Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος

Ανοιχτοί οι δρόμοι παρόλο τον παγετό

Οι αντιδράσεις

Στα λευκά ντύθηκε ολόκληρη η Ευρυτανία με την άφιξη του καιρικού φαινομένου ‘’Λέανδρος’’, το οποίο μαζί με τα πρώτα χιόνια έφερε και χαμηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν ακόμη και τους -7 βαθμούς κελσίου. Αναλυτικότερα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων την Πέμπτη14 Ιανουαρίου 2021, ενημερώνοντας όλους τους φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα που πιθανόν να παρουσιαστούν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος. Από το βράδυ της Παρασκευής ο καιρός παρουσίασε επιδείνωση και συγκεκριμένα το ‘κύμα’ του χιονιά ξεκίνησε στη Μακεδονία και τη Θράκη (ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές), στη Θεσσαλία (400 μέτρα) και στα ορεινά -ημιορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής χώρας. Όσον αφορά την Ευρυτανία, από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε να χιονίζει, ενώ το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις, με κύριο στοιχείο τις επόμενες ημέρες, τον έντονο παγετό. Η θερμοκρασία κινήθηκε υπό του μηδενός αγγίζοντας αργά το βράδυ τους -7 έως -10 βαθμούς κελσίου.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Σε επιφυλακή τέθηκαν όλες οι υπηρεσίες και όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός προχώρησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου 2021 σε τηλεδιάσκεψη με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και τον Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, ενώ παραμένει ανοιχτή η επικοινωνία με όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ. Να σημειωθεί ότι ενεργοποιήθηκαν 29 σημεία αποθήκευσης και διάθεσης αλατιού με επαρκείς ποσότητες, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονταν 35 ιδιόκτητα και περί τα 250 έτοιμα προς μίσθωση εκχιονιστικά μηχανήματα, γκρέιντερ, αλατιέρες και πολυμηχανήματα, τα οποία αξιοποιήθηκαν καταλλήλως. Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης συμμετείχε σε ευρεία τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά και συναρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Υποδομών, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρειες, ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ.Ε., παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων και λοιποί), ώστε να επικαιροποιηθεί – επιβεβαιωθεί ο εθνικός συντονισμός των δυνάμεων για το κύμα κακοκαιρίας που εξελίχθηκε τις μέρες του Σαββατοκύριακου. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε «Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του καιρικού φαινομένου «Λέανδρος». Όμως, κάθε φαινόμενο θέλει προσοχή από όλους μας. Παρακαλώ να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας και να τηρούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας».

Στους δρόμους και η Π.Ε Ευρυτανίας

Από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός δήλωσε ότι η ΠΕ Ευρυτανίας είναι έτοιμη για την κακοκαιρία με κάθε μέσο. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, όπως ο ίδιος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη μάχη ρίχτηκαν 24 μηχανήματα (14 εκχιονιστικά και 10 Γκρέιντερ) που από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το «Λέανδρο». Το οδικό δίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας έμεινε ανοιχτό χωρίς να δημιουργείται κανένα κώλυμα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρο τον Νομό Ευρυτανίας, γεγονός που εκτιμήθηκε τουλάχιστον από όσους έπρεπε να μετακινηθούν.

Οι αντιδράσεις των πολιτών

Βέβαια, υπήρξαν και οι φωνές που μίλησαν για υπερβάλλοντα ζήλο από την πλευρά της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση μιας σχετικά ήπιας κακοκαιρίας, με λίγα για την εποχή και την περιοχή, χιόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από τις ουκ ολίγες παρεμβάσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι και το κείμενο του Συλλόγου Αγίας Τριάδας Καρπενησίου σχετικά με την ετοιμότητα της Αντιπεριφέρειας και του μηχανοκίνητου στόλου της που τέθηκε σε εφαρμογή, το οποίο ανέφερε τα εξής:

«24 μηχανήματα έριξε στην μάχη, λέει η Περιφέρεια, για τον Αγώνα έναντι του Λέανδρου που είχε δεν είχε 10-15 πόντους χιονιού. Αναρωτιέμαι, πόσα μηχανήματα έχει ακόμα η Περιφέρεια; Αφού με την καραντίνα και χωρίς χιονοδρομικό, τα μηχανήματα Δεν θα είχαν ιδιαίτερη επιβάρυνση όγκου δουλειάς… Δηλαδή σύμφωνα με μαθηματικές εξισώσεις, στο Ένα καί Ενάμιση μέτρο χιόνι θα ρίξει 65 μηχανήματα;;; Είδομεν Κύριοι… διότι οκ Καλή η προσπάθεια σας καί ο κόπος εργασίας των χειριστών και των σύν αυτώ, αλλά μην ξεχνάτε πώς αυτή είναι η Δουλειά σας. Πληρώνεστε για νά έχετε δρόμους καθαρούς και ανοιχτούς. Καί Αν μέχρι τώρα ΔΕΝ είχε χιονίσει, ΔΕΝ θά μπορούσαμε να σάς κρίνουμε.. Καί επειδή πίσω έχει η αχλάδα τήν ουρά, μήν τυχόν καί ρίξει τόν Φλεβάρη κάνα δύο μέτρα καί έχετε μόνο δέκα μηχανήματα καί αυτά γύρω από Την πλατεία Καρπενησίου, τότε αλίμονο σας…. Φιλικά πάντα μιλάω…».

Παράλληλα αρνητικά ήταν τα σχόλια που ακούστηκαν και από τους πολίτες σχετικά με την καθαριότητα των χώρων στάθμευσης στο Καρπενήσι, στους οποίους λόγω του παγωμένου πλέον χιονιού είναι δύσκολο να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα, αλλά και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες στο κέντρο του Καρπενησίου.