Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μητρόπουλος, Ηγούμενος της Μονής Παναγίας Σπηλιάς είναι ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος, αλλά και ένας από τους καλύτερους μάγειρες. Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, αν βρεθεί κανείς στην ιστορική Μονή των Αγράφων θα δεχθεί την Αβραμιαία φιλοξενία του πατρός Νεκταρίου, θα πιει κλασσικό, βαρύ, Ελληνικό καφέ και θα γευτεί κεράσματα φτιαγμένα από τα χέρια του. Το πρόγραμμα του Ηγουμένου της Μονής δεν διαφέρει από αυτό άλλων Μονών, όμως επειδή εγκαταβιεί μόνος του είναι υπεύθυνος και για όλα τα υπόλοιπα. Δηλαδή από τη φροντίδα του κήπου και οικοδομικές εργασίες, μέχρι τη μαγειρική, που αποτελεί τη μεγάλη του αγάπη.

Ο πατέρας Νεκτάριος, ετοιμάζει παστουρμά αρμένικο, σουτζουκάκια σμυρνέϊκα με “κιμά” από χταπόδι, μοναδικής νοστιμιάς αλάδωτες σούπες, παραδοσιακά τουρσιά από τον Πόντο, ακόμη και… νηστίσιμο μιλφέιγ.

Σουτζουκάκια σμυρνέϊκα με “κιμά” από χταπόδι

Η Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιάς βρίσκεται στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά του Δήμου Αργιθέας, μέσα σε δύσβατο τόπο, διακρίνουμε την Ι. Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Είναι κτισμένη στην εξοχή ενός βράχου σε υψόμετρο 800μ. Ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές μοιάζει με γαλάζια πέτρα ριγμένη στο πράσινο των Αγράφων και η θέα ψηλά από το δρόμο είναι εξαιρετική. Είναι σαν να έχει κρεμαστεί από τον απότομο βράχο και προκαλεί δέος στον προσκυνητή.