Δυναμική και περιεκτική ήταν η πρώτη τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, της νέας βουλευτή Ευρυτανίας της Ν.Δ Θωμαΐδος (Τζίνας) Οικονόμου, η οποία αφού ευχαρίστησε τους Ευρυτάνες πολίτες που τη στήριξαν, περιέγραψε την Ευρυτανία της επομένης 4ετίας και όχι μόνο, μιλώντας με συγκίνηση για τη μεγάλη ευθύνη που τη συνοδεύει καθώς είναι η μόνη εκπρόσωπος του ιδιαίτερου αυτού νομού στη Βουλή.

Στρέφοντας την προσοχή της στο μέλλον του νομού, η νέα βουλευτής Ευρυτανίας της Ν.Δ αναφέρθηκε στο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν, ιδιαίτερα στους νέους, για να παραμείνουν στο τόπο τους και να κάνουν οικογένεια. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι είναι «κρίσιμης σημασίας η πρόσφατη παρέμβαση του Πρωθυπουργού με τη σύσταση υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» το οποίο θα εποπτεύσει την ανέγερση 2.500 νέων κοινωνικών κατοικιών και την ανακαίνιση 4.000 κενών ακινήτων, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, που θα διατεθούν για τις ανάγκες στέγασης νέων ανθρώπων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ενώ κλείνοντας την 1η τοποθέτησή της ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, στα πλαίσια της ψήφου εμπιστοσύνης, η κα Οικονόμου στήριξε ανεπιφύλακτα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ ως μια «κυβέρνηση μάχης και πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», την οποία συνοδεύουν οι θετικές σκέψεις της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, για να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολλών.

Οι βασικοί άξονες

Στις μεγάλες προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες για τη νέα τετραετία αναφέρθηκε η νεοεκλεγείσα Βουλευτής και συνόψισε στα εξής:

  • Η ενίσχυση των δομών υγείας του νομού με μόνιμο προσωπικό από τους 10.000 διορισμούς υγειονομικών που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αναβάθμισης νοσοκομείων-κέντρων υγείας και την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλα τα βασικά νοσήματα.
  • Η άρση της υγειονομικής ανασφάλειας ορεινών περιοχών όπως η Ευρυτανία μέσω της ψηφιοποίησης της Υγείας, στελέχωσης του ΕΚΑΒ με 800 επιπλέον διασώστες και λειτουργίας 6 νέων βάσεων αεροδιακομιδών με ελικόπτερα στην περιφέρεια, μέτρο εξαιρετικά σημαντικό για την ορεινή Ευρυτανία που έχει αρκετά πολύ απομονωμένα χωριά, ιδιαίτερα στο Δήμο Αγράφων.
  • Η χρηματοδότηση νέων μορφών τουρισμού στους οποίους στοχεύει η Ευρυτανία, όπως ο αθλητικός, ο ιατρικός και ο φυσιολατρικός τουρισμός που μπορούν να φέρουν γρήγορα ανάπτυξη στην περιφέρεια.
  • Η αναβάθμιση όλων των ενδοπεριφερειακών αξόνων και του τοπικού οδικού δικτύου προκειμένου να διευκολυνθεί τόσο η εσωτερική κινητικότητα όσο και η πρόσβαση των τουριστών στους πανέμορφους προορισμούς της πατρίδας μας.

Σε αυτό το σημείο η Τζίνα Οικονόμου αναφέρθηκε στο στρατηγικής σημασίας νέο πανελλαδικό πρόγραμμα κατασκευής υποδομών με το οποίο θα ολοκληρωθούν 5.700 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα που ξεπερνούν τα 60 δις εντός της τρέχουσας 4ετίας.  

Η πρώτη ομιλία στη Βουλή

Δυναμική και αποφασισμένη να ακουστεί η Ευρυτανία στη Βουλή, από την πρώτη κιόλας μέρα, φάνηκε ότι ήταν η Βουλευτής Ευρυτανίας. Η κα Οικονόμου αναφέρει στην πρώτη ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που ως νέο μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου εκπροσωπώ την Ευρυτανία, και ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου που με εμπιστεύτηκαν και βρίσκομαι σήμερα εδώ. Μια ιδιαίτερη λοιπόν εκλογική περιφέρεια, με μεγάλες προκλήσεις και μοναδικές δυνατότητες.

Ταυτόχρονα όμως αισθάνομαι και μεγάλη ευθύνη καθώς είμαι η μόνη εκπρόσωπος βουλευτής του μονοεδρικού αυτού νομού που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ιδιαιτερότητες.

Κύριοι συνάδελφοι

Η διπλή εκλογική νίκη της ΝΔ και η τεράστια ποσοστιαία διαφορά που την χωρίζει από την αντιπολίτευση δεν σηματοδοτούν μόνο την πολιτική επιτυχία του προγράμματος Μητσοτάκη την προηγούμενη 4ετία. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν πείστηκε από την αντιπολίτευση και θεωρεί πως η κυβέρνηση αυτή αποτελεί την μόνη επιλογή για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο, την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας μας, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την καταπολέμηση των παθογενειών του παρελθόντος. Πρόκειται επομένως για πολλές και υψηλές προσδοκίες, τις οποίες είμαι βέβαιη πως θα δικαιώσει απόλυτα η ΝΔ και στη νέα αυτή 4ετία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Μιλώντας ως γιατρός θα έλεγα ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για μια σειρά παθογενειών που ταλαιπωρούν την πατρίδα μας. Ξεκινώντας από το κράτος, που είναι διαχρονικά ο «μεγάλος ασθενής», ο οποίος χρειάζεται γρήγορες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΕΣΥ το οποίο έχω υπηρετήσει κι εγώ για χρόνια ως γιατρός και συνεχίζουν να υπηρετούν με αφοσίωση πάνω από 100.000 άνθρωποι. Η δημόσια υγεία λοιπόν είναι ένας χώρος κοινωνικής προσφοράς αλλά και τεράστιων αναγκών τις οποίες θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Έτσι η αύξηση του υγειονομικού προσωπικού με 10.000 μόνιμους διορισμούς, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, συνιστά αναμφισβήτητα ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, η οποία θα μας επιτρέψει να φθάσουμε με ασφάλεια τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στελέχωσης.

