Φαίνεται να ανοίγει για τα καλά ξανά η υπόθεση των πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Κρεμαστών, μετά τις αντιδράσεις συλλογικοτήτων από Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία, αλλά και του Δήμου Αγράφων. Αφορμή υπήρξε η επίσκεψη την Κυριακή που μας πέρασε, κλιμακίου κέντρου θαλάσσιων ερευνών που βρέθηκε στην Λίμνη Κρεμαστών για να κάνει τοπογραφικές μετρήσεις μέσα σε αυτή, η οποία συνδέθηκε από τους κατοίκους της περιοχής με σενάρια εγκατάστασης ΑΠΕ στη λίμνη Κρεμαστών.

Η ανησυχία των πολιτών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας που έχουν τεθεί συνολικά ενάντια στην τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών πάνελ στη λίμνη, εντάθηκε σύμφωνα με όσα υποστήριξαν σε επικοινωνία τους με τον Ευρυτανικό Παλμό, βλέποντας στο προφίλ του συγκεκριμένου οργανισμού πελάτες μεγάλες εταιρίες που εξειδικεύονται σε αυτού του τύπου τις επενδύσεις.

Η ομάδα πολιτών για την προστασία της Λίμνης Κρεμαστών «Σώστε την Λίμνη Κρεμαστών» (Save Kremasta Lake), με μέλη από περιοχές γύρω από τη Λίμνη κι όχι μόνο, τόσο από Αιτωλοακαρνανία όσο κι από Ευρυτανία, απηύθυναν άμεσο κάλεσα σε όλους να αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Χαρακτηριστικά στην ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν:

«Προστατεύουμε την Λίμνη Κρεμαστών από την απειλή των Πλωτών Φωτοβολταϊκών. Προασπιζόμαστε:

•τον τόπο μας

•το περιβάλλον

•την φύση

•το σπίτι μας

•το δίκαιο.

Ο τόπος μας υπέφερε πολύ για την κατασκευή της τεχνητής μας λίμνης

με ξεριζωμούς, μετανάστευση, χαμένα & πνιγμένα χωριά, πνιγμένο πολιτιστικό πλούτο, εργατικά ατυχήματα κλπ. Έχει αποδώσει τεράστιο ενεργειακό αντίτιμο με την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Φράγματος των Κρεμαστών.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΝΕΣΕΙ ΑΛΛΟ. Έχουμε σήμερα αυτή την λίμνη που έγινε από χέρια ανθρώπων. Και δικών μας ανθρώπων. Δεν θα επιτρέψουμε τώρα να μολυνθεί από ανθρώπινα χέρια και μάλιστα λερωμένα. ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ! Είμαστε όλοι μαζί! savekremastalake@gmail.com»

Θυμίζουμε ότι στο σχεδιασμό της προηγούμενης προσπάθειας προσέγγισης της λίμνης, τα δύο σημεία στα οποία προβλεπόταν να τοποθετηθούν πλωτά πάνελ είναι στην πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας στα παλιά ‘Σίδερα’ (κοντά στην Επισκοπή) και στην προβλήτα της Σιβίστας στην πλευρά της Ευρυτανίας. Η αντίδραση των πολιτών εντάθηκε όταν χθες, Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στην προβλήτα στη Σιβίστα βρέθηκε κλιμάκιο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως είπαν στους κατοίκους που βρέθηκαν εκεί αντιδρώντας, να ερευνήσουν την ποιότητα του νερού, το βάθος κλπ. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα οι ανησυχίες των κατοίκων έχουν παραμείνει ευτυχώς στο πεδίο των υποθέσεων και καμία αντίστοιχη επιχειρηματική κίνηση δεν έχει γίνει επίσημα στην περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών.

