Μια μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, με κύριους πρωταγωνιστές τους εθελοντές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διοργάνωσε μια σειρά ειδικών εκδηλώσεων προκειμένου να επιβραβεύσει κάθε συμπολίτη μας που αφιερώνει χρόνο, ενέργεια και πάθος για να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, όπως αναφέρει η ίδια, αλλά υπήρξαν αρκετές παραλείψεις εθελοντών που πραγματικά βρίσκονται και προσφέρουν σε κάθε ευκαιρία στον τόπο μας, που προκάλεσαν διαμαρτυρίες.

Όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, στόχος των εκδηλώσεων ήταν η αναγνώριση της προσφοράς των εθελοντών και σε αυτό το πλαίσιο θα επιβραβευθούν -ενδεικτικά- σύλλογοι, ομάδες, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες με συγκεκριμένη -σταθερή ή περιστασιακή- δράση. Βασική επιδίωξη, όμως, των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη του εθελοντισμού. Η προβολή του εθελοντή και της αξιέπαινης νοοτροπίας κάθε ανθρώπου, που νοιάζεται πραγματικά για τον συνάνθρωπό του, για τον τόπο του και δρα για το καλό της κοινωνίας. Σύλλογοι και άνθρωποι που πρόσφεραν και προσφέρουν όποτε παραστεί ανάγκη, τις υπηρεσίες τους με ανιδιοτέλεια για το κοινό καλό. Πραγματοποίησαν δράσεις που είχαν ως κύριο στόχο την ανάδειξη του τόπου μέσα από πλήθος εκδηλώσεων, τη διάσωση ανθρώπων από δύσκολες στιγμές, καθώς και την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων συμπολιτών. Οι ξεχωριστοί αυτοί άνθρωποι βραβεύτηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Αριστείδη Τασιό, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχουν κάνει έως σήμερα και συνεχίζουν να πραγματοποιούν.

Οι βραβευθέντες στην Ευρυτανία ήταν:

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Α.μεΑ. Ευρυτανίας, Σύλλογος Εθελοντών Ν. Ευρυτανίας Κατά των Νεοπλασματικών Ασθενειών ‘’Αγώνας Ζωής’’, Φιλανθρωπικός Σύλλογος Ευρυτανίας ‘’Μαζί για τον Συνάνθρωπο’’, Ένωση Απανταχού Προυσιωτών, Οικοτουριστικός Σύλλογος Βαλαώρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Μάρκος Μπότσαρης», Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας Καρπενησίου, Σύλλογος Γυναικών Δ.Ε. Φουρνά Ευρυτανίας, Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας, Σύλλογος Απανταχού Καστανιωτών Ευρυτανίας «ο Άγιος Δημήτριος», Σύλλογος Παπαρουσιωτών Ευρυτανίας, Σύνδεσμος Μεγαλοχωριτών «Η Αγία Παρασκευή», Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Καρπενησίου, Αθλητικός Όμιλος Λαγκαδιάς «Ο Εύρυτος», Αθλητικός Όμιλος Ποταμιάς, Αθλητικός Σύλλογος TAE KWON-DO Ευρυτανίας, ΑΠΣ Καρπενήσι 2002, Γυμναστικός Σύλλογος Άτλαντας 2008, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρπενησίου, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος «Πάντα Βρέχει», Κολυμβητικός Όμιλος Καρπενησίου, Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Σύλλογος «Ε4 το Πάντα Βρέχει», Διεθνής Ένωση Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Ευρυτανίας, Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποίησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στη Λαμία, την Εύβοια, την Άμφισσα και τη Λιβαδειά.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε:

«Σας ευχαριστούμε όλους και για όλα…Στη Λαμία, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι και τη Χαλκίδα, στις πέντε περιφερειακές μας ενότητες, τιμήσαμε τους Στερεοελλαδίτες που πασχίζουν για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, δίχως να περιμένουν υλικά ανταλλάγματα! Είναι οι εθελοντές μας, είναι οι άνθρωποι που βγαίνουν μπροστά σε κάθε σημαντική στιγμή και ευτυχώς είναι αμέτρητοι! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, βραβεύσαμε συλλόγους, ομάδες και μεμονωμένους εθελοντές, ώστε να προβληθεί το παράδειγμά τους και να αποτελέσουν πρότυπα για πολλούς ακόμη! Μόνη μας στενοχώρια ότι είστε πολλοί και είναι μικρές οι αίθουσές μας για να σας χωρέσουν όλους! Αλλά θα είμαστε πάντα δίπλα σας, όπως είστε εσείς μαζί μας και με την κοινωνία, στα εύκολα και τα δύσκολα!»

Αντίστοιχα ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός δήλωσε:

«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού που γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου διοργανώσαμε σχετική εκδήλωση με σκοπό ενδεικτικά τιμήσουμε τους συλλόγους και τους εθελοντές της περιοχής μας για την δράση τους αλλά και για να προτρέψουμε και άλλους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στο κίνημα του εθελοντισμού. Τους ευχαριστώ όλους για την παρουσία τους και κυρίως για την προσφορά τους.»

