‘‘ουδέν κακόν αμιγές καλού’’…

26405

Γιορτές του Δάσους 2017. Γιατί ο Ευρυτανικός Παλμός δεν θα είναι φέτος χορηγός επικοινωνίας.

 

Κοινοποιήθηκε χθες 18 Ιουλίου επίσημα από τον Δήμο Καρπενησίου το τελικό πρόγραμμα των φετινών Γιορτών του Δάσους και όπως μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να διαπιστώσει, ξεφυλλίζοντας το σχετικό πρόγραμμα, ο Ευρυτανικός Παλμός φέτος απουσιάζει από την χορηγία επικοινωνίας. Η πραγματικά λυπηρή και απογοητευτική αυτή εξέλιξη προέκυψε μοιραία μετά από μια σειρά συζητήσεων, υποσχέσεων και απολογιών που εδώ και μήνες δόθηκαν από την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, μιας και ο Δήμος Καρπενησίου δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να επικοινωνήσει με τον Ευρυτανικό Παλμό.

Το πραγματικά απίστευτο ιστορικό ξεκινάει μισό χρόνο πριν, όταν και ανακοινώθηκε από τον Δήμο Καρπενησίου το αντίστοιχο πρόγραμμα γιορτών για τα Χριστούγεννα 2016 – Πρωτοχρονιά 2017. Τότε άφωνοι είδαμε ένα πρόγραμμα που μας συμπεριλάμβανε ως χορηγούς επικοινωνίας, χωρίς ποτέ κανείς να έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί μας, χωρίς ποτέ να έχουμε σχετική αλληλογραφία με την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ ή τον Δήμο Καρπενησίου και χρησιμοποιώντας ως διακριτικό τίτλο, λογότυπο διαφορετικό από αυτό του Ευρυτανικού Παλμού. Και το χειρότερο από όλα τα παραπάνω ατοπήματα, είναι ότι μας συμπεριλάμβανε στους χορηγούς επικοινωνίας, χωρίς ποτέ να έχουμε ενημερωθεί για το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων και Πρωτοχρονιάτικων εορτασμών έγκαιρα, προκειμένου ως υποτιθέμενοι χορηγοί επικοινωνίας, να διαφημίσουμε και να επικοινωνήσουμε τις εκδηλώσεις έγκαιρα. Παρόμοιο το σκηνικό και στις Αποκριάτικες Γιορτές 2017, με μοναδική διαφορά ότι έγινε ένα τηλεφώνημα από την πλευρά της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ για να δοθεί η έγκριση της χορηγίας επικοινωνίας, αλλά η ουσία της υπόθεσης παρέμενε η ίδια. Ο Ευρυτανικός Παλμός έμαθε για τις εκδηλώσεις από ένα δελτίου τύπου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξή τους και φυσικά παρακολουθώντας στωικά και για άλλη μια φορά, την ανακοίνωση των εκδηλώσεων να δημοσιεύονται ξανά, μόνο από ένα, ίδιο σε κάθε περίπτωση, έντυπο μέσο του νομού. Στις έντονες διαμαρτυρίες του Ευρυτανικού Παλμού, η απάντηση ήταν ξανά απολογητική από την πλευρά της ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ, με την δέσμευση ότι θα φρόντιζαν μελλοντικά να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους, κάνοντας δηλαδή το αυτονόητο, να ενημερώνουν έγκαιρα και από κοινού όλα τα ΜΜΕ που επιλέγουν για να υποστηρίζουν τις δράσεις του Δήμου. Η απάντηση του Ευρυτανικού Παλμού ήταν κάθετη και καθαρή. Θα ήταν η τελευταία φορά που ο Ευρυτανικός Παλμός θα αποτελούσε το ‘‘άλλοθι’’ του Δήμου Καρπενησίου για δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση, εξωστρέφεια και όχι διάκριση.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, με τις φετινές Γιορτές του Δάσους, όπου έχουμε μια από τα ίδια, με τον Δήμο Καρπενησίου να ‘‘πετάει το γάντι’’ στον Ευρυτανικό Παλμό. Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται και ανακοινώνονται με δημοσίευμα στο ίδιο τοπικό ΜΜΕ, στις 21 Ιουνίου και αμέσως μετά ακολουθεί επικοινωνία μας με την ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ για να δοθούν οι σχετικές διευκρινήσεις. Με πραγματική απογοήτευση και λύπη ακούσαμε τις ίδιες απολογίες που είχαμε ακούσει πριν έξι μήνες, για έλλειψη σωστού συντονισμού και οργάνωσης. Όπως ήταν φυσικό ο Ευρυτανικός Παλμός ‘‘σήκωσε το γάντι’’ και αποφάσισε να μην δώσει την χορηγία επικοινωνίας στις φετινές Γιορτές του Δάσους και να βάλει ένα τέλος σε αυτή την φανερή όχι μόνο διάκριση, αλλά και απαξίωση της δουλειάς μας. Ο κοινός νους μπορεί να καταλάβει ότι όταν επιλέγονται μέσα για να επικοινωνήσουν μια εκδήλωση, δεν είναι ούτε λογικό, αλλά ούτε και δίκαιο, ένα από αυτά να προηγείται και τα υπόλοιπα για να τους ‘‘ρίξουν στάχτη στα μάτια’’ απλά να χρησιμοποιούνται ως χορηγοί αναφορικά, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή. Η απόφαση που αναγκαστικά με λύπη έπρεπε να λάβουμε, αν θέλαμε να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων σε καμία περίπτωση δεν μας χαροποιεί, μιας και αποδεδειγμένα και με απολύτως κανένα όφελος , πάντα στηρίζουμε τον Δήμο Καρπενησίου και τις δράσεις του. Έτσι και φέτος θα ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή να μπορούσαμε να υποστηρίξουμε και να επικοινωνήσουμε τις Γιορτές του Δάσους που εδώ και χρόνια έχουν αγαπηθεί από τους Καρπενησιώτες και ανήκουν σε αυτούς, αλλά δυστυχώς η αντιμετώπιση που λάβαμε δεν μας άφησε αυτό το περιθώριο. Και φυσικά ο Ευρυτανικός Παλμός δεν ήταν ο μόνος που αντέδρασε, μιας και το ρεπορτάζ που κάναμε, αποδεικνύει ότι σε αυτή την άνιση αντιμετώπιση και όλα τα υπόλοιπα μέσα, εκτός ‘‘των εκλεκτών’’ έχουν πολλές φορές εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους στην επιλεκτική αντιμετώπιση.

