Μετά τον εμφύλιο για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό αυτός ο μήνας έχει συσσωρεύσει πολλά και συνταρακτικά γεγονότα που σημάδεψαν ποικιλοτρόπως τη ζωή του τόπου. Ο καυτός Ιούλιος του 1965 με τα ‘’Ιουλιανά’’ και τους ‘’αποστάτες’’ άνοιξε ένα μακρύ και πολυκύμαντο κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας, που οδήγησε αργότερα στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος με την επιβολή της 7χρονης δικτατορίας λίγο αργότερα. Τα ‘’Ιουλιανά’’ ξεκίνησαν  με την παραίτηση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου και συνεχίστηκαν για 70 ημέρες με την εναλλαγή τριών πρωθυπουργών με τους ‘’αποστάτες’’ πολιτικούς δίπλα τους. Οι κυριότεροι βουλευτές εξ αυτών, που ορκίστηκαν και υπουργοί τότε με τις ευλογίες των Ανακτόρων ήταν ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, ο Σπύρος Κωστόπουλος, ο Ιωάννης Τούμπας και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στις 15 Ιουλίου 1974 έγινε η πραξικοπηματική ενέργεια για την ανατροπή του Εθνάρχου Μακαρίου στην Κύπρο, που διατάχτηκε από τη Χούντα των Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την Κυπριακή Εθνοφρουρά σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β’. Οι πραξικοπηματίες ανέτρεψαν το Μακάριο, με στόχο  την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, μια ιδέα υποκινούμενη από τον Αμερικανικό παράγοντα. Από ‘κει και μετά άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Στις 20 Ιουλίου 1974, και ώρα 06.30 άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, στην περιοχή της βόρειας πλευράς του νησιού. Μέσα σε τρείς ημέρες οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη. Η τουρκική πολεμική επιχείρηση  έμεινε ως ‘’Αττίλας’’, υπό τον Αντιστράτηγο Νουρεσίν Ερσίν, εκλεκτό του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ.  Ονομάστηκε  από την γείτονα χώρα αυτή η επίθεση ως ‘’Ειρηνευτική επέμβαση’’, νομιμοποιούμενη από το άρθρο 4 της Συνθήκης εγγυήσεων (Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου).

Από ελληνικής πλευράς στις 08.30’ της 20ης Ιουλίου ανακοινώθηκε η τουρκική επίθεση στην Κύπρο και στις 11.00’ διατάχτηκε γενική επιστράτευση, που κατέληξε σε μεγάλο φιάσκο. Δύο ελληνικά υποβρύχια  που κατευθύνθηκαν  προς τον λιμένα της Κερύνειας, ανακλήθηκαν κι επέστρεψαν. Την 02.00’ στις 22 Ιουλίου δώδεκα ελληνικά μεταγωγικά αεροπλάνα που μετέφεραν έλληνες καταδρομείς στο νησί, βλήθηκαν κατά λάθος  από φίλια αντιαεροπορικά πυρά με αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός και να σκοτωθούν οι 4 πιλότοι και οι 27 επιβαίνοντες καταδρομείς. Από τα υπόλοιπα, 2 έπαθαν σοβαρές ζημιές. Οι μονάδες της ΕΛΔΥΚ (12.000 άνδρες) πολέμησαν με αυταπάρνηση, αλλά μάταια. Τελικά το 34% του νησιού κατελήφθη απ’ τους Τούρκους. Έγινε ανακωχή με την διαμεσολάβηση των Μεγάλων δυνάμεων, αλλά στις 14 Αυγούστου οι συνομιλίες ναυάγησαν με αποτέλεσμα τον ‘’Αττίλα 2’’ και την κατάληψη συνολικά το 37% του νησιού με τα γνωστά δεινά. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η κατοχή της μέχρι σήμερα αποτελεί ένα διεθνές έγκλημα και την τελευταία τραγωδία του Ελληνισμού μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος συνεχίζονται διαχρονικά, δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα με την αδιαλλαξία των εισβολέων Τούρκων.  

Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι!