Το νέο βιβλίο του Κώστα Μπουμπουρή

Σε πείσμα των καιρών και εν όψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση ’21 εκδόθηκε το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα και συνεργάτη του ‘Ευρυτανικού Παλμού’ με τίτλο “Ο κλεφταρματολός Γιάννης Φραγκίστας” από τις εκδόσεις “Μπατσιούλας”. Είναι η πρώτη μέχρι στιγμής αποκλειστική βιογραφία και δράση του ηρωικού Αγραφιώτη κλεφταρματολού. Είναι αποτέλεσμα 2ετους έρευνας από διάσπαρτες αποσπασματικές αναφορές ιστορικών, της παράδοσης και του θρύλου, των ενθυμημάτων και των σπάνιων κειμηλίων (αποτυπωμένα στο βιβλίο) από τον τρισέγγονο του ήρωα, Νίκο Φραγκίστα, γόνο της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Φραγκίστα. Γεννήθηκε στη σημερινή Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας το 1764, ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη, που μετά το χαμό του, αφοσιώθηκε μέχρι τέλους στον μεγάλο Στρατάρχη της Ρούμελης Γεώργιο Καραϊσκάκη.

‘‘Πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη και του Καραϊσκάκη, και μετά ως οπλαρχηγός, επί 40  ολόκληρα χρόνια πολέμησε τον Τούρκο. Ήταν απ’ αυτούς που είδαν την πατρίδα τους λευτέρη. Εκτός από τους γνωστούς ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης  του ’21 με τα μεγάλα κατορθώματά τους είναι και εκείνοι  που ακολούθησαν αυτούς τους μπροστάρηδες με αυταπάρνηση και αφοσίωση για να πετύχει η Εθνική Παλιγγενεσία μετά από 400 χρόνια Οθωμανικής δουλείας. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο κλεφταρματολός Γιάννης Φραγκίστας’’, σχολίασε σχετικά με τον ήρωα ο κ. Μπουμουρής.

Η παρουσίαση του βιβλίου αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνει το καλοκαίρι στην γενέτειρα του κλεφταρματολού, αλλά και σε τόπους που πέρασε κατά την 40χρονη συνεχή πολεμική του δράση κατά των Τούρκων.