Ολοκληρώνεται σήμερα η καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Σήμερα καταβάλλεται και το Επίδομα Παιδιού (Α21), επίδομα Γέννησης και το  Επίδομα Στέγασης μεταξύ άλλων. 

Ειδικότερα σήμερα καταβάλλονται Επίδομα Παιδιού (Α21), επίδομα Γέννησης, Επίδομα Στέγασης, επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων υπερηλίκων, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, επίδομα Ομογενών, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, “Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982”, το Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τα έτη 2019 και 2020 και η συνεισφορά δημοσίου για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού” Ν. 4714/2020 (Πρόγραμμα Γέφυρα).

Συγκεκριμένα θα καταβληθεί αυτή τη φορά το επίδομα παιδιού Α21 για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση και εγκρίθηκε μέχρι 15 Ιανουαρίου 2021 και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε 2.978 δικαιούχους που δεν πληρώθηκαν.

Το επίδομα παιδιού 2020 θα καταβληθεί σε όσους δικαιούχους έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 και εγκρίθηκε ενώ αρχές Μαρτίου αναμένεται η έναρξη υποβολής αιτήσεων για το 2021.
Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

Για την πρώτη κατηγορία:

α) εβδομήντα (70) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον εβδομήντα (70) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον εκατόν σαράντα (140) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για τη δεύτερη κατηγορία:

α) σαράντα δύο (42) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον σαράντα δύο (42) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον ογδόντα τέσσερα (84) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την τρίτη κατηγορία:

α) είκοσι οκτώ (28) ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
β) επιπλέον είκοσι οκτώ (28) ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο,
γ) επιπλέον πενήντα έξι (56) ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος.

Για τον υπολογισμό της κατηγορίας ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Το επίδομα ορεινών

Το ποσόν της ενίσχυσης του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3000 ευρώ, ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3000.01 έως 4.700 ευρώ.

Για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετρούνται το φορολογητέο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος.

Δεν προσμετρούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το Επίδομα Παιδιού, το Επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία καθώς και η εισοδηματική ενίσχυση που χορηγείται σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Ο υπολογισμός γίνεται μέσω διαλειτουργικότητας αυτόματα από την Α.Α.ΔΕ.

dikaiologitika.gr/eurokinissi