Ολοκληρώθηκαν στην Τήνο τα ‘‘ΕυρυΤήνια 2019’’ Ένα όνειρο που έγινε θεσμός

3255

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία στην Τήνο, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου τα φετινά ΕυρυΤήνια, κλείνοντας τον κύκλο πολιτισμού, τέχνης, χορού και μουσικής που είχε ξεκινήσει στις 17 Αυγούστου στο Καρπενήσι. Για 3η λοιπόν συνεχόμενη χρονιά και για 2η και στους δυο τόπους που ενώνονται πολιτιστικά, την Ευρυτανία και την Τήνο, το όραμα της εμπνεύστριας, χορεύτρια και χορογράφου κυρίας Γεωργίας Ράπτη, έλαβε ‘σάρκα και οστά’. Στην Τήνο το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τρεις σημαντικές εκδηλώσεις στις οποίες παραβρέθηκαν για πρώτη φορά και Ευρυτάνες ταξιδεύοντας στο νησί της Μεγαλόχαρης. Αρχικά ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας ταξίδεψε στην Τήνο, προκειμένου να παραστούν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις 30 μέλη του, κάνοντας την αρχή των κοινών εκδηλώσεων. Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου τα μέλη του Συλλόγου παρακολούθησαν την εξαιρετική ομιλία με τίτλο «Η Γυναίκα της Ευρυτανίας», ένα αφιέρωμα στη γυναίκα, όπου ξεδιπλώθηκε η ιστορική πορεία της γυναίκας, φθάνοντας στη γυναίκα του σήμερα, από την τέως διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα. Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη.

Είχε προηγηθεί το καλωσόρισμα της κας Ράπτη στις γυναίκες της Ευρυτανίας, καθώς και της Προέδρου Γυναικών Τήνου κας Πιπέρη και οι ευχαριστίες της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας κας Ιουλίας Πετροπούλου που χάρισε αναμνηστικές πλακέτες στις καλεσμένες της εκδήλωσης. Στη συνέχεια η κα. Αναστασία Φλωράκη, φιλόλογος και αφηγήτρια παραμυθιών αφηγήθηκε παραστατικά με την υπέροχη φωνή της το παραδοσιακό Ευρυτανικό παραμύθι «Η Ηλιοστάλαχτη» ταξιδεύοντας σε ένα παραμυθένιο κόσμο τους θεατές.

Ταξίδι πολιτισμού για τον Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας
Την επόμενη ημέρα το πρωί ο Σύλλογος Γυναικών επισκέφτηκε την Υφαντουργική Σχολή, όπου τα μέλη είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ξεχωριστά υφαντά της Τήνου και την τεχνοτροπία τους, ενώ δεν έχασαν ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες για να μάθουν νέες τεχνικές, τις οποίες θα εφαρμόσουν στα νέα μαθήματα υφαντικής που θα υλοποιήσει φέτος στα εργαστήριά του Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας. Το καλωσόρισμα έγινε από την Πρόεδρο των Κυριών, όπως ονομάζεται η ένωση των γυναικών που συνεχίζουν την τέχνη της υφαντικής.
Στα πλαίσια του ταξιδιού τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν απ΄ άκρη σ΄ άκρη τις ομορφιές του νησιού και την μοναδική κυκλαδίτικη ενδοχώρα του.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας στα πλαίσια των «ΕυρυΤηνίων 2019» πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού η αδελφοποίηση του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας με τον Σύλλογο Γυναικών Τήνου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, χαράσσοντας κοινούς στόχους για το μέλλον. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Χορευτικών Αμφικτιονιών και η αδελφοποίηση δέκα συνολικά χορευτικών ομάδων απ’ όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου. Οι σύλλογοι και οι ομάδες που αδερφοποιήθηκαν αντάλλαξαν μεταξύ τους αναμνηστικά δώρα, ενώ παρέλαβαν αναμνηστική πλακέτα από την κα Ράπτη και υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας και κοινής δράσης.


Το ίδιο βράδυ ακολούθησε μια υπέροχη βραδιά χορού στο Πνευματικό Κέντρο Τήνου, όπου χορευτές απ΄ όλες τις χορευτικές ομάδες, μάγεψαν το κοινό με τις εντυπωσιακές χορογραφίες τους, σε ευρωπαϊκούς, λάτιν και σύγχρονους ρυθμούς. Τις εντυπώσεις έκλεψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, με τις εκπληκτικά ενθουσιώδεις χορεύτριές του ντυμένες στα κόκκινα, χορεύοντας τον παραδοσιακό χορό ‘‘ταραντέλα’’, αποσπώντας από τους παρευρισκόμενος ένα μεγάλο χειροκρότημα.


Η αυλαία έκλεισε με το μεγάλο ‘ευχαριστώ’ της κας Ράπτη που είδε το όνειρο που είχε εδώ και πολλά χρόνια, της δημιουργίας πολιτιστικής γέφυρας μεταξύ της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Ευρυτανίας και του τόπου που ζει τα τελευταία 15 χρόνια της Τήνου, να γίνεται πραγματικότητα και σήμερα πια θεσμός. Οι Σύλλογοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2020 στην Τήνο υποσχόμενοι την συνέχιση παρόμοιων εκδηλώσεων αλλά και τον εμπλουτισμό τους με νέες ιδέες.