Πέτρινα Ιγκλού στα 1.000 μέτρα υψόμετρο στα Τζουμέρκα και οι τουρίστες κάνουν ουρά

2337

Έξυπνη επένδυση σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
Μια πρωτότυπη ιδέα επένδυσης στον τουρισμό είχε επιχειρηματίας από την Άρτα, δημιουργώντας καταλύματα στα Τζουμέρκα σε υψόμετρο 1.000μ. που μοιάζουν αρκετά με τα ιγκλού των Εσκιμώων, αλλά και με τα παραδοσιακά, ορεσίβια καταλύματα των βοσκών και εμπνεύστηκαν από προϊστορικό οικισμό.
To συγκρότημα Theasis Igloo αποτελείται από χαριτωμένα σπιτάκια στη θέση Συγγενά Κτιστάδων στο νομό Άρτας και περιλαμβάνει 4 αυτόνομες κατοικίες χτισμένες στη μέση μιας ειδυλλιακής κοιλάδας με έλατα, κάτω ακριβώς από την επιβλητική οροσειρά των Τζουμέρκων. Ο οικισμός των Κιστάδων χαρακτηρίζεται από πολλές ομορφιές και προσφέρει μοναδική θέα στην επιβλητική κορυφή των Τζουμέρκων Στρογγούλα.

Οι κατοικίες
Οι κατοικίες είναι στρογγυλές και πυραμοειδείς για την σωστή ροή της ενέργειας στον χώρο ενώ έχουν και γυάλινη οροφή που προσφέρει μαγική θεά στον έναστρο ουρανό.Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά υλικά όπως ξύλο και πέτρα, τα οποία αφθονούν στη γύρω περιοχή, στην Άρτα και την Ήπειρο ολόκληρη. Ο εσωτερικός χώρος των κατοικιών είναι κυκλικός και αυτόνομος και αποτελείται από το δωμάτιο, στη μέση του οποίου υπάρχει μια σόμπα ξύλου.
Ο ιδιοκτήτης, Νίκος Ζάψας, άφησε τη δουλειά του στην Άρτα, αγόρασε την 8 στρεμμάτων ορεινή έκταση πριν 9 χρόνια και μαζί με την γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε ένα από τα 4 σπίτια–ιγκλού. «Ήταν όνειρο ζωής για εμένα και τη γυναίκα μου. Μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα ΟΠΑΧ και με πολλή προσωπική εργασία καταφέραμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα» λέει ο Ν. Ζάψας.
Γιατί όμως Ιγκλού;
«Έμπνευση για την κατασκευή υπήρξε ένας προϊστορικός οικισμός στο Δεσπηλιό της Καστοριάς, όπου όλα τα σπίτια είχαν κυκλικό σχήμα και η εστία βρισκόταν στη μέση».

Η φιλοξενία
Ο κύριος Ζάψας με την οικογένεια του φροντίζουν ώστε πάντα να υπάρχουν παραδοσιακά προϊόντα, τα περισσότερα δικής τους παραγωγής. Μαρμελάδα από κράνα, ζυμωτό ψωμί και χίλια δυο καλούδια βρίσκονται στη διάθεση των ενοίκων. Το μέλι είναι άφθονο, καθώς οι ίδιοι είναι μελισσοκόμοι και μάλιστα την Άνοιξη και το Καλοκαίρι οι καλεσμένοι τους μπορούν να μυηθούν στην τέχνη της μελισσοκομίας. 
Ο ιδιοκτήτης είναι μάλιστα λάτρης της αστρονομίας και πολλές φορές ξενυχτά μαζί με τους καλεσμένους του, παρατηρώντας τα άστρα με τηλεσκόπιο. Τα Τζουμέρκα άλλωστε φημίζονται για την καθαρότητα του ουρανού τους, αφού δεν έχουν ίχνος φωτορρύπανσης.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες: tripadvisor – ypaithros – arttravel