Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουλίου η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού βιντεοεπικοινωνίας (relay service) για κωφούς και βαρήκοους στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Λαϊκό», παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Πρόκειται για μία καινοτόμο υπηρεσία, σκοπός της οποίας είναι η παροχή δωρεάν τηλεδιερμηνείας σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο, από πιστοποιημένους διερμηνείς για κωφούς και βαρήκοους.

Διερμηνείς του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ), εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη νοηματική, μέσω μίας ειδικής για βιντεοτηλεπικοινωνία εφαρμογής.

Από το 2019, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά διαμορφωμένη από το ΕΙΚ πλατφόρμα στον υπολογιστή τους, την οποία οι ενδιαφερόμενοι «κατεβάζουν» στα κινητά τους τηλέφωνα και έτσι παρέχεται διερμηνεία εξ αποστάσεως σε κωφά και βαρήκοα άτομα σε όλη την Ελλάδα, είτε μέσω νοηματικής ή και μέσω γραπτού μηνύματος ή ακόμα και με χειλεανάγνωση, ανάλογα με τον τρόπο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο καλών κωφός ή βαρήκοος. Με την υπηρεσία αυτή, μπορούν να συνομιλούν πλέον ανεμπόδιστα στο τηλέφωνο με οποιονδήποτε ακούοντα σε πραγματικό χρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σήμερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατόπιν συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, του ΕΙΚ και του υπουργείου Υγείας, τέθηκαν σε λειτουργία 20 σταθμοί σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά στη χώρα μας αναμένεται να λειτουργήσουν πιλοτικά για ένα έτος 30 σταθμοί σε κομβικά σημεία δημόσιων υπηρεσιών και φορέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Περιφέρειες, αεροδρόμια και μετρό. (Πηγή: Newsbeast.gr)