Ένα απόγευμα γεμάτο Καρπενήσι, γεμάτο ιστορία, λογοτεχνία και μουσική με κεντρικό πρόσωπο έναν εμβληματικό ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, τον Θανάση Καρπενησιώτη, χθες στην αίθουσα τέχνης Ιανός. Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Θανάσης Καρπενησιώτης» του δημοσιογράφου Δημήτρη Ευαγγελοδήμου που διοργάνωσαν την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», οι εκδόσεις Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος και ο Ιανός κίνησε το ενδιαφέρον δεκάδων φίλων, ιδιαίτερα Ευρυτάνων.

Στην εκδήλωση, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, τιμήθηκε η μνήμη του ήρωα Θανάση Καρπενησιώτη ακριβώς 199 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες: Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διάβηκε τον Προύθο, στις 24 Φεβρουαρίου εξέδωσε το ιδεολογικό μανιφέστο της Επανάστασης «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδας» και στις 26 Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης Μολδαβίας και Σουτσεάβας Βενιαμίν ευλόγησε τα όπλα των επαναστατών.

Εκτός από το βιβλίο, που βιογραφείται με μυθιστορηματική αφήγηση, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και μια νέα ιδεατή προσωπογραφία του ήρωα Θανάση Καρπενησιώτη, φιλοτεχνημένη από τον καταξιωμένο ζωγράφο Γιάννη Αδαμάκη.

Για το βιβλίο, για την ιστορία του Υψηλάντειου κινήματος και για την ηρωική εθελοθυσία του Θανάση Καρπενησιώτη μίλησαν οι καθηγητές ιστορίες δρ Γιάννης Γιαννόπουλος και δρ Ανδρέας Κούκος, ενώ ο συγγραφέας Δημήτρης Ευαγγελοδήμος αναφέρθηκε στα ιστορικά παράδοξα εκείνης της εποχής. Ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης εξήγησε την έμπνευση της ιδεατής απεικόνισης του ήρωα, η οποία εντάσσεται, όπως είπε, σε μια γενικότερη δουλειά του ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε με παραστατικό τρόπο και έντονο συναισθηματισμό ο ηθοποιός Βασίλης Παλαιολόγος. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου και προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Μαρία Παπαϊωάννου. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε εκ μέρους του Ιανού ο Παναγιώτης Καφούσιας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν καταιγισμό από νότες. Ο πιανίστας Μάρκος Κώτσιας και ο βιολιστής Βασίλης Ραψανιώτης (αμφότεροι έλκοντες την καταγωγή από την Ευρυτανία!) απέδωσαν τρία αποσπάσματα (Ηπειρώτικος, Τσάμικος, Κλέφτικος) από τα Δημοτικά του Νίκου Σκαλκώτα καθώς και το τραγούδι του Κατσαντώνη σε δική τους εντυπωσιακή διασκευή.

Ανάμεσα σε αυτούς που παραβρέθηκαν: Η πρώην υπουργός Κέλλυ Μπουρδάρα, ο π. βουλευτής Ηλίας Καρανίκας, ο π. βουλευτής Θωμάς Κώτσιας, η υπ. βουλευτής Τζίνα Οικονόμου, η υπ. Βουλευτής Όλγα Οικονόμου, ο πρόεδρος της Eurobank καθηγητής Γιώργος Ζανιάς, το μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων δικηγόρος Δημήτρης Ευαγγελοδήμος, ο π. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης καθηγητής Ηλίας Ντζιώρας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Λάμπρος Ηλίας, οι συγγραφείς Πάνος Νιαβής και Κώστας Μπουμπουρής, ο Πάνος Λώλος, Εμπορικός Διευθυντής της ElvalHalcor και μέλος ΔΣ «Ελληνική Παραγωγή», ο καθηγητής του ΑΠΘ Νότης Μαντζούφας, ο συγγραφέας Θάνος Παρούτσας, ο καθηγητής ΕΜΠ Γιώργος Γιαννίτσαρης κ.ά.. Το φωτορεπορτάζ είναι του Ηλία Προβόπουλου.

Ο συγγραφέας υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου. Ορθιοι ο Κώστας Μπουμπουρής και η Μαρία Παπαϊωάννου, κρατώντας την προσωπογραφία του Θανάση Καρπενησιώτη του ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκη.




Ο καθηγητής Γιάννης Γιαννόπουλος, ο καθηγητής Ανδρέας Κούκος, ο Δημήτρης Ευαγγελοδήμος, ο ηθοποιός Βασίλης Παλαιολόγος και ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.