Προεκλογικός πυρετός κάτω από το φάσμα υποσχέσεων, κινδυνολογιών και των τούρκικων ακροβατισμών

1328

Με την κήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου ξεκίνησε η μάχη των μαχών και σίγουρα διανύουμε ένα διάστημα με πυκνά πολιτικά γεγονότα. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ο Πρωθυπουργός με αίσθημα ευθύνης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών. Βέβαια, η Αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε επίμονα την διάλυση της Βουλής και την παραίτηση της Κυβέρνησης από  το ίδιο βράδυ που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στις 26 Μαΐου, όπως εξάλλου πίεζε κι ονειρεύονταν εδώ και 4 χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα των 15 ημερών ψηφίστηκαν αρκετά επείγοντα νομοσχέδια με την απουσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων, απαξιώνοντας κατ΄αυτό τον τρόπο τον ύψιστο θεσμό του εθνικού κοινοβουλίου. Οι ρεβανσιστικές τάσεις της δεξιάς παράταξης δεν άργησαν ν’ αρχίσουν. “Οι Συριζαίοι  πάνε να αλλάξουν τη σύνθεση των δικαστηρίων, γιατί φοβούνται ότι θα τους κυνηγήσουμε”, δήλωσε στέλεχος της Ν.Δ. (κα Καλατζάκου). Ο Αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλλει παραπομπή των αντιπάλων τους για τη Novartis σε Ειδικά Δικαστήρια κι ενώ η δικαστική έρευνα του μεγάλου σκανδάλου δεν έχει περατωθεί. Αφηνιάζει ακόμα περισσότερο ο ίδιος, αφού ο “ελβετικός λογαριασμός πολιτικού προσώπου” διαβιβάστηκε στις δικαστικές  αρχές, αλλά και οι κόντρες των δικαστικών βάζουν φωτιά στην υπόθεση.

Και μέσα σ’ όλα αυτά ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πιεζόμενος από  τον σφιχτό εναγκαλισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, (καθώς και άλλα στελέχη του άλλοτε πανίσχυρου εκσυγχρονιστικού μπλόκ του ΠΑΣΟΚ) αλλά και τους ακροβατισμούς Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε πριν λίγες μέρες κινδυνολογώντας, “πως δεν αποκλείει νέα Ίμια”. Η απάντηση βέβαια του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ήταν υπεύθυνη και σαφής : “…Νέα Ίμια δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί η κατάσταση είναι ριζικά διαφορετική. Πολύ πιο αναβαθμισμένο το κύρος  της χώρας μας και ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες. Εντελώς απομονωμένη η Τουρκία, με τις ενέργειές της να καταδικάζονται ως παράνομες και προκλητικές από ΗΠΑ και ΕΕ. Και σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, συνεχίζουμε τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση  και να μην προκύψει ”ατύχημα” απ’ αυτήν.” Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού από την προχθεσινή συμβολική επίσκεψη στα ανατολικά ακριτικά μας νησιά. Η σύγκλιση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα της Κύπρου, η κοινή πλεύση Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη και η σύγκλιση ΚΥΣΕΑ, φανερώνουν πως παρά την ακατάσχετη κινδυνολογία μερικών, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενεργεί σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον. 

Τώρα όσον αφορά τα προγράμματα των κομμάτων  και τις στρατηγικές, αναλύονται σε περιοδείες, στα ΜΜΕ με αντιπαραθέσεις που πολλές φορές ξεπερνούν κάθε όριο κοσμιότητας και πολιτικού πολιτισμού. Το αισθητήριο όμως του λαού είναι αλάνθαστο και η ετυμηγορία του θα είναι η σωστή παρά τις κραυγές αμετανόητων δημοσιογραφικών φερέφωνων του συντηρητισμού και της διαπλοκής..!

(φωτο:corfuvoice.gr)

                                                      Κώστας Μπουμπουρής

                                                 Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                    (k.boubouris@yahoo.gr)