Μπαρούτι, αναταραχή και δυσωδία η επικαιρότητα. Οι “μπαχαλάκηδες” και αντιεξουσιαστές στα κάγκελα κατά την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Συναγερμός στην Ελληνική Αστυνομία, όπως και κάθε χρόνο βέβαια. (Ευτυχώς αυτή τη φορά τα επεισόδια περιορισμένα). Το προσφυγο-μεταναστευτικό πρόβλημα τείνει να γίνει μη διαχειρίσιμο. Παράλληλα, η εμφάνιση του κατηγορούμενου Κώστα Φρουζή, πρώην αξιωματούχου της NOVARTIS, στην προανακριτική επιτροπή αποτελεί πρόκληση για την ίδια την κοινωνία. Στην εναγώνια προσπάθειά του  να φανεί αρεστός στο νέο σύστημα εξουσίας, δεν διστάζει να λασπώσει εισαγγελείς και οποιονδήποτε άλλον, επικαλούμενος διάφορους φανταστικούς διαλόγους.

Τι να πρωτογράψει και να πει κανείς! Από την παρούσα στήλη θα αποστασιοποιηθούμε από την εσωτερική επικαιρότητα και θα πετάξουμε λίγο μακριά, στο Λονδίνο, με αφορμή μια σημαντική και αισιόδοξη είδηση. Ο έγκριτος δημοσιογράφος Ντένις Μάκ Σέιν, της πασίγνωστης εφημερίδας  INDEPENENT News, γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο του: “Ο Μπόρις Τζόνσον θα διορθώσει τις αδικίες της αποικιοκρατίας και θα επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα; Ας γελάσω”.

ΟΒρετανός αρθρογράφος κάνει λόγο για κλοπή των Μαρμάρων από τον Έλγιν, χαρακτηρίζοντας την πατρίδα του “μόνη χώρα στην Ιστορία που επιτέθηκε στο Μνημείο”. Στο άρθρο του παρουσιάζεται ένα αναλυτικό και τεκμηριωμένο ιστορικό της υπόθεσης, από το πώς έγινε η αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα, μέχρι και τις αρνήσεις των εκάστοτε  βρετανικών κυβερνήσεων να τα επιστρέψουν. Γράφει, πως “…το μεγαλύτερο μέρος της κλεμμένης τέχνης του 20ου αιώνα έχει επιστραφεί στους ιδιοκτήτες ή στα μουσεία και τους ιστορικούς τόπους από τους οποίους είχε λεηλατηθεί. Όμως στο Λονδίνο υπάρχει το μεγαλύτερο παράδειγμα κλεμμένης τέχνης, που εξακολουθεί να παρακρατείται από τους νόμιμους ιδιοκτήτες του. Ακόμη και οι Ναζί δεν επεδίωξαν να κλέψουν από τον Παρθενώνα τους θησαυρούς του…”    

Το πώς εκλάπησαν τα Μάρμαρα από τον ανεκδιήγητο Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους του Έλληνες. Παρά τις προσπάθειες όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, για την πολυπόθητη επιστροφή των κλοπιμαίων στον φυσικό τους χώρο, τίποτα δεν επετεύχθη. Μόνο ένα από τα μάρμαρα του Παρθενώνα που επιστράφηκαν είναι το “Τμήμα του Παλέρμο”. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό 2.500 ετών, του ποδιού και του φορέματος της θεάς Αρτέμιδος. Το συγκεκριμένο τμήμα αφαιρέθηκε κι αυτό από τον Έλγιν και δωρίθηκε στον τότε Βρετανό πρόξενο της Σικελίας στα 1816. Στις 24-9-2008 η 13ετής προσπάθεια  της Ελλάδας ολοκληρώθηκε  και  ο Ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μετέφερε το μάρμαρο στην Αθήνα. Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε πως θα ενδυνάμωνε τη θέση της Ελλάδας στην προσπάθεια να φέρει πίσω και τα υπόλοιπα Ελγίνεια Μάρμαρα. Μάταια μέχρι στιγμής όμως.  

Η μεγαλύτερη μάχη για την επιστροφή των κλεμμένων Μαρμάρων έγινε από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη με την ιδιότητα της υπουργού Πολιτισμού, αλλά κυρίως με το εκρηκτικό της πάθος και τη στόφα της σταρ. Έκανε “σημαία” την επιστροφή των Μαρμάρων στον Παρθενώνα μέχρι την τελευταία της πνοή. Η τελευταία της δήλωση για το όλο θέμα είναι χαρακτηριστική : “Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα, προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ”.

Μήπως από τον απρόβλεπτο Μπόρις Τζόνσον μπορούμε να περιμένουμε κάτι; Αλλά κι αυτός ανεκδιήγητος είναι,  φαίνεται με την όλη αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του..!

                                                       Κώστας Μπουμπουρής

                                                 Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                    (k.boubouris@yahoo.gr)