Η αντίδραση του Δήμου Αγράφων

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Αγράφων που εξέδωσε χθες, Τρίτη, δελτίου τύπου στο οποίο για μια ακόμη φορά δηλώνει κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο τοποθέτησης πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Κρεμαστών. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η περιοχή του Δήμου Αγράφων, το τελευταίο διάστημα, συνιστά στόχο των ιδιωτικών εταιρειών για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας, ακόμα και σε περιοχές υψηλής αξίας ως προς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και ως προς την προοπτική για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως και ως προς τη διάσωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, χωρίς να τίθεται ανταποδοτικό όφελος για την τοπική κοινωνία, αλλά αντίθετα υποβάθμιση του φυσικού χώρου και της παραγωγικής και οικονομικής δυναμικής, ώστε να συντελεστεί νέα πληθυσμιακή συρρίκνωση, που θυμίζει την περίοδο της κατασκευής της λίμνης Κρεμαστών, αντί της επιδιωκόμενης τόνωσης, με ανάπτυξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, θέμα το οποίο λαμβάνει εθνικές διαστάσεις, λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου.

Κατόπιν των επαναλαμβανόμενων δημοσιευμάτων, τα οποία κυκλοφορούν το τελευταίο χρονικό διάστημα και αναφέρονται σε εταιρεία η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στη λίμνη Κρεμαστών με σκοπό να τη σύνταξη τοπογραφικών μελετών για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σας γνωρίζουμε ότι ως Δήμος Αγράφων δε λάβαμε καμία επίσημη ενημέρωση για το γεγονός. Επιπροσθέτως, υπενθυμίζουμε την υπ΄ αριθμ.  25/2022 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δήμου Αγράφων κατά της εγκατάστασης πλωτών Φ/Β πάρκων στην περιοχή της λίμνης Κρεμαστών»».

Οι αντιδράσεις πολιτών και συλλογικοτήτων

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις πολιτών και συλλογικοτήτων για την ενδεχόμενη τοποθέτηση πλωτών πάνελ στη Λίμνη Κρεμαστών. Τα βίντεο των υποστηρικτών της Λίμνης από όλο τον κόσμο κάνει το γύρο του διαδικτύου, ενώ ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας, Θωμάς Κώτσιας, γνωστός ακτιβιστής του κινήματος #saveagrafa#, αναφέρει για το θέμα μεταξύ άλλων:

«Η λίμνη των Κρεμαστών σχεδόν για 50 χρόνια έμεινε στην αφάνεια. Ο ξεριζωμός και η εγκατάλειψη της περιοχής, που προκάλεσε η δημιουργία της, τα τραύματα που άφησε σε όσους έβλεπαν να γκρεμίζουν οι μπουλντόζες τα σπίτια τους, οι σεισμοί που επακολούθησαν, οι πολιτικές που οδηγούσαν στην αστυφιλία, η δύσκολη οδική πρόσβαση στην περιοχή και πολλά ακόμα, συντέλεσαν ώστε όσοι μείναμε στα παραλίμνια χωριά της Ευρυτανίας και της Αιτω/νίας, συνεχώς μειούμενοι, να έχουμε έναν κρυμμένο παράδεισο που δεν τον μοιραζόμαστε με κανέναν. Σιγά-σιγά, η βελτίωση του οδικού δικτύου, παρά τις δυσκολίες που πολλές ακόμα υπάρχουν, η ανάγκη των ανθρώπων να ανακαλύψουν τις ρίζες τους και τα χωριά των προγόνων τους και ένα ρεύμα που ανακάλυπτε ότι Ελλάδα […] είναι και η σύγχρονη ιστορία της με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και το μοναδικό Ελληνικό τοπίο με την πολυμορφία του, πέρα από τη θάλασσα, τις δαντελωτές ακτές και τα νησιά της. Είναι τα βουνά, τα φαράγγια, οι λίμνες, τα δάση και τα ποτάμια. […]

Έτσι τα βουνά και οι κορυφές τους μετατρέπονται σε βιομηχανικά τοπία, αφού παραδίδονται για εκατοντάδες ανεμογεννήτριες τέρατα των 180 μέτρων, με ό,τι συνεπάγεται σε διανοίξεις δρόμων, κομμένα δένδρα για να φτάσουν εκεί και εκατοντάδες κυβικά σίδερου και μπετόν για να εγκατασταθούν και απόλυτα αναπάντητο το πως και από ποιους κάποτε θα κατέβουν και οι πλαγιές για δίκτυα μεταφοράς και υποσταθμούς. Προ των πυλών οι νέες “τελικές” αποφάσεις, αν τις δεχτούμε σαν τέτοιες, δίπλα στα χωρια της Φουρνας, της Βράχας, της Χόχλιας και “ων ουκ έστιν αριθμός” αυτής της καταστροφής για τον τόπο μας.