Οι παραλείψεις και οι αντιδράσεις

Μέσα όμως σε αυτό το ‘πανηγυρικό’ κλίμα της ΠΕ Ευρυτανίας που βράβευσε δικαίως όλους αυτούς τους Συλλόγους και τους εθελοντές, υπήρξαν και πολύ σημαντικές παραλείψεις για το εθελοντικό έργο ανθρώπων και συλλογικοτήτων που χρόνια τώρα αποδεδειγμένα προσφέρουν με τις δράσεις τους τόσο για την ανάδειξη της Ευρυτανίας, όσο και για την αξιοποίηση μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος, όμως αυτό φαίνεται να μην αναγνωρίζεται από την Περιφέρεια αλλά και από τον τοπικό Αντιπεριφερειάρχη.

Άμεση ήταν η αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ‘Η Ευρύτη’, η οποία συστηματικά βρίσκεται πάντα μπροστά εθελοντικά σε μεγάλα γεγονότα του τόπου, σε τοπικές γιορτές με κεράσματα σε διάφορα χωριά του νομού, πάντα δίνει δωρεάν χορηγίες παραδοσιακών προϊόντων όταν της ζητά ο Δήμος και η Περιφέρεια, με σταθερές δωρεές στο ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ κάθε καλοκαίρι στο Μεγάλο Χωριό και έχει σταθερά εθελοντικές δράσεις καθαρισμού δρόμων και δασών σε Καρπενήσι και Άγραφα. Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η Ευρύτη’ παραθέτει το φωτογραφικό υλικό από όλες αυτές τις δράσεις τα τέσσερα μόλις χρόνια ύπαρξης της ΚΟΙΝΣΕΠ και αναφέρει:

 «Εθελοντισμός, προσφορά και πολλές προσωπικές ιστορίες από τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ “Η ΕΥΡΥΤΗ”-Και στην Κορφή Κανέλα ….Φυσικά η προβολή και η βράβευση τέτοιου είδους εθελοντικών δράσεων δεν θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν καθώς αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι πίσω από την διαχείριση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι πολλές φορές κατώτεροι των περιστάσεων!!! Συγχαρητήρια λοιπόν σε όσους βραβεύτηκαν σήμερα από την Π.Ε Ευρυτανίας γιατί πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά…Συγχαρητήρια και σε όλους εσάς που καθημερινά προσφέρετε κάτι για το κοινό καλό χωρίς κάποιο αντάλλαγμα…».

Επίσης έντονη αντίδραση είχε και ο κ. Γρηγόρης Φέρρας, Εκπρόσωπος Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη και χρόνια εθελοντής για την ανάδειξη της δυτικής κυρίως Ευρυτανίας, με καθημερινό έργο χειροπιαστό και με αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανάρτησή του:

«Εχθές την Κυριακή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού τίμησε εθελοντές και εθελοντικές ομάδες

Εμείς θα μου πείτε πως το γνωρίζαμε νωρίτερα ότι δεν θα μας βραβεύσουν μέσα στα πράγματα είμαστε και καταλαβαίνουμε..

Εμείς δηλαδή που αφιερώσαμε χρόνο, ενέργεια και πάθος χρόνια ολόκληρα για την Ευρυτανία που κριθήκαμε εκ του αποτελέσματος κ. Σπανέ Περιφερειάρχα Στερεάς Ελλάδας και  κ. Τασιέ, Αντιπεριφερειάρχα της Π.Ε Ευρυτανίας φυσικά και δεν αξίζουμε βραβείο για εσάς…

Εμάς αγαπητοί πολιτικάντηδες μας βράβευσε και μας τίμησε ο κόσμος, δεν περιμένουμε βραβεία και εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου.

Απλά ο κόσμος σας παίρνει χαμπάρι κύριοι με το να λέτε με δελτίο τύπου ότι περιμένετε τον κάθε συμπολίτη σας και να τον χειροκροτήσετε για την ανιδιοτελή του προσπάθεια στο κοινό καλό…ενώ αντιθέτως εμάς μας βγάζετε απ’έξω!

Νιώθουμε πλήρεις γιατί τα έργα μας όπως η προβολή και διάσωση της θρυλικής γέφυρας Μανώλη είναι δική μας προσπάθεια, όπως ο φωτισμός της επίσης ξακουστής γέφυρας Τατάρνας και πολλά άλλα που καταφέραμε και δεν είναι της παρούσης να τα παρουσιάζουμε. Το κυριότερο κύριοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το αντιλαμβανόμαστε κ. Τασιέ και κ. Σπανέ είναι ότι αποφεύγετε σε μεγάλο βαθμό να μας χειροκροτήσετε απλά γιατί δεν σας βγαίνει.. Εμάς μας φθάνει ο κόσμος που αναγνωρίζει την προσπάθεια μας διαχρονικά και το εισπράττουμε. Εσείς όμως όταν θα φύγετε από την εξουσία για τα λάθη σας τότε θα δείτε την σκληρή πραγματικότητα.

Είναι λυπηρό για εσάς να μην αναγνωρίζετε ανθρώπους που πάλεψαν σκληρά.

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ,ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ».

Βέβαια, υπάρχουν δεκάδες άλλοι άνθρωποι που εθελοντικά βοηθούν τον τόπο μας και δεν αναγνωρίζονται από καμία εξουσία, όπως για παράδειγμα ο κ. Τάσιος Γιώργος που πρώτος έχει φωτογραφήσει κι έχει αναδείξει όλα τα μνημεία και τα χωριά της Ευρυτανίας και πολλοί άλλοι.