Ελεύθερα ψώνια με όριο δύο ωρών!

Τι είπαν οι επιχειρηματίες της πόλης στον Ε.Π.

Πώς θα ψωνίζουν οι Αγραφιώτες

Ρολά σήκωσαν τα καταστήματα σε όλη τη χώρα, ύστερα από απόφαση της Κυβέρνησης, ενόψει των χειμερινών εκπτώσεων, δίνοντας την ελευθερία από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021,  να ανοίξει το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις αισθητικής, αλλά και τα κομμωτήρια.

Το άνοιγμα βέβαια ήρθε μαζί με το νέο αυστηρό μέτρο για ελεύθερα ψώνια στην αγορά με προθεσμία μόνο δύο ωρών, μέτρο που στόχο έχει να βοηθήσει μεν τους καταστηματάρχες και το λιανεμπόριο γενικότερα, λόγω της μεγάλης κρίσης που βιώνει ο συγκεκριμένος κλάδος, αλλά παράλληλα, σημαντικό είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού καθώς και οι εικόνες συνωστισμού στα καταστήματα, γεγονός που συνέβαινε κατά κύριο λόγω στα μεγάλα αστικά κέντρα, ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα.

Για την επίσκεψη σε καταστήματα λιανικής πώλησης, απαιτείται η αποστολή SMS με τον αριθμό 2 στο 13033. Το μήνυμα θα έχει ισχύ δύο ωρών, εντός των οποίων ο καταναλωτής θα πρέπει να ολοκληρώσει τις αγορές του. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να εισέλθει σε όποιο κατάστημα θέλει αρκεί να έχει χώρο, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων. Το χρονικό όριο των δύο ωρών δεν αφορά τις επισκέψεις σε κομμωτήρια και σε κέντρα αισθητικής. Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση των πολιτών από Νομό σε Νομό, εκτός από περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτές καθορίζονται με ΚΥΑ.

Δύο ώρες και για τα Άγραφα. Τι μας είπε η Αστυνομία

Δυσκολίες φαίνεται να προκαλεί το χρονικό όριο στους δημότες Αγράφων που θέλουν να μετακινηθούν σε κάποιο κατάστημα στο Καρπενήσι. Ύστερα από επικοινωνία μας με το Α.Τ. Καρπενησίου, μας ενημέρωσαν ότι οι δημότες Αγράφων μπορούν να προμηθεύονται αυτά που επιθυμούν από καταστήματα σε κοντινά χωριά, όπου βρίσκονται καταστήματα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, μιας και όπως μας είπαν στα Άγραφα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα είδη και δεν χρειάζεται μετακίνηση! Μάλλον υποθέτουν ότι οι Αγραφιώτες δεν φοράνε ούτε παπούτσια ούτε ρούχα ή τουλάχιστον δεν τους χρειάζονται καινούρια. Για κέντρα αισθητικής ούτε λόγος.

Πρόβλημα θα υπάρχει, λοιπόν, στην μετακίνηση των κατοίκων από το Δήμο Αγράφων προς Καρπενήσι με σκοπό την επίσκεψη σε καταστήματα, καθότι θα υπερβαίνουν το χρονικό όριο των δύο ωρών. Για περαιτέρω διευκρινίσεις οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 1520, το τηλέφωνο της Πολιτικής Προστασίας.

‘Παγωμένη’ η αγορά τις πρώτες ημέρες

Πολύ περιορισμένη είναι η κίνηση τις πρώτες δύο ημέρες του νέου ανοίγματος του λιανικού εμπορίου στην πόλη του Καρπενησίου, όπως μας επεσήμαναν στις δηλώσεις τους οι καταστηματάρχες, με τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής να έχουν την περισσότερη δουλειά, αλλά χωρίς να συγκρίνεται με την προηγούμενη φορά που ξανα άνοιξαν. Στην εικόνα της άδειας πόλης συνέβαλλε και η κακοκαιρία με τους παγωμένους δρόμους και τη χαμηλή θερμοκρασία, να λειτουργουν αποτρεπτικά στο αγοραστικό κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Καρπενησίου δεν έχει αναρτήσει ή εκδώσει καμία ανακοίνωση που θα βοηθά το κοινό και τα καταστήματα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, να γίνουν οι αγορές πιο εύκολα, δηλώνοντας ηχηρή απουσία από την αγοραστική κίνηση της πόλης, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου αρνήθηκε να μιλήσει στον Ευρυτανικό Παλμό, θεωρώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποια δήλωση.

Τι μας είπαν οι επιχειρηματίες της πόλης

Δημήτρης Ντρίβας

Κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών

«Το νέο άνοιγμα του λιανεμπορίου ήταν κάτι που το περίμενε όλος ο εμπορικός κλάδος μετά από αυτή την παύση διαρκείας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις καθώς τα έξοδα έστω και μειωμένα ,υφίστανται. Σίγουρα θα βοηθήσει την κατάσταση, εφόσον οι επιχειρηματίες είναι προσεκτικοί και συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας έτσι ώστε και οι υποψήφιοι πελάτες να νιώθουν ασφαλείς να κάνουν τις αγορές τους.

