Σε μια θρυλική μορφή που συνδέει τον θρύλο και την ιστορία, τον Αγραφιώτη Κατσαντώνη, θα αφιερωθούν από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, 10 επεισόδια για τη ζωή και τη δράση του Αντώνη Μακρυγιάννη – Κατσαντώνη. Το αφιέρωμα θα γίνει στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21, και θα βασίζεται στο έργο του Κωνσταντίνου Ράμφου.

     Το έργο του Κωνσαντίνου Ράμφου για τον Κατσαντώνη,  που κυκλοφόρησε το 1862, υμνεί μεν τους αγώνες και την παληκαριά του Αγραφιώτη Κλέφτη,  αλλά δεν βασίζεται σε κανένα ιστορικό στοιχείο και έχει καταγραφεί σαν ένα λογοτεχνικό μυθιστόρημα ή κατ΄ άλλους,  σε «συγγραφή μυθιστορίας με ιστορικό περιεχόμενο». Στην προκειμένη περίπτωση  στον Κατσαντώνη του Ράμφου,  απουσιάζει παντελώς  το ιστορικό περιεχόμενο.

Το πρώτο από τα δέκα επεισόδια, διάρκειας 50΄ λεπτών,  θα μεταδοθεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 και κάθε Σάββατο, στις 16:00, από την εκπομπή «Λογοτεχνική Σειρά» από τη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος.

Το έργο

Η ζωή και η δράση του Αντώνη Μακρυγιάννη (1775-1809), του ονομαστού Κατσαντώνη, ηρωικού Κλέφτη της προεπαναστατικής περιόδου, αποτυπώνεται στο έργο του Χιώτη εμπόρου και Φιλικού Κωνσταντίνου Ράμφου. Το έργο μεταδόθηκε πρώτη φορά σε 29 επεισόδια, από την εκπομπή «Θεατρικές Σειρές του Β΄ Προγράμματος», το 1980. Στον ρόλο του Κατσαντώνη, ο Γιάννης Βόγλης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου, Αλέξης Σταυράκης, Γρηγόρης Βαφιάς, Λάμπρος Τσάγκας, Λούλα Ιωαννίδου, Ιορδάνης Μαρίνος, Ιλιάς Λαμπρίδου, Σοφία Μυρμηγκίδου, Βέτα Προέδρου, Αλέκα Μαβίλη, Τόλης Πολάτος, Κώστας Ναός, Γιώργος Κωνσταντής.

Ο ιστορικός ερευνητής Ηλίας Μπουμπουρής μας παραθέτει ένα μοναδικό απόσπασμα από τον πρόλογο της Αικατερίνης Κουμαριανού,  στο βιβλίο του Ράμφου,  που επανεκδόθηκε το 1994 από το ίδρυμα Ουράνη , με τίτλο ‘Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ  ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ’. Στην σελίδα  39 αναφέρει: «Είναι φανερό ότι οι μυθιστορίες  του  αποτελούν προϊόντα επεξεργασίας  όχι μόνο ως προς την ακρίβεια και πιστότητα ιστορικών δεδομένων, αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίον ο συγγραφέας τα αναπλάθει  προσπαθώντας να εξισορροπεί , σε σοφά κατανεμημένες δόσεις την ιστορία , τον μύθο , την μυθιστορηματική πλοκή»

…….

Κάπου ξεχάστηκε η δόση της ιστορίας.

Και δυστυχώς  έμεινε η παραμυθία του Ράμφου,  στη φαντασία του οποίου ο Βελή Γκέκας σκοτώθηκε , ( σελ 83), σε άγνωστη πεδιάδα …στο ξενοδοχείο του Σίμου:

 …«Ο Βελή Γκέκας διήρχετο την οδόν την άγουσαν εις το ξενοδοχείον του Σίμου……ανέβη  εις την  λιθόστρωτον, ώστε προχωρών επλησίασε την θέσιν, ήν κατείχεν ο Κατσαντώνης και οι σύντροφόι του μέχρι τριάκοντα βημάτων».

* Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma