Προτάσεις χρηματοδότησης από τον Φάνη Σπανό στο 9ο Τακτικό Συνέδριο.

2731

Στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, το οποίο διεξάγεται στην πόλη των Ιωαννίνων, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις επί χρηματοδοτικών και θεσμικών ζητημάτων.

Προπαρασκευαστική ήταν η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε., που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν σήμερα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, με κεντρικό εισηγητή τον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Ακολούθησαν οι ομιλίες της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου.

Το ετήσιο συνέδριο έχει ως θέμα: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή» και στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός με την ιδιότητα και του Προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Μεταφορών πρότεινε τα εξής ανά χρηματοδοτικό πρόγραμμα:

  • Εθνικοί Πόροι – ΕΠΑ
  • Θέσπιση ετησίου αρχικού ορίου πληρωμών τουλάχιστον στο 1/5 του συνολικού πενταετούς προγράμματος κάθε Περιφέρειας, ώστε με την ολοκλήρωση της περιόδου να έχουν πιστωθεί πόροι ίσοι με το σύνολο του προγράμματος.
  • Δυνατότητα ένταξης νέων έργων ανάλογα με την απομείωση εξαιτίας ολοκλήρωσης ή απένταξης έργων και εξασφάλισης εκπτώσεων επί των αρχικών προϋπολογισμών.
  • ΕΣΠΑ
  • Ελάφρυνση προδιαγραφών ένταξης έργων και δράσεων σε σχέση με τις κυβερνητικές προτεραιότητες
  • Απρόσκοπτη χρηματοδότηση εθνικής συμμετοχής στα ΠΕΠ.
  • ΕΛΛΑΔΑ 2.0 – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Οδική ασφάλεια: Υλοποίηση της δέσμευσης για έργα οδικής ασφάλειας με βάση τη μελέτη της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ».
  • Άξονας αντιπλημμυρικής προστασίας: Μεταφορά έργων από τα ΠΠΑ στο ΕΛΛΑΔΑ 2.0 για αποφόρτιση του πρώτου και εξασφάλιση απορρόφησης των πόρων του δεύτερου.
  • Γενικότερα κρίνεται αναγκαία  η παράταση της δυνατότητας συμβασιοποίησης σε περιπτώσεις ενστάσεων κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Σε θεσμικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός αναφερόμενος στο υπό σχεδιασμό νέο πρόγραμμα στοχοθεσίας των ΟΤΑ ά και β’ βαθμού, επεσήμανε την ανάγκη προσμέτρησης της αποδοτικότητας ή μη των συναρμόδιων υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Εφορειών Αρχαιοτήτων κλπ., και κυρίως την ανάγκη παρεμβάσεων και διορθωτικών κινήσεων όπου εντοπίζονται καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός απευθύνθηκε σε όσους εν ενεργεία Περιφερειάρχες δεν εκλέχθηκαν ή δεν ήταν καν υποψήφιοι και ζήτησε: «Να παραμείνουν όλοι κοντά μας, γιατί η παρουσία και η εμπειρία τους είναι υπερπολύτιμη!»