όρους του μέλλοντος, να αποκαταστήσουμε την πραγματική τους αξία στην κοινωνία και για την προσφορά τους στη νεολαία, μιλάτε με όρους του παρελθόντος. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά….»

«….Η πραγματικότητα, όμως, στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας είναι άλλη. Τα περισσότερα ΑΕΙ παραπαίουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, με αναχρονιστικά προγράμματα σπουδών, με ανύπαρκτη έρευνα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με την χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με την ελάχιστη σύνδεση με την αγορά εργασίας….»

«..Η αναβάθμιση του Τμήματος Δασοπονίας Καρπενησίου του ΤΕΙ Λαμίας σε Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, πενταετούς φοιτήσεως, της Σχολής Επιστημών των Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ορθή και ανταποκρίνεται σε όλα τα επιστημονικά και διεθνή κριτήρια. Ο Νομός Ευρυτανίας είναι ο νομός με τη μεγαλύτερη και ποικιλόμορφη δασοκάλυψη στη χώρα. Έχει βραβευτεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως η καθαρότερη περιβαλλοντικά περιοχή της Ευρώπης και είναι πέμπτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει επαρκείς υποδομές εκπαίδευσης και φοιτητικής μέριμνας, αποτελεί δε όλος ο Νομός φυσικό εργαστήριο…»
«..Η αναβάθμιση του Τμήματος Δασοπονίας Καρπενησίου του ΤΕΙ Λαμίας σε Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου, πενταετούς φοιτήσεως, της Σχολής Επιστημών των Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ορθή και ανταποκρίνεται σε όλα τα επιστημονικά και διεθνή κριτήρια. Ο Νομός Ευρυτανίας είναι ο νομός με τη μεγαλύτερη και ποικιλόμορφη δασοκάλυψη στη χώρα. Έχει βραβευτεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως η καθαρότερη περιβαλλοντικά περιοχή της Ευρώπης και είναι πέμπτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει επαρκείς υποδομές εκπαίδευσης και φοιτητικής μέριμνας, αποτελεί δε όλος ο Νομός φυσικό εργαστήριο.
Θα μπορούσε και πρέπει να συμπληρωθεί από ένα ακόμη τουλάχιστον τμήμα, όπως για παράδειγμα, κύριε Υπουργέ, από Τμήμα Αρωματικών Φυτών και Μελισσοκομίας Καρπενησίου, ώστε να αποτελέσει αυτόνομη σχολή, με υψηλά διεθνή στάνταρ και υψηλό δείκτη βιωσιμότητας και απορρόφησης στην αγορά εργασίας.
Θα ήταν, όμως, καινοτόμος και τολμηρή μεταρρύθμιση η συνολική μετεγκατάσταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα, που κατά τη γνώμη μου εκεί ανήκει..»