Το γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση του θανάτου του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη Αντώνη Συκάρη την Τρίτη 12 Απριλίου 2022. Ο άτυχος ορειβάτης είχε επισκεφτεί το βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, με σκοπό να κατακτήσει την κορυφή του 7ου ψηλότερου βουνού στον κόσμο. Συγκεκριμένα ο 60χρονος ορειβάτης βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων, αλλά στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ, «έσβησε» ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου κατά τη διάρκεια της κατάβασης.
Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος πριν από τέσσερις μήνες είχε επισκεφτεί το χωριό των Αγράφων, όπου γιόρτασε μαζί με τον Δήμαρχο Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη και τον επίσης ορειβάτη Θωμά Νταβαρίνο, τη νίκη του στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης. Επίσης, ήταν και μέλος του ΔΣ του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων.
Ο Δήμαρχος Αγράφων αποχαιρέτησε τον άτυχο ορειβάτη αναφέροντας τα εξής: «Καλό ταξίδι φίλε…Πριν 4 μήνες ήρθε στα μέρη μας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την τεράστια επιτυχία του, φτάνοντας στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης μαζί με τον συντοπίτη μας Θωμά Νταβαρίνο. Προχθές όλο χαρά και περηφάνεια ανακοίνωνε ακόμα μια τεράστια επιτυχία του, κατακτώντας την κορυφή του7ου ψηλότερου βουνού στον κόσμο. Και πριν λίγο έφτασε το πικρό μαντάτο του χαμού του, αφού ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή, σε υψόμετρο 7.400 μέτρων ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια αλλά και έλλειψη οξυγόνου. Η Ελλάδα χάνει έναν από τους καλύτερους ορειβάτες, τα Άγραφα έναν υπέροχο φίλο. Τεράστια απώλεια…τεράστια θλίψη….Καλό ταξίδι φίλε Αντώνη. Κατάφερες να φτάσεις στο πιο ψηλό σημείο που πάντα ονειρευόσουν….»
Οι επιτυχίες του Συκάρη
Ο Αντώνης Συκάρης θεωρούνταν ο κορυφαίος ορειβάτης και αλπινιστής της χώρας μας, μιας και ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει με επιτυχία 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. του κόσμου. Η τελευταία του επιτυχία ήταν στο βουνό των Ιμαλαΐων όπου έμελλε να αφήσει και την τελευταία του πνοή.