Δωρεάν Μαστογραφίες για τις γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία της πολιτευτή της ΝΔ στην Ευρυτανία και μέλους του Συλλόγου κυρίας Τζίνας Οικονόμου και με τη συμβολή της διοίκησης του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας θα υποβληθούν δωρεάν σε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο.

‘Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Οικονόμου που με τη σημαντική αυτή προσφορά της προς τις γυναίκες της Ευρυτανίας, στέκεται για ακόμα μια φορά στο πλευρό μας, καθώς και τη διοίκηση του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας’, δήλωσε σχετικά η πρόεδρος του Συλλόγου κα Ιουλία Πετροπούλου.

*Για συμμετοχή και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 6977845771 (Ιουλια Πετρόπουλου).

**Ο προληπτικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπισή της, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Σε μια λοιπόν προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με την προσφορά της Γυναίκας στην παγκόσμια υγειονομική κρίση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

Τα επίσημα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου για τους τρόπους που η πανδημία του κορονοϊού αύξησε τις ανισότητες μεταξύ των δυο φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δείχνουν ότι οι γυναίκες αποτελούν το 76% από τα 49 εκατομμύρια εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης και έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ιό. Η μεγαλύτερη ανισορροπία σε επίπεδο ΕΕ σημειώνεται στη Λετονία, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 88% των εργαζομένων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, σε αντίθεση με τη Μάλτα όπου το ποσοστό πέφτει στο 53%.

Επιπλέον πολλές γυναίκες έχουν πληγεί σοβαρά από την υγειονομική κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επίσης οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες που παρέμειναν διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που εκτείνονται από τις πωλήσεις μέχρι τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και υπερηλίκων. Στην ΕΕ οι γυναίκες αποτελούν: το 82% των υπαλλήλων σε ταμεία, το 93% των παιδοκόμων και βοηθών δασκάλων και το 95% των οικιακών βοηθών και του προσωπικού καθαριότητας. Η καραντίνα έχει επίσης προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στους κλάδους της οικονομίας που εμφανίζουν παραδοσιακά γυναικείο χαρακτήρα όπως η γραμματειακή υποστήριξη και η οικιακή εργασία. Πάνω από το 30% των γυναικών στην ΕΕ εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, συχνά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική προστασία ή άλλα θεμελιώδη οφέλη.

Οι συνεχιζόμενοι εγκλεισμοί λόγω της καραντίνας είχαν και μια άλλη πολύ σοβαρή κοινωνική διάσταση. Προκάλεσαν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας με κύρια θύματα τις γυναίκες. Περίπου 50 γυναίκες  χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα στην ΕΕ λόγω ενδοοικογενειακής βίας, με τον αριθμό αυτό να έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λόγω των περιορισμών, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να ζητήσουν και βοήθεια. Ταυτόχρονα, η αυξημένη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει αύξηση της διαδικτυακής βίας σε βάρος των γυναικών και αύξηση της σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών, κυρίως κοριτσιών. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζονται για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στην εργασία, την απασχόληση, τις αποδοχές, τις συντάξεις,  την οικογένεια, τις διάφορες  μορφές βίας, την πολιτική και άλλους κοινωνικούς τομείς. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η ΕΕ εφαρμόζει πολιτικές και λαμβάνει μέτρα που προάγουν την ισότητα των φύλων και συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τις πρωτοβουλίες σχετικά με θέματα φύλου, επιδιώκοντας να ενισχυθούν οι δράσεις για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων. Η προσπάθειες  εντείνονται τώρα λόγω της πανδημίας που διεύρυνε τις ανισότητες κατά των γυναικών. 

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των φύλων (EIGE) είναι ο μοναδικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζεται αποκλειστικά για την ισότητα των φύλων. Σύμφωνα με τον δείκτη 2020 του Ινστιτούτου, ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέρχεται στο 67,9% και με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα των φύλων. Ο χαμηλότερος μέσος όρος ισότητας των φύλων είναι εκείνος της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 52,2%, ενώ στην Κύπρο ανέρχεται στο 56,9%.

Παρά τα ποσοστά αυτά, η ισότητα των φύλων έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πανδημία του κορονοϊού όμως θέτει σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών και τελικά έχει επιφέρει δυσανάλογες επιπτώσεις στις γυναίκες. Το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμώντας τη Γυναίκα καλεί τις χώρες της Ευρώπης να αφιερώσουν πόρους για να βοηθήσουν τις γυναίκες να ανακάμψουν από την κρίση, κυρίως όσον αφορά στη βία, και στο δικαίωμα στην εργασία και την υγεία. Ζητάει επίσης να αποτελέσει το θέμα της ισότητας των φύλων μία από τις προτεραιότητες της επικείμενης Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κατά τη Σύνοδο της ολομέλειας στις 8 Μαρτίου, ενώ στις 4 Μαρτίου η Επιτροπή για τα δικαιώματα της Γυναίκας διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: ΄Είμαστε δυνατές: Γυναίκς στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19΄.

Οι γυναίκες όχι μόνο μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε κρίση, αλλά ιστορικά, στέκονται επάξια στις επάλξεις όλων των αγώνων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη στήριξη της οικογένειας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Χρόνια Πολλά στις Γυναίκες όλου του κόσμου !

Χρόνια Πολλά στη Γυναίκα της Ευρυτανίας που κάτω από αντίξοες συνθήκες, παραμένει όρθια και συνεχίζει διαχρονικά να προσφέρει !