Οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή βιολογικού υλικού για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς δόθηκαν στους παραγωγούς, αλλά και σε πολίτες των περισσότερων Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Καρπενησίου και Αγράφων από αρμόδιο επί του θέματος.

Ειδικότερα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας αναφέρθηκαν τα μέτρα για την εγκατάσταση 𝛕𝛐𝛖 ωφέλιμου εντόμου 𝑻𝒐𝒓𝒚𝒎𝒖𝒔𝒔𝒊𝒏𝒆𝒏𝒔𝒊𝒔. Ο υπεύθυνος έδωσε τις εξής οδηγίες στους παρευρισκόμενους για την ορθή καταπολέμηση της σφήκας:

Δεν ραντίζουμε εντομοκτόνο μέχρι τις 15 Ιουνίου, δεν καίμε ξερά κλαδιά από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, δεν κλαδεύουμε για 2 χρόνια αν είναι εφικτό, αν κλαδέψουμε αφήνουμε τα κλαδιά μέσα στο χωράφι για 6 μήνες, δεν κάνουμε χορτοκοπή, αφήνουμε 1 φωλιά σε διπλανά δέντρα, δεν αφήνουμε φιαλίδιο με ωφέλιμο μόνο του σε χωράφι, τοποθετούμε 1 φωλιά στα 5 στρέμματα στο ίδιο χωράφι για 3 χρόνια.

«Η διανομή του ωφέλιμου εντόμου Torymus sinensis έχει μεγάλη σημασία για τους καστανοπαραγωγούς καθώς η προμήθειά του με ίδια μέσα είναι δαπανηρή, ενώ αυτή τη στιγμή το κόστος αναλαμβάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως έμπρακτη πράξη στήριξης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα. Η δράση μας αυτή έχει πολλαπλά οφέλη στην αύξηση της παραγωγής ενός πολύ σημαντικού και αναγνωρισμένου προϊόντος, του καστάνου της Ευρυτανίας. Είχα δε την ευκαιρία να διαπιστώσω την ικανοποίηση των καστανοπαραγωγών και μοιράζομαι και εγώ μαζί τους την ελπίδα ότι χάρη στη πρωτοβουλία αυτή, η παραγωγή τους θα επανέλθει σταδιακά στα αρχικά επίπεδα. Το πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχιστεί και  για 3η συνεχή χρονιά».