Οι Ευρυτάνες τιμούν τους Αγίους τους

2161

Θρησκευτική και πνευματική εκδήλωση για τους Ευρυτάνες Αγίους

Φέτος τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγράφων

Για 15η συνεχή χρονιά η Πανευρυτανικὴ  Ένωση και ο Σύλλογος των Απανταχού Φουρνιωτών Ευρυτανίας «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»,  προσκαλούν τους Ευρυτάνες της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής να τιμήσουν  με την παρουσία σας  την θρησκευτική και πνευματική εκδήλωση, προς τιμὴν των Ευρυτάνων Αγίων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15  Δεκεμβρίου  2018 στον ιστορικό  Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, οδού Αιόλου Αθηνών (προϊστάμενος  ο Ευρυτάνας ιερέας π. Θωμάς Χρυσικός). Φέτος τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγράφων, ένας εκ των 13 Νεομαρτύρων και Οσίων Ορθοδόξων Ευρυτάνων Αγίων.

Στην εκδήλωση θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ.  Γεώργιος. Μετά τη Θεία Λειτουργία το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχετική ομιλία για τη ζωή και το έργο του Αγίου Ιωάννου του εξ Αγράφων, επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους,  εντός του ναού και εν συνεχεία Ξενάγηση από τον π. Θωμά Χρυσικό στο εσωτερικό του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, όπου υπάρχει πλούσιο αγιογραφικό έργο του εκ Φουρνά ζωγράφου Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλου.

Ὁ  Ἅγιος  Ιωάννης ο εξ Αγράφων

Ο Νεοϊερομάρτυρας Άγιος Ιωάννης, καταγόμενος από την περιοχή των Αγράφων, ανήκει στη χορεία των  πρώτων νεοϊερομαρτύρων μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) από τους Τούρκους. Το επώνυμό του είναι άγνωστο, καθώς και ο βίος του. Μοναδικό παλαιό έγγραφο τεκμήριο για το μαρτύριο και τα θαύματά του σώζεται  σε κώδικα  της  Ιεράς  Μονής Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου (Πύλη Τρικάλων).

Ο Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγράφων από νεαρή ηλικία  είχε έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα  και με όπλα του τη σεμνότητα και αγνότητα  νωρίς ασπάστηκε το μοναχικό βίο.  Λόγω της «καθ’ όλα εναρέτου και ανεπιλήπτου διαγωγής του η Εκκλησία τον εκόσμησε με τον ιερόν χάρισμα της ιερωσύνης…».  Υπηρέτησε ως εφημέριος σε ενορία της Αδριανούπολης. Η πολυσχιδής ποιμαντική του δραστηριότητα και η  φωτεινή προσωπικότητά του  προξένησαν τον φθόνο και την κακία των μουσουλμάνων της περιοχής, οι οποίοι τον κατηγόρησαν, μαζί με άλλους 16 ιερείς, ότι προσπαθούσαν να βαπτίσουν  παιδί μουσουλμανικής οικογένειας.

Μετά τη σύλληψή τους και ύστερα από προπηλακισμούς και ύβρεις ο Άγιος Ιωάννης και οι «συν αυτώ» δεκαέξι ιερείς αποκεφαλίστηκαν στις 7 Ιανουαρίου 1460. Συγγενής του, που διέτριβε στην Αδριανούπολη, εξαγόρασε την κάρα του, την οποία μετέφερε  στην Ιερά Μονή Βησσαρίωνος Δουσίκου στην Πύλη Τρικάλων, όπου και φυλάσσεται. Στον Κώδικα της Μονής αναφέρονται πολλά θαύματά του.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ιερομαρτύρων της Αγίας Εκκλησίας μας και του Έθνους μας.