Ο Δήμος Αγράφων υποδέχτηκε ομάδες ορειβατών

Στα πλαίσια σύσφιξης σχέσεων και καλής συνεργασίας μεταξύ των όμορων δήμων Αμφιλοχίας και Αγράφων, πολιτιστικοί και ορειβατικοί σύλλογοι έδωσαν ραντεβού και συναντήθηκαν το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019 στο συμβολικό σημείο της  παραλίας της Σιβίστας επί της λίμνης Κρεμαστών. Εκεί  στην παλιά προβλήτα που ήταν το επίνειο της Δυτικής Ευρυτανίας,  στην δεκαετία του 1960, και το μικρό φέρυ μπόουτ την συνέδεε  με την τότε επαρχία Βάλτου και το Αγρίνιο.

Η ομάδα πεζοπορίας/ορειβασίας κοιλάδας Αχελώου Ορεινού Βάλτου, με αρχηγό και οργανώτρια την κ. Νία Χαρίτου  ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, συναντήθηκε στον Εμπεσό με μέλη των συλλόγων από Άρτα- Κόρινθο-Αγρίνιο και Θεσσαλονίκη και μετά μία μικρή στάση στην γέφυρα Τέμπλας στον Αχελώο ποταμό, έφθασε στην ακύμαντη παραλία της Σιβίστας.

Εκεί τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης μαζί με τους Αντιδημάρχους κ. Γρηγόρη Παπαθανάση (οικονομικών και διοικητικών καθηκόντων) και κ. Γεώργιο Αθανασίου (τοπικής ανάπτυξης) καθώς και πολυμελής ομάδα του ορειβατικού συλλόγου Αγράφων.

Ο έχων καταγωγή από την Σιβίστα αντιδήμαρχος Γρηγόρης Παπαθανάσης, γνώστης όλης της περιοχής καθώς και του χαμένου στους αιώνες ιστορικού της παρελθόντος, ανέλαβε την ξενάγηση για την πολυμελή ομάδα ξεκινώντας με τοπογραφική περιγραφή.

Περπατώντας από παλιά ανηφορικά μονοπάτια, που για αιώνες τα διάβαιναν αδούλωτοι κάτοικοι, οδήγησε την ομάδα στην κορυφή του βραχώδους λόφου Τσούμα που δεσπόζει πάνω από την λίμνη σε υψόμετρο 685 μέτρα. Η ομάδα … κατευθύνθηκε προς το χωριό Βαλαώρα, τόπο καταγωγής του μεγάλου ποιητή του Αρματολισμού Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Στην λαγκαδιά μετά την Βαλαώρα, που κυλάει τα πεντακάθαρα νερά του ο ποταμός Γρανιτσιώτης, πλακόστρωτος πεζόδρομος  500 μέτρων οδηγεί κατά μήκος της αριστερής του όχθης σε κάθετους βράχους, μοναδικούς για αναρρίχηση.

Στην αρχή του πεζόδρομου, 120 μέτρα από τον αμαξιτό δρόμο όπου υπάρχει άνετο πάρκινγκ για λεωφορεία και επιβατηγά αυτοκίνητα, ξεκινά το θαύμα της φύσης, το πανέμορφο φαράγγι του Μπουζουνίκου. Πριν εκατομμύρια χρόνια, με μια γεωλογική μεταβολή στην περιοχή, άνοιξε ο βράχος και σχημάτισε μια τεράστια ρωγμή μήκους 650 περίπου μέτρων. Με την πάροδο του χρόνου η ρωγμή αυτή έχει μπαζωθεί και τώρα έχει πετρώδες και χωμάτινο «δάπεδο» και τοιχώματα δεξιά και αριστερά μέχρι ύψος 30-40 μέτρα. Η πορεία μέσα από το στριφογυριστό και  στενό φαράγγι  είναι αλησμόνητη για όποιον «τυχερό» την κάνει και όλα τα μέλη της ομάδας που το διέσχισαν… Προχωρώντας βαθύτερα, περίπου λίγο μετά την μέση, στην αριστερή πλευρά ο βράχος είναι κάθετος και ιδανικός για αναρρίχηση, είναι δε 3-4 πίστες αναρρίχησης έτοιμες από τον ορειβατικό σύλλογο Αγράφων, με κρίκους στους συμπαγείς βράχους και αναμένουν τους αναρριχητές!  Περπατώντας οι πεζοπόροι, χωρίς εμπόδια μέσα στο φανταστικό αυτό τοπίο με τις σπηλιές και τα κοιλώματα στις πλευρές του φαραγγιού που «γεννάνε» εξερευνητικές τάσεις, μετά την τελευταία στροφή φθάσανε στην έξοδο του πάνω από το ποτάμι.

Εκεί «ανέλαβε» καθήκοντα ξενάγησης-εποπτείας αλλά και εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων κ. Θωμάς Νταβαρίνος. Αναρριχητής ο ίδιος με πολυετή εμπειρία στην ορειβασία, διαθέτοντας τον κατάλληλο αναρριχητικό εξοπλισμό, πρωτοπορεί στην περιοχή των Αγράφων, εκπαιδεύοντας νέες και νέους στο συναρπαστικό αυτό άθλημα.

Σύμφωνα με τους πεζοπόρους η περιοχή αυτή δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλες χώρες με αντίστοιχα τοπία, απλώς εδώ  παραμένουν ακόμη άγνωστα στους πολλούς, και περιμένουν τους  ποιοτικούς ανήσυχους και ψαγμένους επισκέπτες!

Επόμενες συνεργατικές εκδηλώσεις της πολιτιστικής ομάδας Ορεινού Βάλτου του Δήμου Αμφιλοχίας και του Δήμου Αγράφων προγραμματίστηκαν για το 2020, με πρώτη τον εορτασμό των Θεοφανίων στην γέφυρα Τέμπλας, για πρώτη φορά. Και το καλοκαίρι με συνδιοργάνωση ημερίδας ιστορικού περιεχομένου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821 και την πρώτη μάχη του γένους στην γέφυρα της Τατάρνας. Η ακριβής τοποθεσία της ημερίδας θα ανακοινωθεί σύντομα.

(Κείμενο και φωτογραφίες: Απόστολος Κων. Καρακώστας)