Πόσο χρόνο έχεις ακόμη με τους αγαπημένους σου;

21120

Πάντα ο άνθρωπος έχει την τάση να μην μπορεί ή να μη θέλει να υπολογίσει το χρόνο που έχει μπροστά του. Ποιος το ξέρει άλλωστε. Μπορεί να έχουμε 50 χρόνια ακόμη ή 5 λεπτά. Δεν είναι ούτε κάτι που γνωρίζουμε και βέβαια δεν είναι κάτι που ελέγχουμε. Αυτό που ελέγχουμε όμως είναι η συμπεριφορά μας αλλά κυρίως ο χρόνος που αφιερώνουμε στους ανθρώπους γύρω μας.
Καθώς έρχονται τα Χριστούγεννα, όλοι λίγο – πολύ, ετοιμάζουμε ταξίδια ή έστω γιορτινά τραπέζια για να βρεθούμε με γονείς, παππούδες, φίλους και γενικά την οικογένειά μας με την ευρύτερη ή στενότερη έννοια. Είναι μια ευκαιρία, μαζί με δυο – τρεις άλλες μέσα στη χρονιά, που μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπάμε και νοιαζόμαστε.
Μια δυνατή διαφήμιση που δείχνει με σοκαριστικό τρόπο το πόσος χρόνος μας μένει με τους ανθρώπους μας, κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, και μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Μία συγκλονιστική καμπάνια έρχεται από την Ισπανία για να μας ταρακουνήσει και να δούμε την πραγματικότητα. ‘Αλήθεια, εσείς πόση ώρα αφιερώνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα; Πόσα λεπτά της ώρας κάθε μέρα αφιερώνετε σε αυτούς που σας σκέφτονται και σας αγαπούν;
Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί έργο του πρακτορείου Leo Burnett Madrid και του brand Ruavieja, στο οποίο ανήκει το λικέρ Pernod Ricard. Η διαφημιστική καμπάνια έχει τίτλο «Tenemos Que Vernos Más» («Πρέπει να βλέπουμε περισσότερο ο ένας τον άλλο»), και είναι στα ισπανικά, ενώ στο βίντεο υπάρχουν και αγγλικοί υπότιτλοι.
Μέσα σε 4,5 λεπτά το βίντεο προσπαθεί να υπενθυμίσει πόση αξία έχουν οι ανθρώπινες επαφές σε έναν κόσμο που γεμάτο τεχνολογία, social media, τηλεόραση και σειρές.
Φίλοι, συγγενείς, μητέρα και γιος μιλούν για το πόσο σημαντικός είναι ο άνθρωπος που κάθεται δίπλα τους. Όταν όμως ο ερευνητής χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο (που βασίζεται στον χρόνο που οι άνθρωποι ξοδεύουν μαζί και παράγοντες όπως η ηλικία και το προσδόκιμο ζωής) για να τους αποκαλύψει πόσο χρόνο θα περάσουν ακόμα μαζί, τότε όλοι «παγώνουν» με το αποτέλεσμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα δείχνει ότι απομένουν κάποιες μέρες ή στην καλύτερη κάποιοι μήνες να περάσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα!
Από την ημέρα που κυκλοφόρησε στο ίντερνετ, τον Νοέμβριο 2018, το βίντεο έχει προβληθεί περισσότερες από 12 εκατομμύρια φορές στο YouTube και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει χιλιάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το συγκλονιστικό είναι ότι σύμφωνα με τη στατιστική τα επόμενα 40 χρόνια θα περάσουμε 520 μέρες βλέποντας τηλεοπτικές σειρές, 6 χρόνια βλέποντας τηλεόραση, 8 χρόνια στο διαδίκτυο, 10 χρόνια κοιτάζοντας οθόνες!!!
Πραγματικά πόσο χρόνο θα περάσουμε με τους αγαπημένους μας; Η δική μου απάντηση είναι ότι θα προσπαθήσω να περάσω όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με τους ανθρώπους που αγαπώ και θέλω κοντά μου, αλλά θα προσπαθήσω να δώσω και κάποιο από το χρόνο μου και σε όλους τους άλλους γύρω μου για να τους βοηθήσω, να τους συμπαρασταθώ, να τους μιλήσω και κυρίως να τους ακούσω. Αυτό, όμως, που θα επιδιώξω περισσότερο από όλα είναι αυτός ο χρόνος να είναι ουσιαστικός, εποικοδομητικός και γεμάτος αγάπη, κατανόηση και συμπόνια. Έστω και για λίγα λεπτά…

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα
Εκδότρια