Τα φαράγγια για υδροηλεκτρικά με χιλιάδες κυβικά μπάζα, μπετόν, σωλήνες και όλα όσα καταστρέφουν για πάντα την αναγέννηση των ψαριών και την ιχθυοπανίδα γενικότερα στα ποτάμια μας που λειτουργούν σαν ιχθυογεννητικοί σταθμοί αναπαραγωγής της λίμνης Κρεμαστών στην οποία καταλήγουν όλα τα ποτάμια της Ευρυτανίας.

Όσο για την ίδια την λίμνη, αν επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια τους, το αφήγημα όλων όσων πρόβαλλαν την ανάπτυξη της, σταματά πριν ξεκινήσει.

Καλές οι βάρκάδες για να την προβάλλουν και να την αναδείξουν, καλά τα σχέδια ανάπτυξης επι χάρτου για να την φανταζόμαστε όπως θα της άξιζε, αλλά καλλίτερες όμως οι ενέργειες για να την προστατέψουν και πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους όλοι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις για να την παραδώσουν στους κερδοσκόπους, χωρίς μισόλογα και παπαγαλάκια για δικαιολογίες και χωρίς όχι που να εννοούν ναι. Τα χιλιάδες στρέμματα των πλωτών Φ/Β που της επιφυλάσσουν στην επιφάνεια της και όχι μόνο, ακυρώνουν κάθε συζήτηση για αξιοποίηση και ανάπτυξη που να εντάσσεται στους σχεδιασμούς που υπόσχονται. Η λίμνη ξαναβυθίζεται στην αφάνεια πριν προλάβει να αναδυθεί και μαζί της το όνειρο και οι υποσχέσεις των κάθε λογής πολιτικών απατεώνων που πουλάνε ελπίδα, ενώ στην πραγματικότητα είναι οι νεκροθάφτες της ελπίδας και του ονείρου για να ξαναζωντανέψει ο τόπος μας. Ωστόσο στα προβλήματα που αναδείχνονται δεν χωρούν λογικές ανάθεσης σε κάποιους. Οι ταγοί του τόπου μας πρέπει να κάνουν ό,τι τους αναλογεί από τη θέση που βρίσκονται και κρίνονται. Εμείς σαν πολίτες έχουμε δύο επίπεδα δράσης, το κινηματικό και η ανάγκη τα παραλίμνια χωριά και από τους δύο νομούς, να συντονίσουν τη δράση τους και να οργανώσουν διαμαρτυρίες ανάλογες με τους αγώνες των πατεράδων και παππούδων μας στη μεγάλη διαμαρτυρία της γέφυρας στα Σίδερα στα δύσκολα χρόνια των αρχών του 1960 και το νομικό, για να αξιοποιηθεί όσο μπορεί το καθεστώς της όποιας προστασίας ισχύει ακόμα για την λίμνη. Τότε για να διασφαλιστούν θεμελιακά δικαιώματα για τις μεγάλες ανατροπές που θα έφερνε στην ζωή τους η δημιουργία της και τώρα για να την προστατέψουμε και μαζί της και το μέλλον του τόπου μας από την ακύρωση της αξιοποίησης της και τις αρνητικές συνέπειες που θα φέρει η αλόγιστη εκμετάλλευσή της από τους κερδοσκόπους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στη Λίμνη Κρεμαστών προκειμένου να συντονιστούν οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τη Λίμνη Κρεμαστών για την προστασία τη αλλά και όλοι όσοι τάσσονται κατά της τοποθέτησης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη.