Σε διάρκεια τριών ημερών και ύστερα από μια κοπιώδη εργασία πεδίου, ανάβασης, αναρρίχησης και πεζοπορίας σε κάθε τμήμα του ορεινού, εγκαταλελειμμένου Ιστορικού Τόπου της Παλιάς Βίνιανης Αγράφων, ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των κτιρίων, υποδομών, τεχνικών και συνοδών κατασκευών, με ταυτόχρονη αποδελτίωση της παθολογίας και της υφιστάμενης κατάστασής τους.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η κα Ανδριανή  Διαγουμά,  Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων και Μνημείων της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων κ’ Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας Κεντ. Στ. Ελλάδας:

«Μετά από τρεις μέρες κοπιώδους εργασίας πεδίου, ανάβασης,αναρρίχησης κ πεζοπορίας σε κάθε τμήμα του ορεινού, εγκαταλελειμμένου Ιστορικού Τόπου της Παλιάς Βίνιανης Αγράφων, ολοκληρώσαμε την καταγραφή όλων των κτηρίων, υποδομών, τεχνικών κ συνοδών κατασκευών, με ταυτόχρονη αποδελτίωση της παθολογίας κ της υφιστάμενης κατάστασης τους. Σκοπός η σύνταξη κ ο ορισμός μέτρων προστασίας, άρσης επικινδυνοτήτων κ αποτροπής κατάρρευσής τους. Τούτο σε συνδυαστική δράση με την επερχόμενη μεγάλη μελέτη διάσωσης, προστασίας κ ανάδειξης της Π. Βίνιανης για την οποία ως Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων κ Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας κ Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας καταφέραμε να επιτύχουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κ την Περιφέρεια Στερέας Ελλάδας. Το επιχειρησιακό αυτό εγχείρημα σχεδιάστηκε ως ολιστική κ μόνιμη πράξη για την διάσωση κ διατήρηση του ιστορικού τόπου, προς όφελος των κατοίκων, της περιοχής κ της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.Συνιστά ένα μελετημένο κ διαβαθμισμένο σχέδιο, όχι σποραδικά αλλά στο σύνολο του ιστορικού τόπου, από ενδιάμεσες, απαραίτητες, θεσμοθετημένες ενέργειες σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο, από τον καθ ύλην αρμόδιο φορέα το Υπουργείο Πολιτισμού, προς υλοποίηση κ όχι ασκήσεις επί χάρτου. Η ειδική ομάδα-επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού κ της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κ Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας κ Κεντρικής Στερέας Ελλάδας, αν κ ολιγομελής, 4 ατόμων, ήταν στελεχωμένη από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, Πολιτικού Μηχανικού, Αρχιτέκτονα, Συντηρητή κ Ιστορικού οδηγούμενη σε σημαντικά συμπεράσματα κ αξιολογήσεις, για το μέλλον του ιδιαιτέρως σημαντικού αυτού ιστορικού οικιστικού συνόλου. Σημαντική βοήθεια ο οδηγός κ εργατοτεχνίτης μας των ” ειδικών αποστολών”. Τρεις μέρες, νιώσαμε πραγματικά σαν τους αντάρτες στα βουνά….Η συνέχεια πάλι σε λίγο καιρό…».