Φαίνεται από τα γεγονότα ότι ο Δήμος Καρπενησίου δεν έχει ανάγκη από την υποστήριξη συνολικά όλων των μέσων και έχει επιλέξει ελίτ πολιτική και εκλεκτά πρόσωπα για να επικοινωνεί όχι μόνο τις εκδηλώσεις αλλά και όλη την ατζέντα του. Φαίνεται επίσης ότι η προσπάθεια που εδώ και περίπου ένα χρόνο κάνουμε μέσα από τις σελίδες του Ευρυτανικού Παλμού, προσπάθεια νέων ανθρώπων, χωρίς πολιτικές και οικονομικές πλάτες, σκιερές βοήθειες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αφήνει αδιάφορη την ηγεσία του Δήμου Καρπενησίου. Φαίνεται τέλος ότι η απαξίωση αυτή καταλήγει στους αναγνώστες του Ευρυτανικού Παλμού, που μοιραία δεν ενημερώνονται έγκαιρα για την πόλη τους, για θέματα που δεν αποτελούν δημοσιογραφικές επιτυχίες και αποκλειστικότητες, αλλά αποτελούν κοινωνικό αγαθό.

Η απόφαση μας σίγουρα δεν αποτελεί κάποια μορφή ‘‘ανταρσίας’’, αλλά είναι ο μοναδικός, καθαρός και ειλικρινής τρόπος, απέναντι στη δουλειά μας και στους αναγνώστες μας, να δείξουμε ότι δεν συναινούμε στην ανισότητα και την διάκριση. Η απόφαση αυτή είναι επίσης και ο τρόπος να δείξουμε και να αποδείξουμε ότι ο Ευρυτανικός Παλμός εργάζεται σκληρά πάνω σε ένα όραμα, που πριν από ένα χρόνο ήταν απλά στα μυαλά και στις ψυχές μας, αλλά ήταν γεμάτο από τις αρχές και τις αρετές που μας παρέδωσαν οι γονείς μας, η παράδοση και το Ευρυτανικό αίμα μας και που μας είναι αδύνατο να αρνηθούμε. Σε αυτόν τον όχι και τόσο στρωμένο με αγαθότητα και άνθη κόσμο των ΜΜΕ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το ίδιο όραμα και το όλο και μεγαλύτερο αγκάλιασμα των αναγνωστών μας και των Ευρυτάνων, θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανεξαρτησία και ελευθερία του τύπου. Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε ότι από δω και στο εξής, όταν ο Δήμος Καρπενησίου αποφασίσει πραγματικά ότι μπορούμε κάπου να γίνουμε αρωγοί του έργου του, με ίση αντιμετώπιση και συνέπεια λόγων, ο Ευρυτανικός Παλμός με χαρά θα σταθεί στο πλευρό του, θα τον υποστηρίξει και θα επικοινωνήσει τις δράσεις του.

 

Σίγουρα λοιπόν οι Γιορτές του Δάσους θα πραγματοποιηθούν φέτος χωρίς την χορηγία επικοινωνίας του Ευρυτανικού Παλμού και σίγουρα ο Ευρυτανικός Παλμός θα κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη χωρίς την υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου. Αλλά ένα είναι βέβαιο… ότι ‘‘ουδέν κακόν αμιγές καλού’’ και φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε με την πένα μας τις εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού, χαλαρά και με αντικειμενικότητα, αφού όπως συμβαίνει πάντα ο εκάστοτε χορηγός επικοινωνίας ‘‘δεν δικαιούται’’ να έχει προσωπική άποψη για ό,τι αναλαμβάνει να επικοινωνήσει. Ο Ευρυτανικός Παλμός θα τιμήσει τις φετινές Γιορτές Δάσους, θα τις παρακολουθήσει και θα καταγράψει δημιουργικά και απρόσκοπτα την εμπειρία των φετινών καλοκαιρινών γιορτών. Και υπόσχεται σε φίλους και αναγνώστες, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτόν τον ένα χρόνο κοινής πορείας, ότι οι 11 αποκλειστικές συνεντεύξεις και τα 16 αποκλειστικά ρεπορτάζ αυτού του τελευταίου χρόνου, θα γίνουν πολλά περισσότερα και θα αποτελέσουν την δύναμή μας για ελευθεροτυπία και θάρρος, για να έχει η πένα του Ευρυτανικού Παλμού πολύ, πολύ μελάνι ακόμα.