Με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (8ο) του περιοδικού ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΚΑ, που εκδίδει ο Σύλλογος Καρπενησιωτών «Το Βελούχι».

Στις 66 σελίδες τους τα ‘ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΚΑ’ φιλοξενούν πρωτότυπες έρευνες από την ιστορία του Καρπενησίου, φωτίζουν άγνωστες πτυχές, θυμίζουν ξεχασμένα πρόσωπα που άφησαν στην πόλη ανεξίτηλη την σφραγίδα τους, ενώ διατυπώνουν προτάσεις και προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας.

Από τα περιεχόμενα του τεύχους ξεχωρίζουν:

– Η Ευρυτανία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η Ελβετία της Ελλάδας. Το τουριστικό προϊόν οφείλει να διαφοροποιηθεί χωρίς μονομέρειες, με σαφή στόχευση και στρατηγικό σχεδιασμό.

– Μανώλης Τριανταφυλλίδης. Οι δύο γλωσσικές αποστολές στο Καρπενήσι. Όταν ο μεγάλος γλωσσολόγος κατέγραφε την ευρυτανική διάλεκτο και τα Ντόρτικα, την μυστική γλώσσα των Γύφτων.

– Νικόλαος Τσαμπούλας. Το ημερολόγιο ενός Καρπενησιώτη χωροφύλακα, που ξεκίνησε ως δικηγόρος στην Κωνσταντινούπολη, έγινε ενωμοτάρχης κυνηγός ληστών στη Θεσσαλία και κατέληξε Συνταγματάρχης Χωροφυλακής στις αρχές του περασμένου αιώνα.

– Γεώργιος Χ. Παναγιωτόπουλος: Ένας Δικαστής, κατ΄ επιλογήν του Καρπενησιώτης. Δεν συνδέθηκε με την πόλη μας χάρη στην ομορφιά της, αλλά χάρη στους ανθρώπους της που αγάπησε και τον αγάπησαν.

– Οι Ιταλοί στρατιώτες που έπαιρναν επίδομα μισής λίρας από τον Δήμο Καρπενησίου. Ένα έγγραφο, που βρέθηκε τυχαία, αποκαλύπτει έξι Ιταλούς που περιέθαλπε το Καρπενήσι μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το Φθινόπωρο 1943.

– Η άνθιση της αργυροχοΐας στο Καρπενήσι. Ακολουθώντας την ηπειρωτική παράδοση οι Καρπενησιώτες επιδόθηκαν στην επιδέξια τέχνη των κοσμημάτων από τον 17ο αιώνα κιόλας.

– Το κυνήγι των λαθραίων τη δεκαετία του 1930. Η Χωροφυλακή ανακαλύπτει παράνομο τσίπουρο και καπνό, ο Οικονομικός Έφορος κόβει πρόστιμα και οι δικηγόροι αποκτούν πελάτες κάνοντας εφέσεις.

– Όταν οι Ευρυτάνες «αυθορμήτως» συνέχαιραν την 4η Αυγούστου. Πλήθος τηλεγραφημάτων από τα χωριά της Ευρυτανίας με την ευκαιρία της τέταρτης επετείου από την επιβολή της δικτατορίας Μεταξά.

– Ποιοι επέβαλαν τοπική αργία την εορτή του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος ο «Παντοπώλης» ορίστηκε πολιούχος της πόλης Καρπενησίου  το 1955 με προεδρικό διάταγμα του Βασιλέως Παύλου.

– Ο «Ύμνος του Βενιζέλου» στα 100 χρόνια της Αδελφότητας Ευρυτάνων της Πόλης. Τι μπορεί να ανακαλύψει κανείς διαβάζοντας μια πρόσκληση σε γιορτή Ευρυτάνων αποδήμων στην Κωνσταντινούπολη.

– Στα χνάρια του Κατσαντώνη. Ένα ταξίδι από το Καρπενήσι στον Μάραθο Αγράφων, όπου  ένα μοναδικό μνημείο: Ο ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ.

Τα ‘ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΚΑ’ διατίθενται ήδη από το περίπτερο εφημερίδων στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη και από το κατάστημα Εlectronet του Παύλου Παπαϊωάννου.