Για ένα ακόμη τρίμηνο – τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 , θα επιδοτηθούν από το κράτος – με το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» – για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, οι δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημική κρίση.

Nέα ευκαιρία να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων έχουν οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, όπως προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή.

Οι δικαιούχοι

Ωστόσο, οι δανειολήπτες που δικαιούνται την τρίμηνη παράταση της κρατικής επιδότησης του «Γέφυρα 1» θα είναι αποκλειστικά όσοι έλαβαν την επιδότηση κατά τα προηγούμενα τρία τρίμηνα, δηλαδή όσοι επλήγησαν από το πρώτο κύμα του κορονοϊού, τον Μάρτιο – Απρίλιο 2020. Αυτοί είναι:

– Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους (ΚΑΔ) που επλήγησαν ή παρουσίασαν σημαντική μείωση μέσου μηνιαίου μισθού, κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας Μαρτίου – Απριλίου 2020 συγκριτικά με το χρονικό διάστημα πριν από την πανδημία (δηλ. των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020), ως εξής:

α) Εάν ο μισθός πριν από την πανδημία ανερχόταν σε ποσό έως 1.000 ευρώ, τότε έχει επέλθει μείωση μισθού ίση ή μεγαλύτερη δέκα ποσοστιαίων μονάδων (10%).

β) Εάν ο μισθός πριν από την πανδημία ανερχόταν σε ποσό από 1.000,01 ευρώ και μέχρι 2.000 ευρώ, τότε έχει επέλθει μείωση μισθού ίση ή μεγαλύτερη είκοσι ποσοστιαίων μονάδων (20%).

γ) Εάν ο μισθός πριν από την πανδημία ανερχόταν σε ποσό άνω των 2.000 ευρώ, τότε έχει επέλθει μείωση μισθού ίση ή μεγαλύτερη τριάντα ποσοστιαίων μονάδων (30%).

– Ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα με ατομική επιχείρηση σε κλάδους (ΚΑΔ) που επλήγησαν ή παρουσίασαν σημαντική μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, με μείωση εσόδων άνω του 20%, κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας (δηλ. το 2ο τρίμηνο 2020), συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα 1 έτος πριν από την πανδημία (δηλ. το 2ο τρίμηνο του 2019).

Πότε χάνονται οι ρυθμίσεις

Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.
Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.

Το ύψος της κρατικής συνεισφοράς

Για το επιπλέον τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, το ποσοστό της κρατικής συνεισφοράς στη μηνιαία δόση θα ανέρχεται σε 40% για τους δανειολήπτες με δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι δανειολήπτες αυτοί έχουν επιδοτηθεί ήδη στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Για τους δανειολήπτες με δάνεια μη εξυπηρετούμενα η επιπλέον κρατική επιδότηση για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 35%. Στους προηγούμενους 9 μήνες της επιδότησης, το ποσοστό αυτής διαμορφωνόταν σε 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο, με μέγιστο ποσό μηνιαίας επιδότησης 500 ευρώ.

Τέλος, οι δανειολήπτες με δάνεια μη εξυπηρετούμενα και καταγγελμένα, δηλ. αυτοί που η πρώτη κατοικία τους όδευε σε πλειστηριασμό άμεσα, θα λάβουν επιδότηση της μηνιαίας δόσης τους κατά 20%. Οι δανειολήπτες αυτοί έχουν λάβει ήδη κρατική επιδότηση στο 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 50% το 2ο τρίμηνο και στο 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

dikaiologitika.gr