Οι Κοσμικές Ακτίνες στο ΓΕΛ Καρπενησίου

675

Με τέσσερις μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, συμμετέχει στο πρόγραμμα μNet «Ανάπτυξη Σχολικού Δικτύου από Εκπαιδευτικά Τηλεσκόπια Κοσμικών Ακτίνων και Ανιχνευτές Αστροσωματιδιακής Φυσικής»,το οποίο διοργανώνει το Εργαστήριο Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού.

Αναλυτικότερα, στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα μNet οι μαθητές ασχολούνται με τις Κοσμικές Ακτίνες, δηλαδή με φορτισμένα σωματίδια, τα οποία βομβαρδίζουν τη Γη προερχόμενα από γαλαξιακές, ίσως και εξωγαλαξιακές πηγές. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να εκπαιδευτούν στην κατασκευή και λειτουργία του εκπαιδευτικού τηλεσκοπίου Κοσμικής Ακτινοβολίας μCosmics, καθώς και στην εφαρμογή των εκπαιδευτικών δράσεων που έχουν σχεδιαστεί, με βάση το τηλεσκόπιο και τις διατάξεις απομακρυσμένης πρόσβασης του Εργαστηρίου Φυσικής του ΕΑΠ και υλοποιούνται στο πλαίσιο του σχολικού δικτύου μNet.

‘‘Βρισκόμαστε στην υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος και ασχοληθήκαμε ήδη με τις υψηλές ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε (1η Δράση) με τη δομή της ύλης και του σύμπαντος. Διεισδύσαμε στη δομή του ατόμου και  στις ανακαλύψεις που έγιναν γύρω από αυτό, οι οποίες βασίζονται στα πειράματα ανά τους αιώνες. Μάθαμε πως η εξερεύνηση της ύλης μπορεί να παρομοιαστεί με τη δημιουργία μιας φωτογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στέλνουμε σωμάτια με μεγάλη ορμή να πέσουν σε άλλα σωμάτια, τα οποία θέλουμε να φωτογραφίσουμε και τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης τα αποτυπώνουμε στις ανιχνευτικές μας διατάξεις, κάτι αντίστοιχο με το φλάς. Όσο μεγαλύτερη ενέργεια χρησιμοποιούμε, τόσο πιο λεπτομερώς μπορούμε να διεισδύσουμε σε ένα σωμάτιο.’’, δήλωσαν οι μαθητές του ΓΕΛ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα στην ομάδα συμμετέχουν οι μαθητές:

Μπάτζιος Αλέξανδρος (Α΄ τάξη), Ζάρα Αικατερίνη (Β΄ τάξη), Σούλκο Κλέα (Α΄ τάξη), Κουτρούμπα Ιωάννα (Β΄ τάξη) και υπεύθυνοι καθηγητές είναι οι: Μπουλάκος Σπυρίδων (ΠΕ04.01), Ζαρμπούτης Δημήτριος (ΠΕ04.01), Κονταξής Κωνσταντίνος (ΠΕ86).