Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα», τα οποία πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μετά τον Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος.

Το μουσείο στεγάζεται σε βιομηχανικό κτίριο, το οποίο είναι κηρυγμένο μνημείο και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, από την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, μετά την ολοκλήρωση του έργου:  «Οργάνωση Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας “Αρέθουσα”».

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.250.000€, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020». Αποτελεί δε, συνέχεια του έργου: «Επισκευή και μετατροπή του κτιρίου “Αρέθουσα” στη Χαλκίδα σε Διαχρονικό Μουσείο», προϋπολογισμού 9.426.920€, το οποίο επίσης είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Το έργο, με το οποίο ολοκληρώθηκε τελικώς ο νέος μουσειακός χώρος της Εύβοιας και κατέστη πλήρως αξιοποιημένος και λειτουργικός, προέβλεπε όλες εκείνες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα».

Η βιομηχανική αρχιτεκτονική του κτιρίου οδήγησε στη διάρθρωση της έκθεσης σε τρία επίπεδα (ισόγειο, ημιώροφο και όροφο), στα οποία παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από την Εύβοια και τη Σκύρο. Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.