Η επιστολή των Δημάρχων

Τι ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη απέστειλαν οι Δήμαρχοι Ανδρέας Στεργίου, Αλέξης Καρδαμπίκης, και Περικλής Μίγδος, των Δήμων Αργιθέας, Αγράφων και Καραϊσκάκη αντίστοιχα. Οι Δήμαρχοι στην επιστολή τους ανέφεραν ότι ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο ανήκουν οι κτηνοτρόφοι δεν συμπεριλήφθηκε από την Κυβέρνηση στους κλάδους στήριξης. Αποτελεί μάλιστα έναν τομέα που έχει επίσης πληγεί σοβαρά λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα ανέφεραν «Με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, αλλά και την «χαμένη» πασχαλινή περίοδο, ο κλάδος της κτηνοτροφίας βρίσκεται ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι τιμές τόσο για το κρέας, όσο και το γάλα, βρίσκονται γενικά σε πίεση, ενώ για κάποιες κατηγορίες προϊόντων, όπως το αρνί, η πτώση είναι δραματική.Το γεγονός ότι πελάτες των κτηνοτρόφων εντάχθηκαν στο ευνοϊκό καθεστώς της παράτασης πληρωμής επιταγών και συναλλαγματικών, για 75 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης, αποτελεί τη «χαριστική βολή» ειδικά για μικρούς προβατοτρόφους, κυρίως ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.Εντύπωση τέλος προκαλεί και η καθυστέρηση «παραδοσιακών» πληρωμών της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως αυτή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βόειο κρέας. Μετά από χρόνια η συγκεκριμένη δεν πληρώνεται μαζί με αυτή των αιγοπροβάτων και στερεί μια σημαντική ένεση ρευστότητας από τους βουτρόφους». Κλείνοντας την επιστολή τους οι Δήμαρχοι ζήτησαν από τον Υπουργό τα εξής:

«Η κυβέρνηση, θα πρέπει να συμπεριλάβει και την ορεινή, εκτατική κτηνοτροφία στους κλάδους που πρέπει να στηριχθούν. Συγκεκριμένα θα πρέπει να προχωρήσει σε:

•Άμεση ένταξη και του κτηνοτροφικού επαγγέλματος στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του CoVid-19.

•Άμεση πληρωμή και της «συνδεδεμένης» ενίσχυσης και για το βόειο κρέας.

•Άμεση εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων του 2019.

•Άμεση εξόφληση παλαιών οφειλών προς τους κτηνοτρόφους, ειδικά εκείνες της εξισωτικής αποζημίωσης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2013-2014.

•Καμία οφειλή των αγροτών προς το κράτος (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) αλλά και την αυτοδιοίκηση (τέλη βοσκής και ύδρευσης) να μην θεωρείται ληξιπρόθεσμη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

•Να μην εφαρμοστεί κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς τις τράπεζες, για κάθε είδους δανεισμού των «αρχηγών» αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέχρι το τέλος του έτους.

•Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), λόγω σημαντικής πτώσης του τζίρου, αλλά και μεγάλης πτώσης των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γάλα).

Θα ήταν καταστροφικό για τους παραγωγούς, για τον κλάδο των προϊόντων ζωικής προέλευσης, την εθνική οικονομία συνολικά, αλλά και την κοινωνική συνοχή, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, να επέλθει οικονομική κατάρρευση και εν τέλει κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων τροφίμων.

Όλοι γνωρίζουν, ότι σοβαρή και στιβαρή οικονομία εθνική ή τοπική, χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα και ειδικά κτηνοτροφία δεν υφίσταται. Ας ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη».