‘Μουδιασμένη’ η κίνηση στην Ευρυτανία

Έκρηξη κρουσμάτων στα Λεπιανά το Πάσχα

Ρολά σήκωσε η εστίαση τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου 2021, σύμφωνα με την απόφαση της Κυβέρνησης, για την επαναλειτουργία των καφέ, μπαρ και των εστιατορίων, δίνοντας μια ανάσα στους επιχειρηματίες που για σχεδόν έξι μήνες είχαν βάλει λουκέτο στα καταστήματά τους, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε απόγνωση.

Με τραπέζια έξω λοιπόν, αποστάσεις και αντισηπτικά παντού άνοιξαν τα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα. Αναφορικά με το Καρπενήσι την πρώτη μέρα οι καταστηματάρχες υποδέχτηκαν τους πρώτους πελάτες τους, όμως ο αριθμός τους δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο ανέμεναν, βρίσκοντας πολλούς συμπολίτες μας ‘μουδιασμένους’ και διστακτικούς να πάρουν την απόφαση να επισκεφτούν τις καφετέριες της πόλης, παρά τον αίθριο καιρό και την αρκετά υψηλή για τα δεδομένα της εποχής θερμοκρασία.

Η ίδια εικόνα επικράτησε και στα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Τρίτη 4 Μαΐου, όπου παρά τον καλοκαιρινό καιρό και το γεγονός ότι αρκετοί ήταν οι δημότες –κυρίως συνταξιούχοι – που επέστρεψαν στα χωριά τους για τους θερινούς μήνες.

Το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα που είναι αργία και φέτος εορταζόταν και η μεγάλη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, έφερε αρκετό κόσμο στα καταστήματα με ανοιχτούς χώρους και μεγάλες αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά η αμηχανία ήταν αρκετά μεγάλη. Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στη μειωμένη, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες, κίνηση σε καφετέριες και εστιατόρια φαίνεται να ήταν ο φόβος για την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά ίσως και η συνήθεια πολλών μηνών σε μια άλλη διαφορετική ρουτίνα εντός σπιτιού, όπως πολλοί Καρπενησιώτες δήλωσαν στον Ευρυτανικό Παλμό. Στα χωριά του Δήμου Αγράφων τα δεδομένα της εξάπλωσης του κορωνοϊού ξανά σε διάφορα χωριά, λειτούργησαν σίγουρα αποτρεπτικά στη μεγάλη προσέλευση θαμώνων στα καταστήματα εστίασης.

Οι κανόνες λειτουργίας

Θυμίζουμε ότι, επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις :α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής και μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι. Ακόμη απαγορεύεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων/συναθροίσεων/δεξιώσεων. Επίσης σημαντική είναι η τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής, η χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό και δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45. Οι ως άνω προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό Χώρο.

Νέα αύξηση κρουσμάτων

14 κρούσματα στα Λεπιανά

Αυξημένα παραμένουν τα κρούσματα σε όλη τη χώρα αγγίζοντας τα 1.387 την Τρίτη 4 Μαΐου 2021, ενώ αρκετοί παραμένουν και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. Η κατάσταση στην Ευρυτανία είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης, όμως αλλαγές έφερε η απρόσμενη ανακοίνωση του Κλιμακίου του ΕΟΔΥ Ευρυτανίας σχετικά με την έκρηξη κρουσμάτων, αναλογικά με τους κατοίκους του χωριού Λεπιανά, να αγγίζουν τις ημέρες του Πάσχα τα δεκατέσσερα (14) κρούσματα, ενώ πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρυτανία την τελευταία εβδομάδα ανέρχεται στα 32.