Και θα ήθελα να τονίσω ότι στη περίπτωση περιφερειακών μονάδων υγείας, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, που είναι σημαντικά υποστελεχωμένο από γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, η παραπάνω «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού, ουσιαστικής σημασίας για τη θεραπεία του προβλήματος, θα δώσει τη δυνατότητα παροχής καλύτερων υπηρεσιών υγείας, συνεπικουρούντων σε αυτό και καινοτόμων προγραμμάτων όπως είναι η «κατ’οίκον νοσηλεία». Μια πρωτοβουλία που θυμίζω ότι πήρε η ΝΔ τον περασμένο Μάιο προκειμένου να διευκολύνει την φροντίδα των ασθενών αλλά και να αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των υποδομών υγείας, με τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες και για όλα τα βασικά νοσήματα, και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, που σιγά-σιγά θα βγάλουν από την υγειονομική απομόνωση ορεινές περιοχές όπως η Ευρυτανία.

Κυρίες και κύριοι υπουργοί.

Το έργο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας είναι όντως τεράστιο λαμβάνοντας υπόψη και τις πιεστικές ανάγκες που καταγράφηκαν την περίοδο της πανδημίας στο ΕΣΥ. Όπως είπε χθες ο Υπουργός Υγείας : ‘αυτή είναι η τετραετία της Υγείας’.

Το ΕΚΑΒ αποτελεί επίσης μια κορυφαία προτεραιότητα της ΝΔ. Με την προχθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η Κυβέρνηση αναγνώρισε την κατεπείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των κενών του ΕΚΑΒ. Θέλω εδώ να υπογραμμίσω την δέσμευση μας για την πρόσληψη 800 διασωστών στο ΕΚΑΒ και για τη δημιουργία 6 νέων βάσεων αεροδιακομιδών με ελικόπτερα στη περιφέρεια, που θα επιτρέψουν την άμεση διακομιδή ασθενών και τη διάσωση τους, μέτρο εξαιρετικά σημαντικό για την ορεινή Ευρυτανία που έχει αρκετά χωριά πολύ απομονωμένα, ιδιαίτερα στο Δήμο Αγράφων.

Τέτοιες  υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν το υγειονομικό μας σύστημα και θα τονώσουν το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση τουριστών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρυτανία, η οποία στηρίζεται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η άρση της υγειονομικής αυτής ανασφάλειας και της απομόνωσης αποτελούν και  προϋπόθεση για την ενίσχυση νέων μορφών τουρισμού στους οποίους στοχεύει η Ευρυτανία, όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός και ο φυσιολατρικός τουρισμός που μπορούν να προσφέρουν γενικότερα μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης της περιφέρειας.

Προς αυτή τη κατεύθυνση η κυβέρνηση δεσμεύεται να κινηθεί με την εκπόνηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων που θα εστιάσουν και σε ορεινές περιοχές όπως η Ευρυτανία, με την παροχή νέων κίνητρων σε ιδιώτες επενδυτές αλλά και τη συγχρηματοδότηση όλων των αναγκαίων υποδομών και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Σε αυτό το σημείο όμως θέλω να επισημάνω το προφανές: ότι η ανάπτυξη νομών όπως η Ευρυτανία προϋποθέτει και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Την αναβάθμιση όλων των ενδοπεριφερειακών αξόνων και τη βελτίωση του τοπικού οδικού δικτύου προκειμένου να διευκολυνθεί τόσο η εσωτερική κινητικότητα όσο και η πρόσβαση των τουριστών στους πανέμορφους προορισμούς της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Η βελτίωση των υποδομών θα καταστήσει την Ευρυτανία θελκτικό επενδυτικό προορισμό. Ήδη, στον τομέα των εξαγγελθέντων μεγάλων έργων υποδομών αναφέρθηκαν 5.700 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα, που ξεπερνούν τα 60 δις.  

Όπως άλλωστε έδειξε και η θετική εμπειρία της προηγούμενης 4ετίας, η υλοποίηση νέων επενδύσεων μπορεί να φέρει την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και τη μείωση της ανεργίας που μαστίζει την Ευρυτανία. Αυτή η ανάπτυξη θα συνοδευτεί από τη δημιουργία καινούργιων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

Η Ευρυτανία αντιμετωπίζει και σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και θεωρείται ο πιο γηρασμένος νομός της Ευρώπης. Εδώ κρίσιμης σημασίας είναι η πρόσφατη παρέμβαση του Πρωθυπουργού με τη σύσταση υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στις αρμοδιότητες του οποίου θα είναι και η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, του Δημογραφικού. Και βέβαια στον τομέα της Κοινωνικής πολιτικής, να αναφερθώ επιγραμματικά στην αύξηση μισθών και συντάξεων, στη μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, στην υποχώρηση των εισφορών, στην αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, στην αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και κάτι πολύ σημαντικό: την έκπτωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.[…]»

Το έκτακτο περιστατικό με το Δημήτρη Κουτσούμπα

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Βουλή κατά την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και διακόπηκε η διαδικασία. Η Ευρυτάνισσα Βουλευτής και γιατρός Τζινα Οικονομου έσπευσε μαζί με άλλους συναδέλφους της να βοηθήσουν τον κ. Κουτσούμπα.