Ο κόσμος τις πρώτες μέρες ήταν επιφυλακτικός και είχε την αναμενόμενη κίνηση χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Δεν ξέρω ποιο ακριβώς θα είναι το μέλλον της αγοράς του Καρπενησίου, πάντως πιστεύω πως θα πρέπει κάθε επιχείρηση να εισάγει με κάποιο τρόπο το ηλεκτρονικό εμπόριο στο ενεργητικό της για να είναι πιο προσιτή και αυτή η συγκυρία που περνάμε σίγουρα μπορεί να δώσει το έναυσμα για κάτι τέτοιο. Εδώ και τρία χρόνια η επιχείρησή μου, δραστηριοποιείται και στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, κάτι που έγινε συνειδητά και έχει βοηθήσει μέχρι τώρα στην ανάπτυξή της και λειτούργησε σαν εναλλακτικός τρόπος δραστηριοποίησής της την περίοδο του lockdown. Το click away με τη μορφή που παρουσιάστηκε, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει και δε γινόταν να λειτουργήσει από τη στιγμή που δεν μπορούσε τουλάχιστον ένα άτομο να βρίσκεται μέσα στο χώρο του εκάστοτε καταστήματος. Στην επιχείρησή μου, δεν δουλεύω τόσο με τις Εκπτώσεις, ωστόσο προσπαθώ στα προϊόντα που εμπορεύομαι να έχω σταθερά χαμηλές τιμές ώστε να δημιουργηθεί μια βάση επαναλαμβανόμενων πελατών».

Αθανασία Κοντοπάνου

Κατάστημα ρούχων

«Πιστεύω πως θα βοηθήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, απλά δεν ξέρω την διάρκεια που θα έχει. Τις πρώτες μέρες είχε κίνηση, ο κόσμος ήθελε να βγει, αλλά αν δεν στηρίξει ο κόσμος την τοπική αγορά δυστυχώς θα είμαστε ένα βήμα πριν το λουκέτο. Στο νέο αυτό άνοιγμα, βεβαίως και έχω εκπτώσεις, είναι όλα τα είδη μας στην μισή τιμή. Με το click away λίγα πράγματα κινήθηκαν, ήταν δύσκολα για τον κόσμο γιατί δεν είχε την δυνατότητα να μπει στο κατάστημα να επιλέξει αυτό που θέλει και πόσο μάλλον να το δοκιμάσει. Έχω ήδη ξεκινήσει την διαδικασία της δημιουργίας e-Shop αλλά δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη. Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και καλές δουλειές σε όλους»

Λεωνίδας Παναγιωτόπουλος

Κοσμηματοπώλης

«Δύο εβδομάδες μετά τις γιορτές έχουμε την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου συνεχίζοντας με την αυστηρή τήρηση των μέτρων. Είναι νωρίς για κάποια εκτίμηση σχετικά με την κίνηση. Χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να έχουμε μια πλήρη εικόνα της νέας κατάστασης. Το θετικό σημείο είναι ο τερματισμός της μεθόδου click away, μέτρο το οποίο δυσκόλεψε αρκετά τους εμπόρους αλλά και τους καταναλωτές ιδίως τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αισιοδοξούμε για την νέα χρονιά.»

Βασιλική Σιαξαμπάνη

Αισθητικός

«Θεωρώ σωστό το νέο άνοιγμα λιανεμπορίου εφόσον τηρούνται τα μέτρα. Αν όμως έρθει αύξηση κρουσμάτων πρέπει να κλείσει γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά όσον αφορά το κομμάτι της υγείας κ η υγεία όλων προέχει. Την κατάσταση θεωρώ ότι θα βοηθήσει κυρίως τις μεγάλες πόλεις κ κυρίως τα πολυκαταστήματα κ τα εμπορικά.

Τις πρώτες μέρες δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση γιατί θεωρώ ότι ο κόσμος ακόμη είναι φοβισμένος κ για το λόγο αυτό δουλεύει πολύ το διαδίκτυο, ούτως ώστε να περιορίζουν τις μετακινήσεις, οι πιο πολλοί έχουν κάνει τις αγορές τους την περίοδο των εορτών οπότε τώρα δεν θεωρώ ότι θα έχει ιδιαίτερη κίνηση. Επίσης, το click away, δεν βοήθησε καθόλου διότι ο καταναλωτής αυτό για το οποίο θα ξοδέψει τα χρήματα του θέλει να είναι σίγουρος κ να το δοκιμάσει.

Η αγορά του Καρπενησίου θα έχει μέλλον αν κι εφόσον οι πολίτες Καρπενησίου στηρίζουν την τοπική αγορά και δεν διαφεύγουν σε αγορές εκτός κ μέσω Διαδικτύου. Αυτό θα βοηθήσει και θα παρακινήσει και τους νέους να κάνουν ένα νέο βήμα στον τόπο τους και να μην ξενιτεύονται.

Η λύση του e- shop, είναι πολύ καλή και σκέφτομαι να φτιάξω κι εγώ, γιατί είναι μια ευκολία για τις αγορές των καταναλωτών.»

Λένα Τσουκαλά

Κομμώτρια

«Η νέα χρονιά ήρθε με ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης, αλλά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολα για όλους. Η κίνηση αυτές τις πρώτες μέρες είναι αρκετά πεσμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά που ανοίξαμε πάλι, αλλά υπάρχει. Τα αυστηρά μέτρα που τηρούμε και η τήρηση των ραντεβού, είναι αυτό που μας δυσκολεύει λίγο, αλλά προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Το γεγονός και μόνο ότι ανοίξαμε μας έδωσε μια νότα αισιοδοξίας και μια κάποια ανακούφιση οικονομική και κυρίως ψυχολογική, τόσο σε εμάς τους επαγγελματίες όσο και στους πελάτες μας.