Βέβαια ο αριθμός αυτός θορύβησε, το νοσοκομείο Καρπενησίου, που μόλις προ ολίγων ημερών αποσυμφορήθηκε από τον σχετικά μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων από κορωνοϊό, ο οποίος είχε φτάσει τους 7 και τις τελευταίες μέρες αυξήθηκε εκ νέου στους 11. Ανήσυχος είναι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και ο  Δήμαρχος Αγράφων που συνέστησε προσοχή σε όλους τους πολίτες, ενώ παράλληλα τους παρότρυνε να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Ο κ. Καρδαμπίκης ανέφερε τα εξής: «Μετά τα τελευταία τεστ του ΕΟΔΥ στα χωριά μας, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και νέα θετικά κρούσματα. Επειδή όπως όλοι καταλαβαίνουμε η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει απευθύνω έκκληση για ακόμη μια φορά να αναλάβει ο καθένας την προσωπική του ευθύνη και να περιφρουρήσει τον εαυτό του και τους γύρω του. Παρακαλείται όποιος έχει ενδείξεις της ασθένειας να επικοινωνεί με τον γιατρό και να αποκλείσει τις κοινωνικές συναναστροφές του. Η ατομική ευθύνη, ο εμβολιασμός και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο». Όπως είναι φυσικό το βαθμό διάδοσης του ιού τις ημέρες του Πάσχα θα τον γνωρίζουμε από την επόμενη εβδομάδα, όπου θα έχουν επιστρέψει όλοι στην καθημερινότητά τους, ώστε ο ΕΟΔΥ να μπορέσει να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση, ύστερα από τις μετακινήσεις αρκετών πολιτών.

Σήμερα σε Λεπιανά και Ραπτόπουλο ο ΕΟΔΥ

Επανέλεγχος θα πραγματοποιηθεί από το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Ευρυτανίας σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 στις 10 το πρωί στο χωριό Λεπιανά και στις 12:30 στο Ραπτόπουλο, λόγω του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που εντοπίστηκε. Για όποιον δημότη επιθυμεί θα πραγματοποιηθεί δωρεάν τεστ ανίχνευσης του Covid-19. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Αγράφων τονίζουν: «Δεν εφησυχάζουμε, προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Δυστυχώς ο ιός βρίσκεται κοντά μας, γι αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουμε συνεχώς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Απαιτείται υπευθυνότητα και προσοχή από όλους μας!»

Κατέκλυσαν τις εκκλησίες οι πιστοί την Μ. Παρασκευή και την Ανάσταση

Διαφορετικός ήταν φέτος ο εορτασμός του Πάσχα σε ολόκληρη τη χώρα με τα μέτρα προστασίας να είναι αυστηρά προς τους πολίτες, για την αποφυγή διάδοσης του ιού, αλλά με μια νότα αισιοδοξίας σε σχέση με το περσινό Πάσχα της πλήρους απαγόρευσης.

Παρ’ όλα αυτά πολύς ήταν ο κόσμος που επισκέφτηκε τις τοπικές εκκλησίες, ώστε να μετάσχει στα Πάθη του Θεανθρώπου, με αποκορύφωση της ημέρα της Αναστάσεως. Ειδικότερα, σε Καρπενήσι και Άγραφα αρκετοί ήταν οι πιστοί που επισκέφτηκαν τους ναούς, κυρίως από τη Μ.Τετάρτη στο μυστήριο του ευχελαίου, καθώς και τη Μ. Παρασκευή με αρκετούς πιστούς να παραμένουν στον προαύλιο χώρο των ναών, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας τις προστατευτικές μάσκες. Αλλαγές έφερε ο κορωνοϊός και στα καθιερωμένα έθιμα της εκκλησίας, καθώς φέτος η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε μόνο από τους ιερείς, χωρίς τη συνοδεία πιστών, οι οποίοι παρέμειναν κατά τη διάρκεια της περιφοράς εντός τους ναού ή στον προαύλιο χώρο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Παράλληλα, αναφορικά με το Καρπενήσι, δεν τηρήθηκε ούτε το έθιμο της συνάντησης των Επιταφίων του Ι. Ναού της Παναγίας και του Ι. Ναού της Αγίας Τριάδος στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου. Όσον αφορά την Ανάσταση σύμφωνα με οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, τελέστηκε νωρίτερα φέτος, στις 9 το βράδυ και χωρίς να ψαλούν όλα τα τροπάρια, ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν νωρίς στα σπίτια τους. Η συμμετοχή του κόσμου και την ημέρα της Αναστάσεως ήταν μεγάλη, με έντονη την κατανυκτική ατμόσφαιρα, όπως αρμόζει την ημέρα αυτή, αλλά και λόγω των συνθηκών, νιώθοντας έντονη την ελπίδα της ‘απελευθέρωσης’ από τους περιορισμούς αλλά και από την ίδια την πανδημία.