Τι αναφέρει η επιστολή του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας στους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης

Η κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει η Ευρυτανία ως συνέπεια των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας, αποτυπώθηκε σε μια εκτενή επιστολή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ευρυτανίας προς τους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης. Στην επιστολή προτείνονται για τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών και εργαζομένων σε αυτές, με έμφαση στην άμεση εφαρμογή τους, προκειμένου να επανέλθουν οι επιχειρήσεις σε κανονικότητα μετά το πέρας της πανδημίας. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει: ‘‘Από την πανδημία όμως, και την παραπάνω απαγόρευση έχουν πληγεί και οι κλάδοι των τουριστικών καταλυμάτων, κύριων και μη, του λιανικού εμπορίου καθώς και των μεταφορών. Ειδικά στην περιοχή μας όπου το 97% των επιχειρήσεων είναι μικρές ατομικές, κατά βάση επιχειρήσεις,  έχει ανακύψει πρόβλημα με την καθημερινή επιβίωση τόσο των επιχειρηματιών και των οικογενειών τους όσο και με την επιβίωση των εργαζομένων σ΄αυτές.

Τα, μέχρι σήμερα, μέτρα που έχουν εξαγγελθεί αφορούν επιχειρήσεις που ο νόμος απαγορεύει την λειτουργία τους. Επίσης δεν λαμβάνεται ουσιαστική μέριμνα για τις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών προς τρίτους (ενοίκια, τραπεζικές υποχρεώσεις, Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας, κ.α). Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι επιχειρηματίες και οι οικογένειες καθώς και οι εργαζόμενοι σ΄αυτές πλην από την καθημερινή αγωνία για την πορεία του ιού  να αγωνιούν και για τον βιοπορισμό τους, ακόμη και για αγαθά καθημερινής χρήσης.

Προτάσεις για ελάφρυνση των επιπτώσεων της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο Ευρυτανίας διερμηνεύοντας τις ανάγκες τις τοπικής αγοράς και την καθημερινή αγωνία για επιβίωση των επιχειρηματιών, επαγγελματιών, των εργαζομένων καθώς και των οικογενειών τους προτείνει τα κάτωθι:

  • Οικειοθελή αναστολή επιχειρήσεων και επαγγελματιών (π.χ μεταφορείς) που δεν έχουν ενταχθεί στην μέχρι σήμερα απαγόρευση.
  • Ένταξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών αυτών στα ευεργετήματα του νόμου.
  • Καταβολή επιδόματος στους εργαζομένους, ανεξαρτήτως ωραρίου εργασίας, με ποσό που θα καλύπτει τις βιοποριστικές τους ανάγκες.
  • Καταβολή επιδόματος στους επιχειρηματίες που θα μπορεί να καλύπτει τις βιοποριστικές τους ανάγκες καθώς και τις ανάγκες της επιχειρήσεως προς τρίτους (π.χ τράπεζες, ενοίκια) κατά τα πρότυπα των ενισχύσεων που δίνονται για φυσικές καταστροφές.
  • Μη καταβολή των υποχρεώσεων προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τόσων των τρέχοντων όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Οι ενισχύσεις αυτές να είναι ακατάσχετες.’’

Στον επίλογο της επιστολής σημειώνεται η εύθραυστη κατάσταση που βρισκόταν μετά από δέκα χρόνια οικονομικής ανέχειας της χώρας και το αισιόδοξο μήνυμα ότι πιθανά η πανδημία ίσως αποτελέσει και ευκαιρία για να επανακαθορίσει η αγορά την θέση της στην ελληνική οικονομία.