Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

13743

Η ανακοίνωση της οικογένειάς του

Στα 85 του χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή, ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ενώ πέρασε από πολλές θέσεις ευθύνης. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω των social media του ίδιου:

«Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη» αναφέρει η ανάρτηση.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1938 και υπήρξε για δεκαετίες βουλευτής αλλά και υπουργός με αρκετά και διαφορετικά χαρτοφυλάκια. Υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, Μεταφορών και Πολιτισμού.

Υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου μεταξύ Οκτωβρίου του 2009 και Μαΐου του 2012 αλλά και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας την ίδια περίοδο.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1938 και καταγόταν από οικογένεια στρατιωτικών. Ο πατέρας του, Γεώργιος Πάγκαλος, υπήρξε Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας και διετέλεσε Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Από την πλευρά του πατέρα του ήταν ανιψιός του Αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Θησέα Παγκάλου και εγγονός του ομώνυμου στρατηγού και δικτάτορα Θεόδωρου Δ. Πάγκαλου.

Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύσσεται το 1973 διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 (Πάνθεον-Σορβόννη). Από το 1969 έως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» και της αριστερής «Δημοκρατικής Αντίστασης Σπουδαστών». Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ μέχρι το 1968 και στη συνέχεια πέρασε στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος Ελευσίνας, όμως κατετάγη τρίτος.

Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Αττικής το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες πήρε μέρος. (Πηγή: newsbeast.gr)